Talán nem kizárt Benedek visszatérése

Vágólapra másolva!
2006.12.12. 16:03
Az idén a "Magyar sport" kategóriában Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapiánya kapta meg a Demján Sándor vállalkozó által a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával alapított Prima Primissima díjat. A szakember ebből az alkalomból nyilatkozott az NSO TV-nek; beszélt az elismerésről, Biros Péter visszatéréséről és Benedek Tibor esetleges "reaktiválásáról" is.
Kemény Dénes nagyon komoly megtiszteltetésnek tartja a Prima Primissima díjat, mely mellé kategóriánként 50 ezer euró is jár
Mirkó István
Kemény Dénes nagyon komoly megtiszteltetésnek tartja a Prima Primissima díjat, mely mellé kategóriánként 50 ezer euró is jár
Kemény Dénes nagyon komoly megtiszteltetésnek tartja a Prima Primissima díjat, mely mellé kategóriánként 50 ezer euró is jár
Mirkó István
Kemény Dénes nagyon komoly megtiszteltetésnek tartja a Prima Primissima díjat, mely mellé kategóriánként 50 ezer euró is jár

"A pályán elért eredmény nem cím, nem díj – az vagy győzelem vagy nem: egy érem. Az olimpiai aranyérmeket nem lehet semmi máshoz hasonlítani" – bocsátotta előre a kétszeres ötkarikás aranyérmes szakember arra a kérdésre válaszolva, hogy mit jelent számára a Prima Primissima díj.

"Aztán ott vannak a díjak, ez egy másfajta dolog – folytatta. – Ilyen a sportújságírók által megszavazott Év sportolója díj vagy ilyenek az állami kitüntetések. Ezt a mostanit ezekhez lehet hasonlítani, hiszen úgynevezett adományozott vagy megszavazott elismerésekről van szó."

"Ezen belül – annak ellenére, hogy senkit nem akarok megsérteni – számomra mégis csak van valami a Prima Primissima díjban, ami különleges" – húzta alá az 52 éves szövetségi kapitány.

"Állami díjat éves szinten mondjuk két 'sátoros ünnep' alkalmával kiosztanak pár százat, vagy egy olimpia után 100-150 jól szereplő olimpikonnak szintén adnak állami elismerést."

KEMÉNY DÉNES

  • Született: 1954. június 14., Budapest
  • Válogatottságainak száma: 17
  • Kiemelkedő eredményei edzőként: olimpiai bajnok (2000, Sydney; 2004, Athén); világbajnok (2003, Barcelona), vb-2. (1998, Perth; 2005, Montreal); 2x Európa-bajnok (1997, Sevilla; 1999, Firenze), Eb-2. (2006, Belgrád), 2x Eb-3. (2001, Budapest; 2003, Ljubljana), Világliga-győztes (2003, 2004), Világliga-2. (2005); Világkupa-győztes (1999, Sydney), Vk-2. (2002, Belgrád; 2006, Budapest), Vk-3. (1997, Athén); Európai Nemzetek Ligája-győztes (2000, Zágráb)
"Ez most egy kicsit a nép hangja volt: itt a (kategóriák között) a társadalom összes jelentős területe – művészet, tudomány, oktatás – megjelenik. Ezen belül egy ilyen díjat kapni, azt hiszem, semmihez nem hasonlítani."

"Nem is tudom másképpen mondani… Nagyon örülök, nagyon köszönöm, okkal lehetek nagyon büszke…" – kereste egy kissé zavartan és meghatottan a szavakat a sikeredző.

Kemény Dénes jövő hétfőtől a válogatott számára tart összetartást, összesen nyolc edzésről van szó.

"Nem okvetlenül hívok be mindenkit, akire egyébként számítok majd a világbajnokságon, mert ez inkább fizikai felkészítő edzőtábor lesz" – mondta, majd közölte: Biros Péter is a többiekkel tréningezik majd.

"Biros Péterről pozitív híreket tudok mondani. A napokban tisztáztam vele, hogy hétfőtől részt vesz az edzőtáborban, noha ő úgy érezte, neki még más jellegű munkára van szüksége, mint amit mi végzünk majd."

"Ekkor pár szóban felhívtam rá a figyelmét, hogy azt majd én döntöm el, mit fogunk csinálni – folytatta cinkos mosollyal Kemény. – Mit ad Isten, ez éppen meg is felel neki, úgyhogy ott lesz a többiekkel. Nem tudom, hogyan sejtette meg az egyhetes edzéstervet, mert egyébként még én sem készítettem el."

Emlékezetes: Biros Péter még a nyári Európa-bajnokságon sérült meg: blokkolás közben kifordult a bal válla. Hosszú lábadozás után csak a múlt héten tért vissza klubcsapatába, a Dominóba.

Végezetül szóba került a Honvéd másik klasszisa, Benedek Tibor is, aki másfél éve végleg lemondta a válogatottságot. Kemény Dénes ugyanakkor nem tartja feltétlenül kőbe vésettnek, hogy a visszatérésre nincs remény.

"Amennyiben szükségét látom, ha a csapat egyértelműen nagy segítséget kaphat tőle, akkor elbeszélgetek majd vele arról, hogy esetleg megváltoztatja-e a másfél évvel ezelőtti döntését" – fogalmazott.

"Akkor azt mondta, egészségi okok miatt egyszer és mindenkorra befejezi a válogatottal. Nekem az nagyon fájt, mert szükség lett volna rá. Ez a jövő zenéje."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik