Zsinórban harmadszor lehet bajnok a Vasas a ma kezdődő fináléban

Vágólapra másolva!
2009.05.22. 12:32
Pénteken kezdetét veszi a férfi vízilabda-bajnokság döntője, amelyben tavalyhoz hasonlóan a TEVA-VasasPlaket és a ZF-Eger küzd meg. Ha az esélyesebbnek tartott piros-kékek nyernek, akkor egymás után a harmadik aranyérmüket szerzik meg, míg a hevesiek 1964 óta az első vidéki bajnokok lehetnek.
Varga Dénes sokat tehet a Vasas címvédéséért
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Varga Dénes sokat tehet a Vasas címvédéséért
Varga Dénes sokat tehet a Vasas címvédéséért
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Varga Dénes sokat tehet a Vasas címvédéséért

A bajnoki döntő előtt Vincze Balázs, a BVSC-Atlantis Casino – játékosként BEK-győztes és Európa-bajnok – edzője egy-egy játékelem és poszt alapján hasonlította össze a két csapatot a Nemzeti Sportnak.

KÉT CSAPAT, HAT MAGYAR

Pénteken és szombaton kerül sor az Euroliga négyes döntőjére, amelynek Rijeka ad otthont. A négy magyarral (Benedek Tibor, Kásás Tamás, Madaras Norbert, Märcz Tamás) felálló Pro Recco a favorit; a horvát Jug Dubrovnik és Mladost Zagreb mellett a montenegrói Primorac Kotor (Kiss Gergely, Steinmetz Ádám csapata) próbálhatja meg legyőzni az elmúlt két kiírás győztesét. Az elődöntőben a Recco a Juggal, a Kotor a Mladosttal mérkőzik.
EMBERELŐNYÖK. Az Eger emberelőnyös játéka sematikusabb, a Vasaséban több az improvizáció. Egyik sem jobb a másiknál, mert ha a sémát jól hajtja végre egy csapat, bejön, de ha egy-egy ad hoc jellegű megoldást a megfelelő időben választanak, az is sikeres. Tökéletesen különböző ilyen téren a két fél, nem tudom, melyikük stílusa vezethet eredményre.

EMBERHÁTRÁNYOS VÉDEKEZÉS. Magyar szinten a Vasas emberhátrányos védekezése roppant ütős, már csak azért is, mert hazánkban nagyon kevés a jugoszláv stílusban támadó pólós, aki tudná az ellenszerét. Amikor Óbecsén játszottam, gyakran találkoztam ezzel a fajta taktikával. Itthon nem látom, hogyan tudnak egy kapuban álló csapat ellen támadni az ellenfelek. A Vasas a magyar mezőnyben ezzel a védekezéssel öl és gyilkol. Az Eger védekezése nem annyira tipikus, éppen ellentéte a támadásoknak, amelyek sokkal sematikusabbak.

KAPUSOK. Ha Szécsi Zoltán jó formában véd, nincs nála jobb magyar kapus, és a Honvéd elleni nagy gólkülönbségű, kevés kapott gólos meccsekből arra lehet következtetni, hogy elég stabilan védett. Nagy Viktornak magas hőfokon kell égnie és dolgoznia ahhoz, hogy jó teljesítménnyel rukkoljon ki. A hangulat, és itt nemcsak a saját táborra, hanem az ellenfélre, az esetleges szidalmakra is gondolok, segítheti a jó produkció elérésében.

A TELJES ELEMZÉST KERESSE A NEMZTI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN, AMELYBŐL AZ IS KIDERÜL, HOGY A PÁRHARC MENNYIBEN HASONLÍT A CHELSEA ÉS A LIVERPOOL RIVALIZÁLÁSÁRA!

A PROGRAM

Május 22., péntek
TEVA-VasasPlaket–ZF-Eger 19.30
Május 24., vasárnap
Eger–Vasas 17.15
Május 27., szerda
Vasas–Eger 19.00
Május 29., péntek
Eger–Vasas 19.30 – ha szükséges
Május 31., vasárnap
Vasas–Eger 17.30 – ha szükséges
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik