Vizes vb: Gyurta Gergely 13., Papp Márk 36. lett 10 km-en

Vágólapra másolva!
2015.07.27. 12:55
null
A nyílt vízi úszás bizony nem kisasszonysport (Fotó: AFP)
Gyurta Gergely a 13., Papp Márk a 36. helyen ért célba a kazanyi világbajnokságon a nyílt vízi úszók 10 km-es versenyében. Az aranyérmet az amerikai Jordan Wilimovsky szerezte meg.

 

 

Gyurta Gergely nagy iramot diktálva kezdett, fél távnál még első volt. Az utolsó körnek aztán már csak 17.-ként vágott neki, de a záró 2.5 km-en még tudott javítani, és 13. lett, 49 másodperccel lemaradva az aranyérmes Jordan Wilimovskytól. Az olimpiai kvalifikációhoz az első tízben kellett volna végezni, de Gyurta Gergely ezzel együtt bizakodóan nyilatkozott a jövőjét illetően.

„Kicsin múlott, de egy tíz kilométeres nyílt vízi versenyen tényleg bármi megtörténhet, pláne egy világbajnokságon, amelyen nüánszokon dől el sok minden – értékelt Gyurta Gergely. – Egyáltalán nem vagyok elégedetlen, ismét rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, amit szerintem nagyszerűen kamatoztathatok jövőre Setúbalban. Úgy gondolom, nincs még egy olyan sportág, mint a nyílt vízi úszás, amelyben ilyen kegyetlenül nehéz kvalifikálni az olimpiára. Adva van két verseny, ebből az első a világbajnokság, amelyen hetvenkét fős mezőnyből kell benne lenni az első tízben, plusz a selejtező, amelyben megint a tíz között kell végezni. Ez utóbbi azért könnyebbnek ígérkezik, mert a legerősebb országok képviselői már nem lesznek ott – persze így is rengeteget kell dolgozni és fejlődni ahhoz, hogy odaérjek. Úgy gondolom, huszonhárom évesen még előttem az élet, három esztendeje csinálom ezt a sportágat – mert ez egy külön sportág –, azaz bőven van időm, de az talán ma is látszott, hogy egyre közelebb és közelebb kerülök az élmezőnyhöz.”

„Nem nyomtam meg nagyon az első felében, sőt még igyekeztem picit lassítani a tempót, hogy maradjon tartalék a hajrára is – folytatta Gyurta. – Alapvetően senki sem akart előremenni az elején, az esélyesek inkább a bolyban úsztak és lábvizeztek. Az lepett meg, hogy öt kilométernél indultak meg, én azt gondoltam, csak az utolsó körben fognak. Őszintén szólva nem láttam, hogy ennyien elmentek mellettem – próbáltam velük tartani és persze arra is figyelni, hogy kimaradjak a verekedésekből, ami nagyobb részt sikerült is most, megúsztam sérülés nélkül, ami szintén jó hír. A végén még megnyomtam, ma ennyi sikerült, de nagyon őszintén mondom, szerintem tíz kilométeren életem eddigi legjobb úszása volt a mai.”

 

A másik magyar, Papp Márk először indult világbajnokságon ezen a távon, ő 36. lett, ezzel pont a 72 fős mezőny első felében végzett, háromperces hátránnyal.

„Hát, ez nagyon kemény tanulópénz volt… – mondta kicsit lehiggadva a debreceniek kiválósága. – Az elején ment minden, ahogy kell, sőt miután néhányan kimentek az etetőstéghez, még előre is mentem, simán a tíz között voltam, aztán nemsokára utolért a mezőny. Amit a következő öt kilométeren kaptam, egészen elképesztő volt. Gyakorlatilag háromnegyed órán át úsztunk és verekedtünk megállás nélkül… Belekerültem a kellős közepébe, és ott nincs kegyelem. Nem mondom, én is adtam, valakivel még üvöltöttem is, amikor elszakadt a cérna… Elképesztő volt… De ez tényleg rengeteget jelentett nekem. Életem első tíz kilométeres versenye volt ez ilyen szinten, hatalmas mezőnyben sikerült végül is az első felében végezni, úgy gondolom, ebből nagyon-nagyon sokat tudok tanulni.”

Kedden magyar idő szerint 11 órakor a lányok 10 kilométeres versenye lesz terítéken, Risztov Évával és Olasz Annával.

VIZES VB
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
FÉRFIAK, 10 KM

1. Jordan Wilimovsky (Egyesült Államok) 1:49:48.2 óra
2. Ferry Weertman (Hollandia) 12.1 másodperc hátrány
3. Szpiridon Janniotisz (Görögország) 12.5 mp h.
...13. GYURTA GERGELY 49.4 mp h.
...36. PAPP MÁRK 3:04.8 perc hátrány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik