Spanyolveréssel döntős a Merész-csapat a világligában

NSO / MTINSO / MTI
Vágólapra másolva!
2013.02.08. 19:20
null
Gangl Edina kiemelkedő teljesítményt nyújtott (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar válogatott 13–11-re nyert hazai pályán az olimpiai ezüstérmes spanyolok ellen a női vízilabda világliga A-csoportjában, ezzel bejutott a döntőbe, ahol hat mérkőzés rá majd rá.

Merész András csapata a tavalyi olimpián kétszer is találkozott a spanyolokkal, és a csoportban, majd az elődöntőben is vereséget szenvedett.

Visszavágásról túlzás lenne beszélni, de a jövőre nézve felettébb biztató játékot produkált a magyar csapat a Kőér utcában rendezett mérkőzésen. Szücs Gabriella bombája után Keszthelyi Rita talált be kétszer, a spanyolok pedig csak centerben tudtak eleinte problémát okozni, ám rövid időn belül két büntetőt is kihagytak. Negyedik gólunkat a válogatottban ezúttal debütáló Gurisatti Gréta lőtte.
A folytatásban is a mieink akarata érvényesült, Keszthelyi újabb két góllal szomorította a vendégeket, a nagyszünetben pedig már 9–5-re vezetett a magyar csapat.

A harmadik negyedben az ibériaiak legjobbja, María Carmen García Godoy megszerezte harmadik gólját, de ezt újabb magyar találatok követték, másik újoncunk, a Gurisattihoz hasonlóan 1996-os születésű Horváth Brigitta is góllal mutatkozott be a nemzeti csapatban.

A ráúszásokat tekintve 4–0-ra veszítettek a magyar lányok, de a negyedik játékrész elején sikerült kivédekezniük egy kettős emberhátrányt is. A mérkőzés végére hátul már kicsit lazult a fegyelem, így a bravúrok sorát bemutató Gangl Edina védési hatékonysága valamelyest csökkent, de így is 54 százalékkal zárt az egri kapus. A győzelmet ezzel együtt nem fenyegette veszély, mivel Szücs és Antal is megszerezte harmadik gólját. A magyar válogatott 13–11-re nyert, ezzel biztosította helyét a szuperdöntőben.

„Túl a győzelmen külön öröm számomra, hogy két 16 évesünk is bemutatkozhatott a nagyválogatottban, ráadásul góllal – kezdte értékelését a találkozó után Merész András. – A védekezésünk rendben volt, a kapusunk nagyszerűen védett, emberhátrányban kitűnően játszottunk, s bár emberelőnyben már voltak hibák, a hullámvölgyet sikerült úgy leküzdeni, hogy két gólnál közelebb ne kerüljön az ellenfél” – fogalmazott a kapitány, aki ezzel zárta mondandóját:
„Utolsó, görögországi csoportmeccsünkre, miután már továbbjutottunk, lehet, hogy egyetlen felnőttjátékost se viszek, hanem az utánpótlásnak adok újabb lehetőséget, tovább tesztelem a fiatalokat, akik eredménykényszer nélkül játszhatnak.”

NŐI VÍZILABDA VILÁGLIGA, EURÓPAI SELEJTEZŐ, A-CSOPORT
4. JÁTÉKNAP

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 13–11 (4–2, 5–3, 2–2, 2–4)
Kőér
utca, 500 néző. V: Naumov (orosz), H. Smit (holland)
MAGYARORSZÁG: GANGL – KESZTHELYI 4, ANTAL 3, Csabai, Tóth I., SZÜCS G. 3, Czigány D. Cs: Garda, Somhegyi 1, Illés A., Gurisatti 1, Kövér-Kiss, Horváth B. 1. Szövetségi kapitány: Merész András
SPANYOLORSZÁG: L. Ester – L. López, Pareja, Ortiz, C. GARCÍA 4, A. ESPAR 3, Pena 1. Cs: Miranda, Blas, Tarrago 1, Bach, Messeguer, C. Espar 2. Szövetségi kapitány: Miguel Ángel Oca
Gól – emberelőnyből: 16/5, ill. 12/5
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: –, ill. 4/2
Kipontozódott: Garda (22. p.), Csabai (24. p.), Pareja (26. p.), Kövér-Kiss (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Merész András: – Spanyolországban hasonlóan alakult a meccs, csak akkor fokozatosan léptünk el az ellenféltől. A sok kiállítás benne van a játékunkban, mert nem engedjük, hogy taktikai harc legyen a vége. Amikor elfáradtunk, megálltunk hat hat elleni állóháborút vívni, akkor nem is ment jól a játék. Folyamatosan presszió alatt kell tartanunk az ellenfelet.
Miguel Ángel Oca: – Ezen a napon a magyar válogatott egyértelműen jobban játszott nálunk, megérdemelt a győzelme.
Szabadnapos:
Görögország

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország 3 3 35–28 9
2. Spanyolország 3 1 2 31–30 3
3. Görögország 2 2 16–24 0
A csoportból az első két helyezett jut a szuperdöntőbe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik