Vízilabda: „Az orvosok már kétszer lemondtak róla…” - Ambrus Tamás harca

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.10. 00:11
null
Ambrus Tamás élete harcában nem teszi fel a kezét (Fotó: NS-archív)
A Pécs és a Fradi korábbi edzője, a zöld-fehérek szakosztályvezetője, Ambrus Tamás nincs jól, sőt, az egykori válogatott kapusnál nagy a baj: agyi limfómája van. A legutóbbi kontrollvizsgálat ugyan javulást mutatott, de Ambrusnak sokat kell még erősödnie.

 

Nem így kellene ennek lennie. Nagyon nem. Ambrus Tamásnak a parton, a kispadon vagy éppen a nézőtér első sorában lenne a helye, ahol a tőle megszokott módon űzné csapatát, ha kell, széles mozdulatokkal vagy hangos szóval, s most talán az sem zavarna senkit, ha tőle zengene az uszoda.

MINDENKI ADHAT
Ambrus Tamás gyógykezelésére a pécsi egyházmegyei katolikus karitász elkülönített bankszámlát nyitott, erre is várják a családnak szánt adományokat: OTP 11731001-20159443, közlemény: Ambrus Tamás.

Ambrus Tamás ehelyett kórházban fekszik hónapok óta, súlyos betegséggel. A Pécs és a Fradi korábbi edzője, a zöld-fehérek szakosztályvezetője nincs jól, sőt, az egykori válogatott kapusnál nagy a baj: agyi limfómája van.

Hónapok óta kezelik, ami hatalmas anyagi terhet ró a családra – ezen a terhen igyekeznek könnyíteni a Pécs vízilabdacsapatánál: úgy döntöttek, a szombati, Szolnok elleni bajnoki teljes bevételét a klubot a másodosztályból feljuttató, a helyi ob I-es csapat alapjait letevő, majd története legjobb eredményéig, az ötödik helyig kormányzó szakember gyógykezelésére ajánlják fel.

„Vári Attila ötlete volt, hogy így próbáljanak segíteni a pécsiek Tomin, nemes gesztus ez a részükről – kezdte érdeklődésünkre Takács Erika, Ambrus Tamás felesége, aki minden napját férje mellett tölti, s próbálja segíteni a gyógyulásban. – Az orvosok már kétszer lemondtak róla… Két kemoterápiája volt, a másodikat nem bírta a szervezete, leállt a veséje, de hál’ istennek sikerült megmenteni. Ha nyaktól lefelé található a limfóma, gyógyítható, Tomi esetében a nyirokcsomó okozza a problémát, illetve a körülette lévő ödéma, a bevérzések idegpályákat nyomhatnak, és ha nagy a nyomás a fejben, az végzetes is lehet. Ezért figyelni kell a nyomást, s csökkenteni, ha szükséges, továbbá próbálkozunk alternatív gyógymódokkal is.”

A huszadik sugárkezelés után a betegség tünetei megszűntek, a kontroll MR-vizsgálat is javulást mutatott, de Ambrus Tamásnak még ahhoz is nagyon sokat kell erősödnie, hogy újra felvegyék a rehabilitációt végző kórházba. Takács Erika hozzátette, amikor férje egyágyas szobában volt, három hónapig éjjel-nappal mellette volt, most négyágyas kórterembe került át, de napközben most is folyamatosan vele van, próbál minél több erőt adni számára.

„Tomi tudatánál van, mindent ért, csak nehezen tud beszélni – tette hozzá Takács Erika. – Hiszek benne, és ha ő nem adja fel, bármi lehetséges. Én nem fogom feladni, az biztos, a végsőkig elmegyek a gyógyulásáért. Mindig úgy ugrott be a vízbe, hogy nyerni akart és a maximumot nyújtani. Az olimpiai szereplés kétszer is kimaradt a pályafutásából, de ha leküzdi a betegséget, az még nagyobb győzelem lenne.”

A JÓ BARÁT, VÁRI ATTILA IS BESZÉLT A NEMZETI SPORTNAK A KEZDEMÉNYEZÉSRŐL, ÉS A PÉCSI SPORT NONPROFIT ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA MELLETT VARGA I ZSOLT ÉS CSEH SÁNDOR, A FRADI, ILLETVE A SZOLNOK EDZŐJE IS TÁMOGATÁSÁRÓL BIZTOSÍTOTTA AMBRUST – RÉSZLETEK A KEDDI LAPSZÁMBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik