Gyurta győzelme már most legendás - vizes vb-történelem

Vágólapra másolva!
2011.07.18. 16:54
null
Gyurta Dániel fantasztikus világbajnoki címet szerzett 2009-ben
Címkék
Az úgynevezett vizes világbajnokságok (hivatalos nevén úszó-, hosszútávúszó-, műugró-, szinkronúszó- és vízilabda-világbajnokság) statisztikáit böngészve az eredményességi mutatót tekintve így fest a sorrend: Egyesült Államok, Németország, Kína, Ausztrália, Oroszország. A hatodik, nos, igen, Magyarország. Nem csak a sportot illetően, szuperhatalmak közé ékelődött hazánk. Utánunk jön Olaszország, Kanada, Franciaország, Spanyolország. Erre mondják, hogy nem semmi. Mostani sportlegünkben a vizes vb-k történetének magyar legjeit vettük sorra.

A világbajnokságok történetében Magyarország szinte mindig meghatározó szerepet töltött be annak ellenére, hogy a műúszásban és műugrásban nem jelentettünk jelentős tényezőt. Érdekesség: a műúszás miatt a nőknek mindig több arany jutott, mint a férfiaknak, valószínűleg nincs is más ehhez hasonló, globális világesemény, amelyen a gyengébbik nem képviselői több elsőséget érhetnek el az uraknál.

A legelső (Belgrád, 1973)

Egyáltalán nem kezdődött rosszul. Az akkori idők vegyes királya, Hargitay András 400 méteres vegyes úszásban diadalmaskodott, ezzel megszerezte a magyar úszósport első világbajnoki címét. Hargitay egészen magabiztosan diadalmaskodott. Időeredménye, a 4:31.11 akkoriban egészen kiválónak számított, korábban soha senki sem úszott ilyen gyorsan az európai sportolók közül. Csaknem két és fél másodpercet vert a második helyen benyúló amerikai Rodney Strachanra.

AZ 1973-AS VÍZILABDACSAPAT KERETE

Balla Balázs, Bodnár András, Csapó Gábor, Cservenyák Tibor, Faragó Tamás
Görgényi István, Kásás Zoltán, Konrád Ferenc, Molnár Endre, Sárosi László
ifj. Szívós István

A vízilabda-válogatott elsősége volt a második magyar aranyérem. Gondoljunk csak bele: micsoda fegyvertény, hogy Jugoszlávia fővárosában lettünk a legjobbak, éppen a közismerten magas színvonalon pólózó szomszédok otthonában. A hatfős döntőbe gond nélkül jutottak be Csapó Gáborék. Várható volt, hogy a jugók és a szovjetek lesznek a legnagyobb riválisaink. Nos, a kötelező győzelmek mellett előbbivel 3-3-ra végeztünk, utóbbit 5-4-re vertük meg, így veretlenül, kilenc meccsen mindössze egyetlen döntetlent engedélyezve szereztük meg az aranyérmet.

A VÍZILABDACSAPAT GYŐZELME 1973-BAN



A két elsőségen kívül még két érem jutott osztályrészül a magyar küldöttségnek. Gyarmati Andrea bronza mellett Verrasztó Zoltán ezüstöt szerzett, mindketten 200 háton.

A legaranyosabb (1991, Perth)

Csakúgy, mint az úszó Európa-bajnokságok esetében, a vizes vb-k történetében is a Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Rózsa Norbert fémjelezte korszakban értük el legnagyobb sikereinket. Az 1991-es perthi világbajnokságon Ausztráliában a magyar sportolók csodálatos eredményeket értek el. Ezúttal is az úszók töltötték be a fő éremszállítók szerepét. Az öt arany, két ezüst és két bronz a fantasztikus harmadik helyet jelentette a végső éremtáblázaton az Egyesült Államok és Kína után, megelőzve a németeket, hollandokat, ausztrálokat, szovjeteket.

Az akkor kétszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás és egyszeres ötkarikás aranyérmes Egerszegi Krisztina hozta a kötelezőt. „Puci” 200 és 400 vegyesen, „Egér” 100 és 200 háton nem talált legyőzőre. Darnyi jó szokása szerint világcsúccsal és hatalmas fölénnyel nyerte meg mindkét számát, kétszázon kettő, négyszázon három másodperces előnnyel győzött. Egerszegi aranyai eltérő képet mutattak. Százon mindössze két tizeddel előzte meg Szabó Tündét, legerősebb számában, kétszázon viszont kényelmesen végignézhette, hogy a német Dagmar Hase hogyan érkezik be csaknem három másodperccel utána…

EGERSZEGI 100 HÁT 1:16-TÓL, 200 HÁT UTÁNA




Rózsa Norbert nagyon szoros versenyben győzött 100 méter mellen. Amit művelt, az egészen kivételes volt. Tíz méterrel a vége előtt még „sehol sem volt”, de a hátralevő minimális távon – egészen hihetetlen –, majdnem egy testhosszat vert az élen haladókra. Időeredménye 1:01.45 - világcsúcs…

RÓZSA NORBERT (100 M MELL)



Perthben összesen hat világcsúcs született, a felét magyarok érték el…

A legérmesebb (1994, Róma)

Rózsa Norbert aranya maga volt a csoda. Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy esélyesként megszerzi az első helyet a döntőben, mert az amerikai Eric Wunderlich gyakorlatilag végig vezetett a táv második felében. Azonban Rózsa elképesztő hajrával az utolsó métereken meg tudta megelőzni riválisát.

RÓZSA NORBERT (1994)




Egerszegi Krisztina alighanem élete legrosszabb formájában szerepelt Rómában, ráadásul az erősen doppinggyanús eredményeket elérő kínai úszók is megnehezítették dolgát. „Csak” egy ezüstöt hozott 200 háton. Komolyan felvetődött a lehetősége annak, hogy Egér visszavonul, de egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a folytatás mellett dönt, mert nem akarja, hogy egy relatíve sikertelen világesemény után záruljon páratlan karrierje. Még szerencse, tehetnénk hozzá, hogy tovább úszott, mert ha nem tette volna, egy olimpiai arannyal lettünk volna szegényebbek.

Rómában nem maradtunk vízilabdaarany nélkül, de ezúttal nem a férfiak, hanem a hölgyek szállították az elsőséget, történetük során először. Egyáltalán nem várta tőlük senki… A csoportmérkőzések során az utolsó fordulóban a címvédő Hollandia legyőzte Stieber Mercedeséket, de azután nem volt megállás: az elődöntőben legyőztük az olaszokat 7–5-re, a döntőben pedig visszavágtunk Hollandiának, és ugyancsak 7–5-tel miénk lett az arany.

Kovács Ágnes

Nem mehetünk el az ő neve mellett. Hosszú időn keresztül az ő eredményei jelentették a magyar úszósport csúcsát. A világbajnokságok történetében két aranyérem is fűződik a nevéhez.

A távoli Fukuokában 2001-ben is Kovács Ágnes volt a vezére a magyar küldöttségnek. Ő szerezte az egyetlen aranyat 200 mellen, és még egy bronzot is szállított 100 mellen.

Kovács Ági a szám olimpiai bajnokaként és világbajnoki címvédőjeként állhatott rajthoz, eredményeinek megfelelően első számú esélyesként. A döntőben az ötös pályán úszhatott, a román Beatrice Caslaré lett a négyes. Ági a szokásos taktikát alkalmazta, vagyis lassan kezdett, és a táv második felében, illetve az utolsó hossz utolsó felében akart robbantani.

Végül úgy alakult, hogy nem Caslaru, hanem a finálé két kínai résztvevője lett a két legnagyobb ellenfél. Az ázsiaiak, ahogy az várható volt, nagyon erősen kezdtek, de Ági nem ijedt meg, tartotta magát Kiss László utasításaihoz, és az utolsó hosszon már nem volt ellenfele, a tőle megszokott fantasztikus hajrájával mindenkit maga mögé utasított.

KOVÁCS ÁGI 2001-BEN


Vízilabda (2003, Barcelona)

Nem szabad megfeledkeznünk a 2003-as vízilabdaaranyról sem, bár konkrétan nem kapcsolódik egyik legünkhöz sem. Az akkor még egy olimpiai aranynál tartó Kemény-csapat, az elődöntőig simán menetelt, ott azonban összetalálkozott a görög együttessel.

A 2003-BAN GYŐZTES KERET

Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Gergely István, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás,
Varga Tamás, Varga Zsolt, Vári Attila

A papírforma alapján ellenük is gond nélkül kellett volna győznünk. Nos, a siker meglett, de váratlanul nagy izgalmak közepette. A görögök talán sohasem nyújtottak még ekkora teljesítményt, egészen a hosszabbításig húzták. Az utolsó szó azonban a mienk volt (9–8).

A döntő sem lehetett volna izgalmasabb az olaszok ellen, itt is csak 8–8 után, a ráadásban dőlt el a meccs. A hosszabbítást Benedekék bírták jobban idegekkel, és végül 11–9 lett ide.

VÍZILABDAARANY, 2003


A legutóbbi (2009, Róma)

Az amerikai edzésekkel újjászülető Hosszú Katinka azt mondta, jót tett a tengerentúli atmoszféra, mert itthon már nagyon beleszürkült a közegbe. Kinti edzője, Dave Salo új impulzusokat adott neki, szárnyalt. A 400 méteres vegyes úszásban imponáló magabiztossággal diadalmaskodott. Éremkollekciójához további két bronzot tett még.

HOSSZÚ KATINKA GYŐZELME


Gyurta Dani győzelme 200 mellen máris legendás. Fél távnál még utolsóként fordult, és az utolsó hossz közepén is úgy tűnt, hogy nem jön össze a dobogó. Az amerikai Eric Shanteau nagyon vezetett, és mások is előtte voltak még. Aztán jött a 2004-es athéni olimpia óta ismert félelmetes hajrája. Ennek és Shanteau rossz benyúlásának is köszönhetően mégis meglett az arany. Egyetlen századdal.

Jellemző, hogy a számot közvetítő amerikai kommentátorok egyszer sem említették meg Gyurta nevét a verseny közben, csak a célba érés után vették észre, hogy ő is ott van a mezőnyben…

GYURTA GYŐZELME 2009-BEN


GYURTA ARANYA AZ AMERIKAI KÖZVETÍTÉSBEN

MAGYAR ÉRMEK A VIZES VB-N
1973, Belgrád: 2 arany (férfi vízilabda, Hargitay András – 400 vegyes), 1 ezüst (Verrasztó Zoltán – 200 hát), 1 bronz (Gyarmati Andrea – 200 hát)

1975, Cali (Kolumbia): 3 arany (Verrasztó Zoltán – 200 hát, Hargitay András 200 és 400 vegyes), 1 ezüst (vízilabda)

1978, Nyugat-Berlin: 0 arany, 1 ezüst (férfi vízilabda), 2 bronz (Hargitay András – 400 vegyes, Verrasztó Zoltán - 200 hát)
1982, Guayaquil (Ecuador): 0 arany, 2 ezüst (Wladár Sándor – 200 hát, férfi vízilabda)
1986, Madrid: 3 arany (Szabó József – 200 mell, Darnyi Tamás – 200 és 400 vegyes), 0 ezüst, 0 bronz

1991, Perth: 5 arany (Rózsa Norbert – 100 mell, Darnyi Tamás – 200 és 400 vegyes, Egerszegi – 100 és 200 hát), 2 ezüst (Rózsa Norbert – 200 mell, Szabó Tünde – 100 hát), 2 bronz (vízilabda, Darnyi 200 pillangó)

3. hely az éremtáblázaton az Egyesült Államok és Kína után)

1994, Róma: 3 arany (Rózsa Norbert – 100 és 200 mell, női vízilabda), 3 ezüst (Kovács Rita – 25 km, Egerszegi Krisztina – 200 hát, Güttler Károly – 100 mell), 4 bronz (Deutsch Tamás – 100 hát, Güttler Károly – 200 mell, Czene Attila – 200 vegyes, 4x100 vegyes váltó (Deutsch Tamás, Rózsa Norbert, Horváth Péter, Czene Attila)
1998, Perth: 1 arany (Kovács Ágnes – 200 mell), 1 ezüst (vízilabda), 2 bronz (Rózsa Norbert – 200 mell, 4x100 vegyes váltó – Czene Attila, Rózsa Norbert, Horváth Péter, Zubor Attila)
2001, Fukuoka: 1 arany (Kovács Ágnes – 200 mell, 1 ezüst (női vízilabda), 1 bronz (Kovács Ágnes – 100 mell)
2003, Barcelona: 1 arany (vízilabda), 4 ezüst (Cseh László – 400 vegyes, Risztov Éva – 400 gyors, 200 pillangó, 400 vegyes), 1 bronz (Flaskay Mihály – 50 mell)
2005, Montreal: 2 arany (Cseh László – 400 vegyes, női vízilabda), 2 ezüst (Cseh László – 200 vegyes, vízilabda), 1 bronz (Cseh László – 100 hát)
2007, Melbourne: 0 arany, 1 ezüst (vízilabda), 1 bronz (Cseh László – 200 vegyes)
2009, Róma: 2 arany (Gyurta Dániel – 200 mell, Hosszú Katinka – 400 vegyes, 1 ezüst (Cseh László – 200 vegyes), 3 bronz (Cseh László – 400 vegyes, Hosszú Katinka – 200 pillangó, 200 vegyes)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik