AIPS: Benedek Tibor és Kárpáti György emléke előtt tisztelegtek

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.06.22. 18:17
null
Az AIPS a Nemzeti Sport fotósának, Török Attilának a képével emlékszik meg Benedekről, a felvételen a válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Märcz Tamás látható a csütörtök esti mécsesgyújtáson
A Nemzetközi Sportújságírók Szövetsége (AIPS) hivatalos honlapján vett búcsút a magyar vízilabdázás két ikonjától, a 84 éves korában elhunyt Kárpáti Györgyről, és a 47 évesen távozott Benedek Tibortól.

 

A szövetség honlapján Csisztu Zsuzsa és Csurka Gergely által jegyzett megemlékezés kiemeli, a magyar pólósport alig 24 óra leforgása alatt veszítette el két kiemelkedő alakját.

Kárpáti Györgyről hangsúlyozzák, már 17 évesen olimpiai bajnok lett, majd 21 esztendősen az egyik hőse lett a „melbourne-i vérfürdőnek”, a szovjetek elleni 4–0-s sikernek és a címvédésnek, végül 1964-ben, Tokióban harmadszor is az olimpiai dobogó tetejére állhatott. A cikk megjegyzi: sportpályafutása lezárása után sem szakadt el a pólótól, a NOB elnökségi tagja volt, később pedig Orbán Viktor miniszterelnök sportügyi tanácsadója lett.

Benedek Tiborról valamivel hosszabb megemlékezést közöl az AIPS. A szintén háromszoros olimpiai bajnok, balkezes ikon játékosként elért sikerei mellett felidézik, edzőként is eredményes tudott lenni. Utolsó „csodájaként” az UVSE csak tinédzserkorú pólósokból álló férficsapatával elért felsőházi helyezését említik a koronavírus miatt megszakított majd törölt 2019–2020-as idényben.

„Kétszeres olimpiai bajnokként, a pekingi játékok előtt külön úszóedzőt fogadott azért, hogy az segítsen neki tökéletesíteni a technikáját, mert azt érezte, egyébként nem lehet százszázalékos vezére a nemzeti csapatnak. Az extra úszóedzéseknek hála mind fizikálisan, mind mentálisan topformában vezethette az azóta is egyedülálló, zsinórban elért harmadik olimpiai bajnoki címére a csapatot” – állítanak példát Benedek sport iránti alázatának.

A teljes megemlékezés ide kattintva olvasható.

A két pólólegendáról a hétvégén országszerte megemlékeztek, több labdarúgó-mérkőzésen is molinókkal, transzparensekkel búcsúztak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik