A spanyolok legyőzése után Kubával játszunk a 9. helyért

AMLER ZOLTÁN (SANGHAJ)AMLER ZOLTÁN (SANGHAJ)
Vágólapra másolva!
2011.07.25. 08:35
null
A magyar csapat a kilencedik helyért mérkőzhet (Fotó: Reutesr – archív)
Címkék
A magyar női vízilabda-válogatott szerdán a 9. helyért játszhat, miután az alsóházi helyosztón 17–13-ra legyőzte spanyol riválisát. A két, sokkal jobb szereplésben bízó csapat mérkőzésén öt magyar játékost is kipontoztak a női játékvezetők, ennek ellenére a mieink az ötgólos Bujka Barbara vezérletével végig kézben tartották az irányítást. A 9. helyért Kuba ellen ugranak majd medencébe.

Több szempontból is sporttörténelmi mérkőzésről beszélt az uszoda Sanghajban: először játszott alsóházi helyosztót a magyar női válogatott a világbajnokságok történetében (hm), másodszor pedig ezt a találkozót két női játékvezető vezette, amire szintén nem volt még példa.

MERÉSZ BÍZIK A LONDONI INDULÁSBAN

Merész András szövetségi kapitány a sok hátrány ellenére korrekt bíráskodásról beszélt a helyosztó után

 

„Meggyőződésem, a magyar és a spanyol válogatottnak a 2016-os olimpián jelentős sansza lesz a jó szereplésre, mindkettő fiatal, mindkettőben sok a tehetséges, viszont még törékeny játékos. Ettől függetlenül hiszem, az egyik ott lesz a londoni játékokon is – bízom benne, nagyon bízom benne, a miénk lesz az. Azzal, hogy most nyertünk, tartottuk a tavalyi helyünket, azaz ha pikírten akarok fogalmazni, tartottuk az ötödik európai helyünket…” – utalt a kapitány arra, hogy csupán az oroszok, az olaszok, a hollandok és a görögök előzték meg a csapatot a kontinensről.

Az elsőt bántuk, a másodikkal nem törődtünk. Egészen addig, amíg ki nem derült, a hölgyek az eddigi gyakorlattól eltérően nem a kontrafaultokkal, hanem a kiállításokkal operálnak, ergo hagyják kibontakozni a támadó felet. Más kérdés, sokkal „erősebben” szólt a síp a spanyol attakok közben, így történhetett meg, hogy 20(!!!) kiállítást fújtak be a mieink ellen. Ki is pontozódott öt játékosunk…

Ettől függetlenül egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben a magyar győzelem: csupán egyszer, 1–0-ra vezetett az ellenfél. Az első negyedben Szűcs Gabriella lőtt két gólt, a másodikat Drávucz Rita nyitotta kettővel, a harmadikban pedig Keszthelyi Rita lőtt gyorsan kettőt.

Közben Bujka Barbara centerjátékát érdemes kiemelni, aki akciógólokat szerzett, illetve kiállításokat harcolt ki. Hátul – elsősorban a jó blokkoknak köszönhetően – kilenc emberhátrányt sikerült kivédekezni, így végig biztos volt az előny: 2–1, 4–2, 7–3, 8–6, 10–6, 12–7, 14–8, 15–10, 16–12.

A csapat ezzel elérte, hogy szerdán a 9. helyért játszhat – ellenfele az Új Zélandot 11–10-re felülmúló Kuba lesz. Újabb sporttörténeti csata…?

DÉL-AFRIKA NEM INDUL?

Hivatalos értesítés nincs, de a dél-afrikai játékosok azt mondták a mieinknek, nem indulnak a londoni olimpián. Ha tényleg így lesz (Athénban és Pekingben sem voltak ott), az ötkarikás selejtezőn nem három, hanem négy csapat szerezhet kvalifikációt. Elnézve a 15. helyet kínkeservesen kiharcoló dél-afrikai lányokat – és nem megbántva őket –, nem nagyon hiányoznának a mezőnynek. Ha mégis ott lesznek, garantálható az utolsó helyük…

VIZES VB (NŐI VÍZILABDA)
A 9–12. HELYÉRT
Magyarország–Spanyolország 17–13 (5–3, 5–3, 4–3, 3–4)
Oriental Sport Center, Natatorium, 400 néző. V: Deslieres (kanadai), Wengenroth (svájci)
Magyarország: Kasó – Keszthelyi 4, Drávucz 3, Bujka 5, Takács O. 1, Szűcs G. 3, Czigány. Csere: Gangl (kapus), Tóth I., Ilyés, Poszkoli, Menczinger, Antal 1. Szövetségi kapitány: Merész András
Spanyolország: Copado – Ortiz, Espar 3, G. García 3, Gil 5, Meseguer, Pena. Csere: Lloret, Chillida, Miranda 1, Blas 1, Bach Szövetségi kapitány: Angel Miguel Oca
Gól – emberelőnyből: 10/6, ill. 20/11
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Menczinger (20. p.), Ilyés (21. p.), Ortiz (23. p.), Poszkoli (25. p.), Takács O. (27. p.), Miranda (28. p.), Szűcs G. (32. p.)
További eredmények. A 9–12. helyért: Kuba–Új Zéland 11–10. A 13. helyért: Kazahsztán–Brazília 9–5. A 15. helyért: Dél-Afrika–Üzbegisztán 6-5.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik