Vizes vb: „Most kezdődik a világbajnokság” – Varga Zsolt a negyeddöntő előtt

Vágólapra másolva!
2023.07.25. 07:11
null
Varga Zsolt szerint most kezdődik a világbajnokság (Fotó: waterpolo.hu)
A szövetségi kapitány szerint a csapatban meglévő óriási akaratot kell ötvözni az okos játékkal a keddi negyeddöntőben.

– Hogy sikerült kihasználni a csoport­elsőséggel járó szabadidőt a világbajnokság eddigi legfontosabb mérkőzése előtt?
– A horvátok elleni meccs után kétszer is kondiztunk, akkor nagyobb fizikai munkát végeztünk el, az utolsó csoportmérkőzés után volt egy pihenőnapunk, majd azokat a taktikai elemeket gyakoroltuk, amelyek az amerikaiak legyőzéséhez szükségesek. Úgy érzem, tulajdonképpen most kezdődik a világbajnokság – mondta a Nemzeti Sportnak a csapat szállásán az amerikaiak elleni negyeddöntő előtt Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

– A közelmúltból mindenkinek vannak személyes tapasztalatai az amerikaiakról, így vagy úgy, de sorozatban háromszor is legyőztek minket, különösebben nem kell bizonygatni, hogy veszélyes ellenfelek. Mivel lehet őket megfogni?
– Vannak várható elemek a játékukban, ezeket ki kell tudnunk iktatni. A legfontosabb továbbra is az emberhátrányos védekezés lesz, továbbá, hogy hat hat elleni védekezésből ne kapjunk akciógólt. Ha ezek az alapvetések jól működnek, akkor megfelelő mederbe terelhetjük a mérkőzést.

– A partról nézve úgy tűnik, megvan a kellő egység és a tűz is a csapatban. Ezen a téren ott ott tartanak, ahol szeretné?
– Ezt majd a mérkőzésen látjuk meg igazán, de bennem is olyan érzés van, hogy óriási az akarat és a szív a játékosokban. Ennek ötvöződnie kell azzal, hogy okosan játsszunk, meg persze tűzzel-vassal, amit csak megengednek a bírók. Férfiak módjára kell lejátszanunk a negyeddöntőt.

– A Long Beachben történtek – óvás, két órával későbbi részleges újrajátszás, a megnyert világkupabronz elvesztése – után mennyire fűti a csapatot a revansvágy az amerikaiak ellen?
– Ez mindenkinek a saját olvasatában adhat esetlegesen pluszmotivációt. Én inkább tanulságként használom fel azt a mérkőzést – miből kaptuk a gólokat, mire kell odafigyelni, mit kell levédekezni. Nekem nincs szükségem külön motivációra, de ettől még bárki meríthet abból a mérkőzésből.

– Huszonkét évvel ezelőtt játékosként volt itt a világbajnokságon. Mennyiben más most Fukuokában?
– Teljesen más minden, akkor egy teniszpályán felépített medencében játszottunk, irtózatosan meleg volt, harmincnégy fokos volt a víz, és jéggel próbálták hűteni a szervezők. Valahogyan nehézkesen játszottunk, nem voltunk annyira jó formában azon a vébén. Érdekes, hogy magából a városból most sokkal többet láttam, előzetesen próbáltam visszaemlékezni, hogy milyen volt Fukuoka, és egyáltalán nem volt meg. A várostól picit messzebb lévő szállodában laktunk, és igazából végig ott töltöttük a időnket, nem nagyon tudtunk kimászkálni. Most szerencsésebb helyzetben vagyunk, talán nem annyira exkluzív a szálloda, amelyben vagyunk, viszont fantasztikus helyen van. A néha meglévő kis szabadidőnkben kisétálhatunk a városba, és megtapasztalhatjuk, hogyan zajlik az élet a világnak ezen a pontján.

– Játékosként vagy szövetségi kapitányként nehezebb a dolga Japánban?
– Mindkettőnek megvan a maga szépsége és nehézsége is. Játékosként mindig megmondták, mit kell csinálni, mi a következő lépés, megvolt a saját felelősségem, ugyanakkor fizikailag óriási megterhelést jelentett. Szövetségi kapitányként áttevődik a hangsúly a mentális részre, mindenkiért aggódik az ember, mindenkinek jól kell lennie – játékban, önbizalomban, a csapatban betöltött szerepében. Teljesen más jellegű kihívás, magamon azt érzem, hogy elsősorban mentális munkát végzek, hogy minden rezdülésre figyeljek és emellett a megfelelő módon fel tudjak készülni az ellenfelekből. Most ez a feladat.

– Ha már említette az aggódást, mindenkire számíthat a negyeddöntőben?
– Tonyának (Német Toni – a szerk.) van egy vállsérülése, az egészségügyi stáb gőz­erővel dolgozik rajta, hogy a következő mérkőzésre már jó legyen a válla. Ezen kívül vannak kisebb fájdalmak, de alapvetően igen, mindenkire számíthatok.

VÍZILABDA
FÉRFIAK

JÚLIUS 25., KEDD
NEGYEDDÖNTŐ
8.00:
Görögország–Montenegró
9.30:
Olaszország–Szerbia
11.00:
MAGYARORSZÁG–Egyesült Államok (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
12.30:
Spanyolország–Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik