Vizes vb: Hosszú Katinka csaknem 24 millió forintot nyert

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.08.10. 16:22
Magasra tették a mércét az orosz rendezők a kazanyi vizes világbajnoksággal, amelyen Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint jól szerepeltek a magyar sportolók.

„Katinka a mi zászlóshajónk, a hétfői világrekordjával megadta az alaphangot, tegnapi teljesítményével pedig igazolta, hogy ő a legnagyobb” – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Gyárfás Tamás. A szövetség első embere hozzátette, a 26 éves, immár ötszörös világbajnok Hosszú Katinkának az egyetlen „sajnálatos gondja”, hogy túl sok mindenben jó. Megjegyezte, nem biztos, hogy érdemes volt neki hét számban elindulni, ugyanis egy világbajnokság más, mint egy világkupa. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy férje, egyben edzője, Shane Tusup „kezében egyértelműen jó helyen van”, és ők tudják, mi a legjobb nekik.

Hosszú először múlt hétfőn, 200 méter vegyesen világcsúccsal győzött, majd jött a 200 méter háton szerzett bronz, s az elődöntőben megdöntötte Egerszegi Krisztina 1991-es országos csúcsát, amely 2008-ig világrekord is volt. Az Iron Ladynek nevezett úszó aztán vasárnap 400 vegyesen is nyert, s összesen 84 ezer dollár (23.8 millió forint) pénzdíjat gyűjtött a vb-n.

Gyárfás Tamás kiemelte a három pillangószámban érmes, 200-on első, 100-on második, 50-en harmadik Cseh László teljesítményét is: „Benne az a csodálatos, hogy sokan lemondtak róla, hazudnék, ha azt mondanám, hogy bennem nem volt félsz ennek kapcsán. Ugyanakkor ő bízott magában és abban az emberben, akit választott, aki fizikailag és pszichológiailag is csodát művelt vele” – mondta Gyárfás Tamás Cseh januári edzőváltására utalva, amikor is Turi Györgytől visszatért gyerekkori edzőjéhez, Plagányi Zsolthoz. „Ő a legnagyobb meglepetése és a legnagyobb hőse ennek a világbajnokságnak. Érdekes, ha jól rajtol, talán a másik két távon is nyerhetett volna. Hatalmas dolog, hogy ő nem verte a mellét, hanem kimondta, dolgoznia kell még a rajtján.”

A sportvezető beszélt Gyurta Dánielről is, aki sorozatban három megnyert világbajnoki cím és egy olimpiai aranyérem után „csak” harmadik lett Kazanyban 200 m mellen: „Egyáltalán nem dől össze a világ, ráadásul ezzel most talán az a bizonyos teher kicsit lement róla, ez talán jó lesz a riói olimpia előtt.”

Gyárfás Tamás a két év múlva Budapesten sorra kerülő világbajnoksággal kapcsolatban elmondta, az egyik, ha nem a legfontosabb seregszemle lesz majd a 2024-es olimpia helyszínkijelölése előtt. „Ez több, mint egy sportesemény, ez a tükörképe lesz az országnak. Azt mindenki tudja, hogy a sporteredményeink rendkívüliek, ezért fogják majd csak azt vizsgálni, hogy a rendezésben helyt tudunk-e állni.”

A nemzetközi szövetség (FINA) alelnöke hangsúlyozta, hogy Kazany magasra tette a mércét: „Az oroszok mindent megadtak, messze túlteljesítették az igényeket, nekünk egyedi dolgokat kell kitalálnunk. Ugyanakkor mindenki bátorít és sokra tart minket, bíznak bennünk. Ez egész Magyarország megmérettetése lesz.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik