Női vízi Eb: Ha ötévente történik ez, aláírom – Bíró Attila

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 10:43
null
Többet várt a csapatától Bíró Attila, azonban a hátralevő két mérkőzést szeretnék megnyerni (Fotó: Bíró Attila)
A főszereplők szerint a sok kihagyott emberelőny és a három kapott centerakciógól pecsételte meg a magyar női  vízilabda-válogatott sorsát az Eb-negyeddöntőben.

 

Kétszer is visszakapaszkodott női vízilabda-válogatottunk a spanyolok elleni negyeddöntőben, azonban négy góllal alulmaradt, és csupán az 5–8. helyért folytathatja a spliti Európa-bajnokságon. Tragédia nem történt, elvégre a világbajnokság volt az év főversenye, amelyen csodálatos ezüstöt nyert a csapat, de azért ennél többet vártunk az Eb-n is.

„Ugyan ez másik csapat, mint amelyik ezüstérmes lett a budapesti világbajnokságon, mégis bíztam benne, hogy sikerül bejutnunk a négy közé– mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. – Egyszer fordult elő velünk, hogy az ötödik helyért kellett játszanunk világversenyen, ha ötévente történik hasonló, azt azért aláírom. Biztosan nehéz lesz felrázni a csapatot a folytatásra, de megoldjuk, mint ahogy a kétezertizenhetes világbajnokságon is megoldottuk. A hátralévő két meccsen még mindenkinek bizonyítania kell, hogy helye van a magyar válogatottban.”

Amint számtalanszor leírtuk, a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita pihenőt kapott, Rybanska Natasamegsérült, vagyis a vb-csapathoz képest két alapemberét nélkülözte a magyar válogatott az Eb-n.

„Két hónap alatt kétszer nehéz csúcsformába lendülni, ugyanakkor ebben a csapatban több volt. Lehet, hogy nem a spanyolok ellen, de az első két csoportmeccsen biztosan, ilyen szempontból nem vagyok elégedett  – tette hozzá a kapitány. – Tavaly három meccset játszottunk a spanyolok ellen, tény, hogy a legfontosabb mérkőzésen, az olimpiai elődöntőben kikaptunk, a másik két alkalommal viszont legyőztük őket. Nincs abban tendencia, hogy ismét kikaptunk, egyébként jobb csapatuk van, de igyekszünk felnőni hozzájuk. Már az idén is volt egy döntetlenünk ellenük, tehát nem olyan egyértelmű a különbség, ám az adott napon a jelenlegi csapatunknál jobbak voltak.”

Nyilván késő bánat, de ha a mieink legalább az egyik csoportrangadójukat megnyerik, simán bejutnak a négy közé, hiszen akkor az izraeliek ellen lehetett volna edzeni egy jót a negyeddöntőben. Azonban a görögöktől nyertes állásból, míg a hollandoktól simán kikapott a csapat, ezért a spanyolokkal találkozott.

„Azért fájó az eleje, mert azt könnyebben lehetett volna hozni, ebből is tanulni kell – mondta Bíró Attila. – Az első két napon semmi sem sikerült a sűrű sorsolással, azonban a jövőre nézve fontos tanulság lesz, hogy a világversenyek első meccsét, akármilyen játékkal is, de meg kell nyerni – pláne, ha két és fél perccel a vége előtt két góllal vezetünk.”

A játékosok nyilván szomorúak voltak az elveszített negyeddöntőt követően, de nem fogták fel tragédiaként az eredményt. Mentséget nem kerestek, a hiányzókkal nem takaróztak, és kellően önkritikusan nyilatkoztak.

„Úgy kezdtünk, ahogyan elterveztük, a ráúszásnál elhoztuk a labdát, majd betettük zárásba, abból lett egy kiállítás, a fórt úgy játszottuk meg, ahogyan megbeszéltük, csak éppen nem ment be a lövés. Tudom, hogy a sportban nincs ha, de ha ez bemegy, minden másképpen alakul – értékelt Gurisatti Gréta, a magyar válogatott szélsője, aki 19 góllal fölényesen vezeti a góllövőlistát. – Amikor feljöttünk öt-ötre, újra megvolt az esélyünk, ám nem éltünk vele. Nem a legjobb formánkban vagyunk itt, ennek majd megkeressük az okát, de az első két rosszul sikerült meccs után megvolt a lehetőségünk a négy közé jutásra, ami szerintem nagy bravúr, nem sok csapat tudta volna így összerakni magát – persze ez nemigen vigasztal. Az eredménytől függetlenül tartom, hogy ez nagyon jó csapat, sajnálom, hogy így alakult, megszerezzük az ötödik helyet, ez nem is lehet kérdés. Ez az Eb mindenkinek jó tanulsággal szolgálhat, biztos vagyok benne, hogy lesznek pozitív hatásai.”

Addig is az önbecsülésért lehet küzdeni a hátralévő két mérkőzésen.

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG,SPLIT
5–8. HELYÉRT
16.00:
Franciaország–Magyarország (Tv:M4 Sport) –élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik