Férfi vízilabda: 10-10-es döntetlen az olaszok ellen

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2014.06.07. 20:40
null
A mieink védekezése olykor jól működött, ám van még min csiszolni (Fotó: Fuszek Gábor)
A magyar férfi vízilabda-válogatott felkészülési mérkőzésen 10–10-es döntetlenre végzett az olaszokkal a margitszigeti Széchy uszodában. A világbajnok magyar csapat a szünetben két góllal vezetett, az olaszok azonban felzárkóztak a folytatásban, és ugyan a mieink vezettek az utolsó percben is, a vendégek az utolsó pillanatokban büntetőből egyenlítettek.

 

A Margitszigeten rendezett mérkőzésen a londoni olimpiai döntős vendégek szereztek vezetést az édesanyja révén félig magyar, s végül három gólig jutott Alex Giorgetti révén, utána viszont a világbajnoki címvédő magyar együttes átvette a vezetést (2–1) Szivós Márton és Vámos Márton jóvoltából, az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert lövése nyomán pedig 3–2-es hazai előny mellett indulhatott a második negyed.

Ebben a nyolc percben felpörgette a játékot Benedek Tibor szövetségi kapitány legénysége, s Gór-Nagy Miklós, majd a kétszer is bombagóllal jelentkező Erdélyi Balázs révén 6–3-ra elhúzott a riválistól. Csakhogy az olaszok felvették a kesztyűt, s visszazárkóztak 6–5-re, a nagyszünetre azonban Szivós találatának köszönhetően 7–5-ös magyar vezetés mellett vonulhattak el a csapatok.

Hazai szemszögből remekül indult a harmadik negyed: a végül négygólos Erdélyi alakította 8–5-re az állást, amely azonban a játékrész végére már egyáltalán nem festett jól, mivel az olaszok kiegyenlítettek (8–8).

A befejező negyedben kétszer is „hazatért” az előny, előbb Erdélyi (9–8), majd az ötméteresből eredményes Vámos (10–9) révén, az utolsó pillanatokban azonban a vendégek – szintén büntetőből – beérték a vendéglátókat (10–10).

A Benedek-csapatból ezúttal hiányzott három idegenlégiós olimpiai aranyérmes, a még pihenő Madaras Norbert és a Varga fivérek, Dániel és Dénes, s nem védett a világbajnok kapus, Nagy Viktor sem, akit azonban jól helyettesített a fiatal Lévai Márton.

Erdélyi Balázst az Egyesült Államokból hívta haza a télen Benedek Tibor, és a nyári felkészülés során is számol az egyetemet tavasszal befejező, ősztől Egerben szereplő szélsővel. Sőt, az olaszok elleni felkészülési mérkőzésen bőséges játéklehetőséget is adott neki, amelyet Erdélyi alaposan meghálált: jól játszott és négy gólt szerzett.

„Nem sokon múlott a győzelem, jól játszott a csapat, a taktikát is sikerült megvalósítanunk, s ugyan voltak hibák a védekezésben, de két hét felkészülést követően ez nem volt rossz – mondta Erdélyi
Balázs a mérkőzésről, amelyen négy akciógólt szerzett, hiszen ötméteresét kihagyta, majd a kipattanót értékesítette. – Szerencsém is volt, mert kaptam pár nagyon jó passzt, amelyek után könnyű dolgom volt, csak be kellett lőni a labdát a kapuba. A magabiztosság a legfontosabb, tele gatyával nem lehet pólózni. Ha esetleg nem is így van, akkor is azt kell mutatni, hogy fejben minden rendben."

Erdélyi nincs könnyű helyzetben, s nemcsak azért, mert a 13-as keretbe kerülésért küzd, hanem mert nagyjából ebben a két hétben kellett megtanulnia mindent, amelyet a többiek már egy éve gyakorolnak. A szélső ennek tudja be, hogy azért védekezésben és támadásban is akadt néhány hibája. Ennek ellenére kívülről úgy tűnt, jól ment neki a játék, a keretbe kerüléssel kapcsolatban pedig csak annyit jegyzett, hogy erről inkább Benedek Tibort kérdezzük.

„Tibi azért nem sokat látott játszani, ezért is kaptam kicsit több játéklehetőséget, hogy megmutathassam, mit tudok, hiszen a többiek látta a bajnokikon és az év közben tartott válogatott edzéseken is" – tette hozzá Erdélyi Balázs.

A szélső mellett egy másik ifjú is kitette, magáért, a sorban elvileg harmadik számú kapus, Lévai Márton. A két világbajnok közül Nagy Viktor át sem öltözött, Decker Attila a kispadon ült, Lévai pedig élt a lehetőséggel és több szép védéssel vétette észre magát.

„Sok átlövés-, illetve akciógólt kaptam, még akkor is, ha akad olyan, amelyik a blokk oldaláról érkezett. Ebben még fejlődnöm kell – kezdte önkritikusan a Szolnokból a Honvédba igazoló kapus, aki megmutatta, hiába harmadik a hierarchiában, nem csak azért van itt, hogy három kapus legyen a keretben. – A hármónk közti hierarchia a korunkból is adódik, úgy készülök minden edzésen, és az edzéseken kívül is, hogy a keretszűkítést követően ne legyen bennem hiányérzet. Arra hajtok, hogy bekerüljek, részt vegek az Európa-bajnokságon, ott pedig nyerjünk."

Hogy a két ifjú (és a többiek) produkciója mire volt elég, azt hamarosan megtudhatjuk, Benedek Tibor ugyanis hétfőn nevezi meg azt a tizenhárom pólóst, aki ott lehet a világliga dubaji nyolcas döntőjében (június 16-21.)

FÉRFI VÍZILABDA
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 10–10
(3–2, 4–3, 1–3, 2–2)
Széchy uszoda, 400
néző. Vezette: Vogel G., Fekete B.
MAGYARORSZÁG:
LÉVAI – Bátori, SZIVÓS 2, Gór-Nagy 1, Hárai, Hosnyánszky 1, Vámos 2. Csere: Angyal, ERDÉLYI 4, Bedő, Decker Á., Gór-Nagy, Tóth M.
OLASZORSZÁG:
Tempesti – S. Luongo 1, GIORGETTI 3, Figari, Aicardi, Figlioli 2, Gallo. Csere: NORA 2, N. Presciutti, F. DI FULVIO 2, Coppoli, Fondelli, Baraldi
Gól – emberelőnyből:
11/4, ill. 10/4
Gól – ötméteresből:
3/2, ill. 1/1
Gól – kettős emberelőnyből:
1/0, ill. –
Kipontozódott:
Nora (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Benedek Tibor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
– Nagyon elégedett voltam a csapattal. Jól reagáltunk a különböző helyzetekre, amikor kellett, ritmust váltottunk, amikor elveszettük a játékunk ritmusát, akkor vissza tudtuk szerezni. Jó egyéni teljesítményeket láttam: nehéz vasárnapom lesz, amikor döntenem kell a világliga-szuperdöntőre utazó csapatról. Nem a győzelem, a hibák érdekelnek: tanulnunk kell belőlük!
Sandro Campagna, az olasz válogatott szövetségi kapitánya:
– Jó mérkőzés volt, remek alkalom a gyakorlásra az Európa-bajnokság előtt. Azért dolgozunk, hogy egyre jobb formába kerüljünk, ezt segíti ez a mérkőzés, illetve amit Rómában játszunk a jövő héten. Remélem, a magyarok is jól érzik majd magukat nálunk, mert mi élvezzük a budapesti tartózkodásunkat. Fáradtak a játékosok, nyilván szükségük lenne egy kis pihenőre, de nincs sok időnk, és haladnunk kell.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik