Vizes vb: „Talán egész pályafutásom legszebb helyszínén versenyezhettem”

MOLNÁR PÉTER (KULTÚRTAPAS)MOLNÁR PÉTER (KULTÚRTAPAS)
Vágólapra másolva!
2017.07.22. 08:50
Nem kevesebb, mint 40 érem lépett be egyszerre csütörtök este a spanyol úszócsapat otthonául szolgáló El Asador de Pata Negra étterembe, miután Ona Carbonellt, a női szinkronúszás meghatározó alakját a közelmúlt legendája, Gemma Mengual is elkísérte. Előbbivel a két budapesti ezüstérem különlegességéről, és a példaképhez fűződő különleges kapcsolatáról is beszélgettünk.

– Kezdjük a legfrissebbel: hogyan értékeli a Paula Ramírezzel párosban szerzett csütörtöki 5. helyezéseteket?
– Elégedettek vagyunk, mert nagyobb összhang mellett jobb teljesítményt nyújtottunk, mint a selejtezőben, ráadásul a pontszámunkon is tudtunk javítani egy kicsit. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy új páros, és a most elért eredményünk a jövőben egyre jobb és jobb lehet. Úgy gondolom, Paulával jó párost alkotunk, és messzire juthatunk együtt. – Kezdjük a legfrissebbel: hogyan értékeli a Paula Ramírezzel párosban szerzett csütörtöki 5. helyezéseteket?
– Elégedettek vagyunk, mert nagyobb összhang mellett jobb teljesítményt nyújtottunk, mint a selejtezőben, ráadásul a pontszámunkon is tudtunk javítani egy kicsit. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy új páros, és a most elért eredményünk a jövőben egyre jobb és jobb lehet. Úgy gondolom, Paulával jó párost alkotunk, és messzire juthatunk együtt.

– Egyéni számaidban még a párosnál is sikeresebb volt, hiszen a világbajnokság után két nagyon különleges ezüstéremmel tér majd haza Budapestről.
– Így van, a második ezüst egyben azt is jelentette, hogy immár 20 éremnél járok a világversenyeken, és emiatt nagyon elégedett vagyok. Egymást követő hat világbajnokságon kerültem fel az éremtáblázatra, természetes, hogy most nagyon boldog vagyok. Csodálatos vb ez a budapesti az én számomra, két ezüstéremmel és nagyon közel a győztes oroszokhoz.

– Hogyan értékeli legnagyobb riválisod, a négyből négy aranyérmet szerző Szvetlana Kolesznyicsenko teljesítményét?
– Csodálatos műúszó, aki ezen a világbajnokságon nagyon jól teljesített, de én továbbra is azért küzdök majd, hogy beérjem őt.

– Visszatérve a 20. érmedre: a műúszás rajongói jól tudják, hogy ezzel a remek teljesítménnyel egyben a legendás Gemma Mengualt is beérted az örökranglistán. Mit jelent ez a számodra?
– Mindössze 27 évesen egészen hihetetlen érzés ugyanannyi éremmel állni, mint ő. Nem beszélve arról, hogy Gemma ráadásul a barátnőm, a társam, a példaképem is egyben... Ő minden téren inspirál engem a pályafutásom során.

– És milyen benyomásokat viszel magaddal a világbajnokságról versenyeken kívüli hangulatról?
– Minden szuper, a létesítmények mintaszerűek voltak, tényleg gyönyörűek. A (Vajdahunyad-)vár tövében talán egész pályafutásom legszebb helyszínén versenyezhettem... Az idő fantasztikus, az önkéntesek és mindenki nagyon kedves, úgyhogy tényleg minden csodálatos volt. Az is igaz persze, hogy 2010-ben jártam már Budapesten egy Európa-bajnokságon, de ezúttal a családom is nagyszerűen érezte itt magát, nagyon tetszett nekik a város.

– Mi lesz a következő állomás? A megérdemelt pihenés után milyen kihívások várnak rád?
– Rövid lesz a pihenés, hiszen szeptember végén a World Series döntőjére megyek Üzbegisztánba, így nem igazán lesz majd lehetőségem a nyaralásra, de sebaj, a két ezüstérem sok mindenért kárpótol.

Ona Carbonell
Ona Carbonell

Casa de España: Spanyolország otthonra talált Budapesten

Ami az ötkarikás játékokon megszokottnak számít, igazi kuriózum a budapesti vizes-világbajnokságon: Spanyolország sporttörténelme során először nem olimpián is várja vendégeit a versenyek alatt az El Asador de Pata Negra étterembe, azaz a Casa de Españában: „Spanyolország Háza egy olyan hely, amelyet eddig a Spanyol Olimpiai Bizottság szervezett, hiszen az ötkarikás játékokon ők állnak a spanyol csapat mögött. A világbajnokságok történetében először ezúttal az Úszószövetség van a kezdeményezés mögött, így debütálhatunk most Budapesten, szerencsére a sportolóink, a vendégeink és a szurkolóink nagy örömére” – mondta el Rodrigo Gil-Sabio kommunikációs igazgató.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik