LAKNER GÁBOR 2020.03.03 19:58 Frissítve: 2020.03.04 00:18

Férfi vízi BL: az OSC kiütötte a Terrassát és a B-csoport élére állt

Tekintélyt parancsoló, 17 gólos sikert ért el az A-Híd OSC Újbuda a Bajnokok Ligája B-csoportjának 5. helyén álló, spanyol Club Natació Terrassa ellen. A magyar csapat 21–4-es sikerének köszönhetően, ha közvetlen riválisainál egy mérkőzéssel többet is játszva – a Ferencváros–Pro Recco csoportrangadót a koronavírus miatt elhalasztották – átvette a vezetést a nyolcasban.

Egy-egy keményebb párharc ugyan akadt, de öldöklő csatáról nem beszélhetünk… (Fotó: Koncz György)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Másfél hetet vártak arra az OSC játékosai, hogy végre meccset játszhassanak, ugyanis a Pro Recco elleni (egyébként győztes) vendégjáték után elővigyázatosságból elhalasztották a csapat két bajnokiját. Az újbudaiak azonban simán megúszták az olaszországi kirándulást, így semmi akadálya nem volt a folytatásnak.

Az OSC játékán egyáltalán nem látszott meg a kihagyás, pedig Vad Lajos vezetőedző természetesen alaposan megdolgoztatta csapatát a váratlanul támadt másfél hetes szünetben. A hazaiak villámgyorsan lőttek három gólt, és ezzel máris megadták a mérkőzés alaphangját. A spanyolokon ezzel szemben látszott a fáradtság, a Terrassa az előző hét végén a Spanyol Kupa döntőjében játszott három meccset három nap alatt, s az ezüstéremmel zárult torna éreztette a hatását. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a meccs előtti szinkronúszó-bemutató résztvevői jobban mozogtak a vízben, mint a spanyol játékosok.

Ez azonban semmit nem von le az OSC játékosainak érdemeiből, akik szebbnél szebb megoldásokat mutattak be. Előfordult, hogy a center Hárai Balázs bekkelt, vagy éppen Erdélyi Balázs centerezett, de alapvetően mindenki azt csinálta, amiben a legjobb, és meglehetősen jól.

A rengeteg blokk megkönnyítette Braniszlav Mitrovics dolgát, aki olyan remekül védett, hogy először a második negyed hajrájában kényszerült arra, hogy labdát halásszon a kapujából – addigra már tízet lőtt a parádézó OSC.

A hazaiak a térfélcsere után sem vettek vissza, a következő meghökkentő jelenetet Manhercz Krisztián szállította, aki a gyengébbik, bal kezével lőtt gólt. A Terrassa ráadásul egyre kevésbé bírta az OSC által diktált iramot, így ahelyett, hogy felzárkózott volna, még tovább nőtt a szakadék a két csapat között. Mitrovics eszén kizárólag Victor Alegre tudott túljárni, ő is csupán kétszer…

Az utolsó negyed előtt méltóságteljesen ki is tempózott a medencéből az egészen elképesztően, 71.4 százalékkal védő szerb kapus, Vad Lajos lehetőséget ugyanis adott Lévai Mártonnak is, aki tizennégy gólos vezetésnél állt be a hazai csapatba. A hajrára picit csökkent az újbudaiak koncentrációja, akik azonban az agyonnyert helyzetben ugyanúgy bosszankodtak egy kapufára lőtt helyzeten, mintha élesben hibáztak volna – a tűz tehát ekkor is megvolt bennük.

Ezzel szemben a Terrassa játékosaiban ha volt is tűz, az már rég kihunyt. A spanyolok semmiféle ellenállást nem tudtak tanúsítani, és bár mentek előre, hiányzott belőlük a meggyőződés. Ezzel szemben az OSC nem állt le, és ugyanolyan meggyőződéssel támadott és védekezett, mint a mérkőzés legelején. Mind a két edző nyugodtan ücsörgött már a kispadon, Vad Lajos a magabiztos győzelem tudatában foglalta el a székét, Didac Cobacho pedig már régen beletörődött a sorsába.

Az OSC ezen a szinten ritkán látható különbséggel, 21–4-re győzött, ezzel átvette a vezetést a tabellán. Kellett ehhez persze, hogy az FTC-Telekom és a Pro Recco mérkőzését elhalasszák, de ha azt a meccset bepótolják, a legrosszabb esetben is csak a második helyre eshet vissza az újbudai együttes.

Nem éppen rossz forgatókönyv, a nyolcas döntő szempontjából sem.

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
10. FORDULÓ
B-CSOPORT

A-HÍD OSC ÚJBUDA–CN TERRASSA (spanyol) 21–4 (5–0, 5–1, 6–1, 5–2)
Budapest,
Nyéki uszoda, 400 néző. Vezette: Franulovic (horvát), Berisvili (grúz)
OSC:
B. MITROVICS – MANHERCZ K. 5, PRLAINOVICS 2, RANDJELOVICS 3, Hárai, Erdélyi 2, Drasko Brguljan. Csere: Lévai (kapus), Ubovics 1, Bundschuh, Ukropina 1, Seman 2, BURIÁN 5. Edző: Vad Lajos
TERRASSA:
I. Aguilar – F. Sánchez, Barroso, Chico, Pericas, Sanahuja 1, Mora. Csere: Alarcon, O. Aguilar, Alegre 2, V. Gutierrez, O. Rodriguez 1. Edző: Didac Cobacho
Gól – emberelőnyből: 8/5, ill. 9/1
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. –
Kipontozódott:
Bundschuh (22. p.)
MESTERMÉRLEG
Vad Lajos:
– Kicsit túlzó a különbség, a látottak alapján azonban nem érdemtelenül nyertünk tizenhét góllal. Az egész csapattal elégedett vagyok, mindenki küzdött a másikért. Kicsit tartottam attól, hogy a Recco legyőzése után mennyire leszünk motiváltak, de nem volt miért aggódnom. Burián Gergely remek játékának külön örülök.
Didac Cobacho:
– Nagyon rosszul játszottunk, elnézést kell kérnünk a szurkolóinktól, a családtagjainktól és mindenkitől, aki szereti a vízilabdát. A Spanyol Kupa döntője után nagyon fáradtak voltunk, de ez nem mentség semmire, alulmúltuk magunkat. Az OSC a játék minden egyes elemében jobb volt nálunk.

A-CSOPORT
VK Jadran Split (horvát)–Szolnoki Dózsa 13–9 (3–1, 5–2, 2–4, 3–2)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. A-HÍD OSC ÚJBUDA 10 7 1 2 135–  96 +39 22
2. Pro Recco (olasz)   9 6 2 1 133–  85 +48 20
3. FTC-TELEKOM   9 6 2 1 114–  85 +29 20
4. Mladost Zagreb (horvát)   9 5 1 3 108–104   +4 16
5. CN Terrassa (spanyol) 10 4 1 5   91–125 –34 13
6. CN Marseille (francia) 10 3 1 6 108–112   –4 10
7. Waspo Hannover (német)   9 2 7 102–122 –20   6
8. Dinamo Tbiliszi (grúz) 10 1 9   92–154 –62   3

 

2020.09.18 21:05:14

Vízilabda MALONYAI PÉTER

A vízilabdázás állócsillaga 70 évesen sem hazudtolja meg önmagát: fergeteges sztorik Budától Szicíliáig.

2020.08.30 22:36:47

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Dopping- és minden más frontról pontosan tudjuk, mekkora gazemberségeket képesek egyesek elkövetni az eredmény érdekében – kétségünk se legyen afelől, hamarosan a koronavírustesztek manipulálása is piaci alapon zajlik majd.

2020.08.19 21:28:46

Vízilabda MALONYAI PÉTER

A közvetlen utódok úgy tartották, iskolát teremtett a vízilabdában – ötvözte a múltat a jelennel.