LAKNER GÁBOR 2020.01.16 12:25 Frissítve: 2020.01.16 15:15

Férfi vízi Eb: „A spanyolok elleni meccsre időzítettük a csúcsformát”

Angyal Dániel szerint a magyar férfi vízilabda-válogatott a törökök kiütéséből is magával tud vinni momentumokat a folytatásra, de a spanyolok ellen már magasabb sebességi fokozaton kell kezdeni.

Angyal Dániel sikerre számít a spanyolok elleni rangadón (Fotó: Dömötör Csaba)

 

LESÚJTOTT A VAR

Bemutatkozott a videobíró a budapesti Európa-bajnokságon, ennek kárvallottja Stefano Luongo. Az olasz pólós szabálytalan megmozdulását a görögök ellen 10–6-ra megnyert csoportrangadón nem vették észre a játékvezetők, viszont a mérkőzés másnapján a LEN technikai bizottsága a mérkőzés felvétele alapján brutalitásért egy mérkőzésre eltiltotta. A felvételen jól látszott, hogy Luongo a víz fölött megütötte az egriek ászát, Angelosz Vlahopuloszt. A franciákat nyilván Luongo nélkül is megverik az olaszok, de a döntés üzenete egyértelmű: semmi sem marad észrevétlen.

Döcögősen indult, ám örömjáték lett a vége a magyar férfiválogatott első Európa-bajnoki mérkőzésének: Märcz Tamás együttese az 1–3-as kezdés és a 4–4-re végződő első negyed után megrázta magát, és 19–5-re ütötte ki a törököket.

„A mérkőzés előtti délelőttön is edzettünk még, de nem csak ez volt a visszafogott kezdés oka – mondta a két gólig jutó Angyal Dániel. – Szoknunk kellett az atmoszférát, kicsit elvitte a koncentrációt, hogy ilyen sokan foglaltak helyet a lelátón. Bevallom, engem meg is lepett, hogy ennyi szurkoló kijött már a törökök ellen is, köszönettel tartozunk ezért. Arra számítunk, hogy a spanyolok ellen nagy lesz az érdeklődés, a közönség biztosan plusz egy gólt jelent majd a javunkra csütörtökön.”

A válogatott bekkje szerint nem szabad legyinteni a törökök elleni, kétségkívül kötelező győzelemre, mert minden mérkőzésnek megvan a szerepe a jól felépített, remélhetőleg messzire repítő stratégiában.

„Minden meccsből lehet magunkkal vinni momentumokat a folytatásra, a nyitó mérkőzés alapvetően az építkezést szolgálta – mondta a Szolnoki Dózsa 27 éves játékosa. – Annak ellenére, hogy nagy különbség volt a két csapat között, fontos állomása volt ez az Európa-bajnokságnak, hiszen ebben az összetételben kevés meccset játszottunk. A törökök ellen még belefért a lassúbb kezdés, ám innentől más sebességi fokozaton kell pörögnünk.”

ELSŐNEK NEM VOLT ROSSZ

Pohl Zoltán, a válogatott bekkje:
„A mérkőzés eleje úgy nézett ki, mintha mi vettük volna fel a törökök ritmusát, de abban a pillanatban, hogy a saját tempónkban kezdtünk el játszani, nőtt a különbség. Ebben el is fáradt az ellenfél, így alakult ki a végére a tizennégy gólos differencia. Első meccsnek jó volt, élveztük, hogy sokan szurkoltak nekünk, szeretnénk a spanyolok ellen is hasonló hangulatban játszani és ugyancsak győzni.”

Válogatottunk készen áll a spanyolok elleni rangadóra, amely alapvetően meghatározza a folytatást. E két csapat a csoportelsőségért, az azzal járó pihenőnapért és a könnyebb ágért küzd egymással csütörtök este, a várakozás szerint telt ház előtt.

„Jó állapotban vagyunk, amit tudtunk, megtettük a felkészülés alatt – jelentette ki Angyal. – Arra készültünk végig, hogy csütörtökön a lehető legjobban játsszunk, a spanyolok elleni meccsre időzítettük a csúcsformát. Ennek megfelelően jó játékra és győzelemre számítok a csoportrangadón.”

Märcz Tamás szövetségi kapitány a megszokott napirend szerint szerdán is két edzést vezényelt a játékosainak. Ezeken már a játék finomítására és az Angyal által is említett csoportbeli csúcsforma elérésére helyezte a hangsúlyt a szakvezető, ugyanis megerősítette, még bőven lehet élesíteni a játékon az egyenes kieséses szakaszra.

A kereten az elmúlt napokban végigvonult egy kisebb betegséghullám, de a kapitány és az érintett játékosok is úgy vélték, csütörtökre mindenki százszázalékos állapotban lesz. Az mindenesetre biztató jel, hogy a keddi első mérkőzésen mindenki vízbe tudott ugrani, és legalább tizenkét percet játszott is. Többre még nem is volt szükség – majd a rangadón.

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL: SPANYOLORSZÁG

Csütörtök este a férfiaknak is „elkezdődik” az Európa-bajnokság a spanyolok ellen – ahogy szakértőnk, az olimpiai bajnok Kis Gábor is megfogalmazta a törökök elleni felvezető összecsapás után. Az egyszeres olimpiai (1996) és kétszeres világbajnok (1998, 2001) ibériai együttes még sosem nyert Eb-t, ehhez két éve került a legközelebb, amikor a hazai rendezésű tornán a döntőig menetelt, ám abban a szerb válogatottól 12–10-re kikapott. David Martín szövetségi kapitány csapata az egyik éremesélyesként érkezett Budapestre, gyors, pontos és szép vízilabdát játszik, ebből már némi ízelítőt is kaphattak a nézők, akik kedden látták a Málta elleni (23–7) mérkőzést, amelyen elsősorban az öt gólt dobó Alberto Munarriz remekelt.

A kedden a törököket 19–5-re legyőző mieinknek azért is fontos a spanyolok elleni rangadó, mert ha meg tudnák nyerni, a negyeddöntőben elkerülnék a B-csoport győztesét, valószínűsíthetően a címvédő szerbeket. A Duna Arénában persze senkitől sem kell tartania a csapatunknak, amely a tavalyi vb-n Kvangdzsuban 13–11-re megnyerte a Spanyolország elleni csoportmeccsét.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
CSOPORTKÖR
, C-CSOPORT
Málta–Törökország 10–13
(1–5, 3–4, 2–1, 4–3)
19.00: MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2020.08.10 15:00:04

Vízilabda nemzetisport.hu

Öt helyszín (Margitsziget, Kaposvár, Szeged, Szentes, Tatabánya), 72 összecsapás. (x)

PR
2020.08.08 19:12:11

Vízilabda MALONYAI PÉTER

Életének 73. évében elhunyt Györe Lajos vízilabda-mesteredző – Malonyai Péter nekrológja.

2020.07.24 17:58:51

Vízilabda MALONYAI PÉTER

A vízilabdázás történetének egyik, ha nem „a” legjobb kapusa nem emlékszik arra, hogy gólt kapott volna – de arra sem, hogy védett…

2020.07.24 22:12:07

Vízilabda N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Faragó mindent megtesz, hogy e némileg regionális s nem mindig közönségvonzó (tudniillik a „semlegeseknek” nem az) sportágat megmentse a XXI. század „nézettségi” diktatúrája közepette is.

2020.07.22 23:03:15

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ráütik a hivatalos pecsétet.