Férfi vízilabda ob I: jobban kezdett az Eger, de a Miskolc nyert

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.09.13. 20:51
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/miskolc-eger-ferfi-vizilabda-ob-i-fotok-domotor-csaba--7209" target="_blank">Nagy csatában nyert a Miskolc <br />A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)</a>
A férfi vízilabda ob I 1. fordulójában a Miskolc 10–8-ra legyőzte az Egert.

 

AHOGY ELKEZDŐDÖTT AZ OKTATÁS, beindult a sportélet is a Miskolci Egyetemen: szerda este a Körcsarnokban röplabdáztak, a kispályákon fociztak, a parkban trambulinokon edzettek – mint megtudtuk, utóbbi mozgásforma a fanatic jump, amely egyre népszerűbb a hallgatók körében. A vízilabdát is szeretik Miskolcon, és mivel nemcsak a tanév kezdődött el, hanem az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokság is, megtelt a Kemény Dénes uszoda lelátója – aki későn érkezett, már csak a lépcsőn talált helyet.

Az érdeklődést fokozta, hogy szomszédvárak találkoztak a nyitányon, a szurkolók dobokkal és kürtökkel felszerelkezve érkeztek, ám ellenséges hangulatról szó sem volt, baráti rivalizálás jellemzi a Miskolc és az Eger párharcát. Nem csupán a földrajzi közelség miatt ismerik jól egymást a felek, elvégre az előző évadban az alapszakasz után a rájátszásban is összekerültek, a hetedik helyért zajló trilógia az egrieknek végződött happy enddel. Más kérdés, hogy azóta mindkét gárda kerete jelentősen átalakult, a két rutinos edző, Tóth Kálmán és Vidumanszky László pedig talán akkor is tudna váratlant húzni, ha hetente találkoznának csapataik…

A miskolci szimpatizánsok már annak is hangosan örültek, hogy a hazaiak elhozták a labdát az első ráúszásnál, ám a gólokat eleinte az Eger szerezte: a center Nikola Murisics akciógóllal kezdett, Spitz Márk átlövése a kapufáról pattant be. Aztán másfél perccel később már egálra álltak a csapatok, Hegedűs Bence ugyanis egymás után két támadást zárt le góllal – a másodiknál még a lelátóról is biztatták a kapus Moravcsik Martint, hogy indítsa megúszó csapattársát, aki nem hibázott.

Az első negyed végén összeállt az egri védekezés, Krémer Balázs fejjel is védett, de hiába támadhattak a második szakaszban többször is a háromgólos vezetésért a vendégek, hol a befejezésekbe, hol az átadásokba csúszott hiba. Vidumanszky László eközben meglehetősen erélyesen igyekezett felrázni csapatát, a játékosoknak pedig átment az üzenet – a nagyszünetben Tóth Kálmán volt idegesebb, a házigazda ugyanis két perc alatt fordított, Oltean Sebastian eksztázisban ünnepelte utolsó másodperces gólját.

Sőt, a harmadik negyedben már a Miskolc léphetett volna el hárommal, ám Hegedűs ziccerét ezúttal hárította Krémer, aki emberhátrányban is jól állta a sarat. Támadásban viszont akadozott az egri gépezet, amikor nem Moravcsik védett, akkor a kapufa babrált ki a vendégekkel. „Befagyott” az eredményjelző 6–4-nél, és miután több mint hat percen keresztül nem találtak be a felek, sokat számított, hogy melyik csapat szerzi a következő gólt.

A Miskolc szerezte, a négy találatig jutó Oltean törte meg a csendet, és bár az Eger hatékony centerjátékával kétszer is feljött egy gólra, a hazaiaknak mindig volt válaszuk. Az általában vezérként pólózó Dimitrije Krijestoracnak ezúttal látványosan nem ment, Moravcsik kivédte az ötméteresét is, a Miskolc pedig lelkes közönsége előtt 10–8-as győzelemmel kezdte az idényt. Noha a kiírás értelmében az alapszakaszban már nem találkozik egymással a két csapat, az elmúlt évekből kiindulva a középszakaszban vagy a rájátszásban várhatóan visszavághatnak szomszédvári riválisuknak az egriek.

VÍZILABDA, FÉRFI OB I, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
PannErgy-Miskolci VLC–Tigra-ZF-Eger 10–8
(2–3, 3–1, 2–1, 3–3)
Miskolc, 300 néző. Vezette: Kun Gy., Csanádi
MISKOLC: MORAVCSIK – OLTEAN 4, Molnár G. 1, HEGEDŰS B. 2, Nagy N. 1, Szalai G., Varga B. Csere: Várkonyi 1, Kasza, Dubinák 1, Tanczer, Krasznai. Edző: Vidumanszky László
EGER: KRÉMER – Spitz 1, Krijestorac, Gólya 2, MURISICS 3, Rádli 1, Dóczi. Csere: Biros S., Sári, Rustamov, Mészáros B. 1. Edző: Tóth Kálmán
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 10/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Tanczer (28. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Biros S. (20. p.)
MESTERMÉRLEG
Vidumanszky László:
– Az első mérkőzés mindig nehéz, ezúttal is az volt. Egyértelmű céllal kezdtünk, itthon akartuk tartani a három pontot – sikerült, de még van min javítanunk. A harmadik negyedben nem tudtunk jobban ellépni az Egertől, mégis megnyertük a találkozót, ami örömteli, szeretnénk ezen az úton tovább haladni.
Tóth Kálmán: – Nem tudok haragudni a játékosaimra, mert mindent megtettek, apróságok döntöttek a Miskolc javára. Három olyan lehetőségünk is volt, amelyet kihagytunk, majd lefordulásból gólt kaptunk, ez rányomta a bélyegét a mérkőzésre. Még többet kell dolgoznunk, hogy sikeresek legyünk, folytatjuk a munkát.

Szegedi VE–Szolnoki Dózsa Praktiker 9–15 (0–3, 3–5, 2–2, 4–5)
UVSE–BVSC-Zugló 8–15 (2–3, 1–3, 2–6, 3–3)
Pécsi VSK–A-Híd VasasPlaket 7–14 (2–4, 3–4, 1–2, 1–4)
Kaposvári VK–EPS-Honvéd 10–16 (4–4, 3–3, 1–4, 2–5)

Metalcom Szentes–Genesys-OSC Újbuda 7–15 (2–6, 2–2, 1–3, 2–4)

FTC-Telekom Waterpolo–KSI 17–11 (3–1, 5–2, 6–3, 3–5)


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik