Népsport: pólósból lett milliók megmentője

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.09.23. 08:19
null
Az Árpád gimnázium csapata, Tarics Sándor jobbról a harmadik. Komjádi Béla már ekkor felfigyelt rá, majd rengeteget segített neki, hogy az élete könnyebb legyen
Címkék
Kiemelt helyen tálalták a minap a sportoldalak a hírt: Keleti Ágnes lett minden idők legmagasabb életkort megélő olimpiai bajnoka. Az ötszörös ötkarikás aranyérmes tornászlegenda 102 évesen és 242 naposan lépett elő korelnökké, az 1936-ban a pólóválogatottal győztes Tarics Sándort előzve meg.

A 110 évvel ezelőtt, 1913. szeptember 23-án született Tarics életútja hollywoodi forgatókönyvíró tollára kívánkozik. Szép kort ért meg, s talán még tovább köztünk lehetett volna, ha a sors nem cibálja meg épp a századik születésnapja előtt. Javában tervezte, hogy feleségével Hawaiira utaznak, ám hat héttel az indulás előtt Erzsébet asszonyt agyvérzés érte. A beszédközpont nem sérült, de mozogni csak segítséggel tudott – nicaraguai nörsz ápolta, az álomutazásról szó sem lehetett. Alex pedig (ahogy Erzsike hívta a férjét) nemigen tudott másra gondolni, mint hogy mi lesz imádott párjával. Százévesen még magától értetődő természetességgel vezette GOLD36 rendszámú Mercedesét, ám a folytonos aggodalom felemésztette erejét, élete utolsó időszakában tolókocsiba kényszerült.

TARICS SÁNDOR
Született: 1913. szeptember 23., Budapest
Elhunyt: 2016. május 21., Belvedere, Kalifornia, Egyesült Államok
Sportága: vízilabda
Klubjai: Óbudai TE (1927–31), MAC (1931–45)
Válogatott meccseinek száma: 6
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1936), 3x főiskolai világbajnok (1933, 1935, 1937), 3x bajnoki 2. (1933, 1935, 1936), 3x bajnoki 3. (1938, 1939, 1940)

Noha az Egyesült Államokban az elit tagja volt, nem tartozott a bíborban születettek közé. Óbudán, a Pacsirtamező utca 28. szám alatti bérház második emeletén látta meg a napvilágot Cseh néni, a bábaasszony segítségével. Tarics apuka asztalosként dolgozott a MÁV-nál, de elvitték az első világháborúba, s noha a katonáskodást túlélte, a frontról gyógyíthatatlan tüdőbetegséggel tért haza. Az édesanya varrónői keresetéből tengődtek. Nem véletlen, hogy miután Komjádi Béla kiszúrta magának egy középiskolai vízipóló-mérkőzésen (vajon hány edző jár manapság középiskolai meccsekre, már ha rendeznek ilyeneket egyáltalán...), ételjegyet adott neki, s elintézte, hogy megkaphassa a számos kedvezményre jogosító szegénységi bizonyítványt.

A zsebe üres volt, az esze ellenben vágott – Tarics Sándornak ösztönös érzéke volt a matematikához, a fizikához és a kémiához. Az Árpád gimnáziumból a Műegyetemre vezetett az útja, s közben szorgosan építgette vízilabdás karrierjét is. Az Óbudai Torna Egyletben kezdett, onnan vitte el Vízvári Károly a MAC-ba. 173 centijével nem tartozott a termetes pólósok közé, s hogy eséllyel beleállhasson a vízi (és víz alatti) ütközetekbe, még bokszedzésekre is eljárt. Ellenfelei azt mondták róla, olyan, mintha sarkantyúkat növesztett volna a könyökére... Színesítendő a repertoárját, 17 éves korától folyamatosan gyakorolta, miként kell bal kézzel kapura lőni.

Első nemzetközi sikerét 1933-ban könyvelhette el: Torinóban a magyar csapat nyerte meg a főiskolai világbajnokságot. Tarics Sándornak arra is volt energiája, hogy Olaszországból színes, szellemes beszámolót küldjön a Nemzeti Sportnak. Még két főiskolai vb-sikernek lehetett részese, előbb Budapesten (1935), majd Párizsban (1937). A franciaországi győzelmet megelőzte az 1936-os berlini olimpia aranyérme. A játékok előtt Tarics Sándor már elkönyvelhetett egy személyes diadalt: a Műegyetemen átvehette a diplomáját. A berlini keretbe Németh „Jamesz” tartalékjaként került be. Hogy enyhén szólva is más idők jártak, jelzi, az utazás előtti utolsó edzést az Újpesti-öbölben tartotta Beleznai László, a szövetségi kapitánynak mégis úgy kellett kikönyörögnie a hideg vízből a játékosokat. A tréning után villamosra szállt a társaság, s eldöcögött a hűvösvölgyi közös szállásra.

Az olimpián Tarics Sándor a Málta ellen 12:0-ra megnyert találkozón volt vízben; az újság négy gól szerzőjeként tüntette fel, ő azonban állította, hatszor volt eredményes (utóbb derült ki, milyen sokat ért a végelszámolásnál e fölényes győzelem). Illetve még egy találkozón szerepelt, a torna befejezését követően megrendezett Európa-válogatott–tengerentúli válogatott meccsen. Az 1936-os játékok kapcsán sokszor faggatták arról, találkozott-e Adolf Hitlerrel. Mivel a Führer többször megfordult az uszodában, látta őt viszonylag közelről, de szemtől szembe nem kerültek egymással. Ellenben az olimpiai faluban kezet rázott a négyszeres aranyérmes Jesse Owensszel, akinek 100 méteren aratott győzelme láttán a dühös kancellár elhagyta az Olimpiai Stadion díszpáholyát.

Áttételesen még egy magyar aranyban vállalt szerepet Tarics Sándor. Ő javasolta az elődöntőben a bal szemöldökén megsérülő bokszolónak, Harangi Imrének, ragassza le mindkét szemöldökét a fináléra, hogy ellenfele ne tudja, hová érdemes ütni. A trükk bevált, könnyűsúlyban magyar siker született. Taricsnak is volt egy szemsérülése, emiatt hazaérkezésekor a Keletiben összeverődött tömeg összekeverte kettejüket, s Harangiként Taricsot kapta a vállára. Alig tudta lekönyörögni magát a pályaudvar légteréből...

A berlini győzelemért a „forró kézfogás” mellé egy Toldi-emlékérmet kapott. Ettől az anyagi helyzete nem jött egyenesbe, egy alkalommal meg is próbálta zálogba csapni az aranyérmét, de a becsüs visszadobta, mondván: nem arany, legfeljebb szolidan aranyozott. A második világháborúban kis híján odaveszett a becses ereklye, amikor az Alagút szomszédságában lakó Tarics otthonát 1944-ben találat érte. A harcok befejezését követően visszatért a szétlőtt lakáshoz, s a romok alól sikerült kikaparnia az aranyérmet, amely végül a kaliforniai Belvedere-ben a szalonja falát díszítette.

A világháború nemcsak az otthonát rombolta le, sportkarrierjét is lezárta. Az 1940-re és 1944-re tervezett olimpia elmaradt, így értelmetlen lett volna azon gondolkodnia, van-e jövője a pólóban. 1940-ben visszavonult, s civil karrierjére összpontosított. Ez a második élete immár az Egyesült Államokhoz kapcsolódik, 1948-ban ugyanis kivándorolt Amerikába (ahol 1941-ben ösztöndíjjal már járt). Előbb az indianai Fort Wayne Egyetem magántanára lett, majd 1951-ben átköltözött Kaliforniába. San Franciscóban egy mérnöki tervezőirodában kapott állást, aztán apránként a cég tulajdonosa lett. Világhírre azzal tett szert kollégáival, hogy kidolgozták a földrengésbiztos építkezés elveit. Ilyen, a szeizmikus rezgéseket elnyelő rendszer – amelyhez az alapötletet a dobostorta réteges szerkezete adta – védi többek között a Golden Gate hídra felvezető autóutakat, Japánban pedig háromezernél több épületet. A milliók életét megmentő szabadalom fontosságát jelzi, hogy a magyar mérnököt meghívták az ENSZ földrengésügyi szakbizottságába.

Budapesten, a Duna-parton – méltatlan, hogy emlékét sem szobor, sem utcanév nem őrzi
Budapesten, a Duna-parton – méltatlan, hogy emlékét sem szobor, sem utcanév nem őrzi

Az ikonikus híd Tarics Sándor belvedere-i otthona mellől is látszott. A mocsaras területet az ötvenes években töltötték fel; itt épült ki az Egyesült Államok egyik legelőkelőbb lakóövezete. Olyan hírességek laktak errefelé, mint a teniszfenomén Andre Agassi és az amerikaifutball-sztár Joe Montana. Tarics egyik alapítója volt a Belvedere Tennis Clubnak, ahol kilencvenéves koráig maga is ütötte a labdát. Ám a közvetlen környezete számára is csak azt követően derült ki, hogy olimpiai bajnokkal találkoznak nap mint nap, amikor az 1998-as téli játékokon győztes Jonny Moseley ünneplése apropóján egy kutakodó kiderítette, nem a síakrobata az egyetlen ötkarikás aranyérmes a Bay Area ezen részén.

Tarics Sándor az 1932-ben két aranyat nyerő olasz kerékpáros, Attilio Pavesi halálát követően, 2011. augusztus másodikától volt a földkerekség legidősebb élő olimpiai bajnoka. Noha a rendszerváltás után többször hazalátogatott, s megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is, mifelénk sem utcanévtábla, sem szobor nem tiszteleg az emléke előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik