LAKNER GÁBOR (Hannover) 2019.06.08 11:23 Frissítve: 2019.06.08 11:24

Férfi vízi: „Ezekért a pillanatokért érdemes elkezdeni sportolni”

Története legnagyobb sikerét érte el az FTC-Telekom, amikor pénteken késő este a spanyol Barcelonetát 9–7-re legyőzve bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. A zöld-fehérek másodszor jutottak el az elődöntőig a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban, de 1989-ben egy másik barcelonai együttes, a Catalunya megállította őket a finálé kapujában.

A Ferencváros játékosai karnyújtásnyira a végső sikertől (Fotó: MTI)

 

Hannoverben azonban átment azon a bizonyos kapun a Ferencváros, amely hihetetlen erőről tett tanúbizonyságot: háromszor mínusz egyről, kétszer pedig mínusz kettőről zárkózott fel, hogy aztán a hajrában állva hagyja ellenfelét.

A döntőben azonban meglepetésre nem az olasz Pro Recco, hanem a címvédő, görög Olympiakosz lesz az FTC ellenfele. A torna előtt legnagyobb favoritnak kikiáltott, minden eddiginél erősebb kerettel rendelkező világválogatott megint elbukott, 2015 után sorozatban negyedszer. Ahogy jött az első erős ellenfél az első, valódi téttel bíró összecsapáson, megremegtek a kezek. Hiába ült a padon a legeredményesebb sportági szakvezető, Ratko Rudic, ő sem tudott segíteni: a tavalyi BL-győzelem után jóllakottnak tűnő, a szétesés határán lézengő görögök a nyolcas döntőre összeszedték magukat, és 12–11-re nyertek a rendkívül durva, öt kiállítást hozó mérkőzésen.

„Ebben az évben mindenki a Reccót várta a döntőbe, úgy érzem csodát tett az Olympiakosz, méghozzá nem is kisebbfajtát – mondta a Nemzeti Sportnak a finálé előtt Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője. – Egyszer játszottunk már velük az évben, az kitűnő mérkőzés volt, bízom benne, hogy szombat este is ugyanilyen jó meccset tudunk vívni.”

A vezetőedző által említett összecsapás a Komjádi uszodában lejátszott Európai Szuperkupa volt, amelyet 7–7-es döntetlen után ötméteresekkel nyert meg a Ferencváros. Jellemző módon akkor is mínusz kettőről jött vissza a magyar bajnok...

„A legfontosabb, hogy mennyire tudjuk kipihenni magunkat ebben a rövid időben, ami a két meccs között jutott nekünk – tért vissza a fináléra Varga Zsolt. – Össze kell szednünk a maradék energiánkat, lélekben is rá kell hangolódnunk a döntőre. Amelyik csapat többet tud tenni ezért, afelé billen a mérleg nyelve.”

A ferencvárosi játékosokkal beszélve nem lehet kérdéses, hogy a csapat rá tud-e hangolódni a fináléra. Nem volt olyan vízilabdázó, aki már a második mondatában ne a rá váró újabb feladatról beszélt volna a győztes elődöntőt követően.

„Tudtuk, hogy a Barceloneta taktikusan játszik, ráadásul sokáig lendületesek és fegyelmezettek voltak. A végére azonban elkezdtek kapkodni, mi pedig belelendültünk a hajrára – állapította meg Kállay Márk, az FTC balkezese. – A kapufától értékesítettünk egy emberelőnyt, Dumi pedig lőtt három elképesztő gólt, a végére jött ki a kezéből, ami neki általában benne van. Nagyon boldog vagyok, mert ez hatalmas siker a magyar vízilabdának és a Ferencvárosnak is. Ezekért a pillanatokért érdemes elkezdeni sportolni gyerekkorban – most pedig itt vagyunk, az Olympiakosz ellen játszunk BL-döntőt... És nem vagyunk esélytelenek!”

Mi több, a fogadóirodák ugyanolyan esélyesnek tartják mindkét csapatot a döntő megnyerésére.

Ez jól jelzi, milyen kiélezett mérkőzés várható, de ha a zöld-fehérek ugyanúgy beleteszik a szívüket is, mint a nyolcas döntő első két napján, akkor hatodik magyar klubként elhódíthatják a trófeát.

Szép zárás lenne.

VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCAS DÖNTŐ, HANNOVER
15.00: a 7. helyért, Hannover–Busto Arsizio
16.30: az 5. helyért, Brescia–Jug Dubrovnik
19.00: a 3. helyért, Pro Recco–Barceloneta
20.30: döntő, Olympiakosz–FTC-Telekom (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

2019.06.12 21:54:01

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ha a csapatot olyan tökéletesen felkészült, tiszta fejű edző, mint Varga Zsolt kovácsolja egybe, mögötte meg ott egy profi stáb és egy tőkeerős klub, akkor még így, »hátulról« érkezve is simán elérhető, hogy az FTC végül mindenkit megelőzzön.

2019.06.12 09:50:47

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

„Meglátjuk, mennyi fér bele, mennyit akar a Fradi, de harmincöt éves koromig biztosan játszom.”

2019.06.08 13:07:26

Vízilabda HATÁR DÁVID (Budapest), LAKNER GÁBOR (Hannover)

Az Olympiakosz óriási hajrával egyenlített, de a Vargát és Vámost is elveszítő zöld-fehérek így is nyertek.

2019.06.07 19:49:43

Vízilabda LAKNER GÁBOR (HANNOVER) / NSO

Varga Dénesék kiváló negyedik negyeddel verték meg a Barcelonetát.