Vastaps mellett szálltak ki: a magyar női pólósok megszerezték az 5. helyet!

Vágólapra másolva!
2017.07.28. 13:25
A magyar női vízilabda-válogatott végzett az 5. helyen a hazai rendezésű vizes vb pólótornáján, miután a helyosztón 10–8-ra legyőzte Olaszországot!

A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!

VIZES VB 2017
NŐI VÍZILABDA, AZ 5. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 10–8 (3–2, 3–2, 2–2, 2–2)

Hajós uszoda, 6000
néző. V: Rotsart (amerikai), Buch (spanyol)
MAGYARORSZÁG:
GANGL – KESZTHELYI 3, SZILÁGYI D. 2, Csabai 1, Bujka 1, Czigány D. 1, Szücs G. Csere: Takács O., Antal 1, Tóth I., Illés A., Gurisatti 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
OLASZORSZÁG:
Gorlero – GARIBOTTI 4, Radicchi, Emmolo, Aiello, Queirolo, BIANCONI 4. Csere: Cotti, Dario, Picozzi, Tabani. Szövetségi kapitány: Fabio Conti
Gól – emberelőnyből:
6/3, ill. 11/3
Gól – kettős emberelőnyből:
–, ill. 1/0
Gól – ötméteresből:
–, ill. 2/2
Kipontozódott:
Szücs G. (32. p.), Csabai (32. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

…és ekkor elröppent egy meglehetősen erős kifejezés.

A második olasz gól után Bíró Attila szövetségi kapitány viszonylag egyértelműen hívta fel a figyelmet arra, hogy nem ártana letámadni a fehér sapkások gólzsákját, Roberta Bianconit. A válogatott tagjai vették a lapot, ráadásul Bianconi összeszedte második hibáját, az olaszok meg elvesztették a fonalat támadásban – végig sokkal jobban pörgött és koncentráltabbnak is tűnt a magyar csapat, mely az első és a második negyedet is 3–2-re hozta az 5. helyért játszott helyosztón.

A második negyed vége felé azért történtek „csoda dolgok”: előbb Czigány Dóra adott óriási indítást a megugrást befejező Keszthelyi Ritának, majd a támadóidő „fenékbe harapott” minket, ám ekkor Antal Dóra találta meg parádés keresztpasszal Gurisatti Grétát, aki a kapuba is lőtt. Még az olaszok szerencséje volt, hogy a végig igen jól játszó Keszthelyi távoli csavarja (á la Hosnyánszky) a kapufán csattant a félidő előtt, mert már így is kezdett elegük lenni a szép magyar gólokból… Mindenesetre a magyar csapat 6–4-es előnnyel fordult a mérkőzés második felére.


Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

A harmadik negyed úgy kezdődött, hogy az olaszoknak el is mehet a mérkőzés, ám néhány perc után összekapták magukat, a magyar akciók meg rendre kontrákban és labdavesztésekben haltak el. A ritmustalanná vált mérkőzésen Olaszország egy ötméteressel (Bianconi, megint) és a Bianconi mellé a góltermelésben felzárkózó Arianna Garibotti emberfóros találatával kapaszkodott, de 7–6 után megint Keszthelyi Rita villant – az utolsó játékrész előtt 8–6-os hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

Nem dőlt ez még el – konstatálhattuk –, és az olaszok továbbra is tapadtak a mieinkre, igaz, a mérkőzést végig a magyar válogatott irányította. Az utolsó esélyt az olaszok az utolsó előtti percben kapták meg, mikor kaptak egy kiállítást, ám Bianconi lövését Gangl hárította – összesen 11 lövést fogott a magyar kapus –, ettől kezdve sem erejük, sem idejük nem volt az egyenlítéshez. A slusszpoént még egy Gangl-védés szolgáltatta a „Szép volt, csajok!”-kórus közepette – Magyarország 10–8-ra legyőzte Olaszországot, és megszerezte az 5. helyet a világbajnokságon!

A 2015-ös, kazanyi világbajnokságon a 9. helyen végzett a magyar női válogatott, most ehhez képest négy helyet lépett előre, és játéka, valamint erőssége alapján is reális esélye volt az éremre – a Kanada elleni totális blokk a negyeddöntőben azonban a dobogóba került. A gödörből a Görögország elleni mérkőzés második félidejében kapaszkodtak ki a mieink, s az olaszok ellen végig jobban játszottak, megérdemelten nyerték meg a helyosztót.

NYILATKOZATOK

„Gratulálok a lányoknak, minden elismerésem nekik, hogy a Kanada elleni mérkőzés után bizonyítottak. Nyilván csalódás az ötödik hely, de a helyén volt a szívük, a helyén volt a kezük. Hosszú volt ez a két hét, bírtuk a terhelést, de a Kanada elleni mérkőzés mindenkiből sokat kivett. A győzelmek gyógyítanak, ezzel a két sikerrel kicsit jobb szájízzel hagyjuk el a világbajnokságot” – nyilatkozta a találkozó után BÍRÓ ATTILA szövetségi kapitány az M4 Sportnak.

Fabio CONTI, az olasz válogatott szövetségi kapitánya: „Az egyik centerünkre, Valeria Palmierire nem számíthattam, így nagyon nehéz volt a házigazda magyarok ellen, ráadásul ez már a hatodik meccsünk volt a tornán. Büszke vagyok a csapatomra, mert az utolsó meccs eredményétől függetlenül bebizonyítottuk, hogy játékban egy szinten vagyunk a világ élvonalába tartozó válogatottakkal. Az eredmény viszont csalódás, a jövőre rendezendő Európa-bajnokságig több új játékost is kipróbálunk majd.”

KESZTHELYI Rita, a magyar válogatott átlövője: „Jobb ötödiknek lenni, mint nyolcadiknak, a kanadaiak elleni botlás után a legtöbbet hoztuk ki a világbajnokságból. Ami engem illet, hullámzó volt a játékom, a negyeddöntőben sajnos túlságosan a többiekre figyeltem, nem pedig magamra, és arra, hogy jobban vízilabdázzak. Azon a meccsen nem a felelősséget akartam másra hárítani, hanem a társaimnak akartam még jobb helyzetet teremteni, ebből tanulnom kell. Összességében fantasztikus világbajnokságot rendeztünk, remélem, három év múlva, a hazai Eb-n szintén több ezren szorítanak majd nekünk.”

 

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

8. perc. Az utolsó akció az olaszoké, „Szép volt, csajok!” a lelátón. Takács is kipontozódik, Gangl véd még egyet, talpon a közönség, MAGYARORSZÁG 10–8-RA LEGYŐZI OLASZORSZÁGOT, ÉS MEGSZERZI AZ 5. HELYET!

8. perc. Gangl viszont védi Bianconi átlövését, és ezzel alighanem eldőlt a mérkőzés! Magyar időkérés 24 másodperccel a vége előtt, ez a meccs megvan.

7. perc. Magyar labdavesztés, jönnek az olaszok, és kiállítás, Szücs kipontozódik.

7. perc. Olasz bejátszás centerbe, nincs ítélet, az olasz kapitány jellegzetes olasz gesztusokat mutat be, a labda a miénk!

7. perc. Most viszont az olasz center sem kap kiállítást, a labda a mieinknél, az idő telik, és most már ez is fontos. Czigány van lövőhelyzetben, most nem próbálja meg, Szilágyi igen, de Gorlero nagyot véd. 1:52 van még, olasz időkérés.

6. perc. Bujkát csapják le, nem kiállítás, csak szabaddobás, érdekes. Czigány nagyon mellé durrant az eléggé kiszorított pozícióból. Nem dőlt ez még el.

5. perc. Olasz ötméteres, Bianconi belövi, és ezzel 10–8.

5. perc. Czigány ejtése elkerüli a kaput.

4. perc. Olasz emberelőny, aztán olasz kettős emberelőny, Gangl és Szilágyi ment a gólvonalról! Szöglet. Tart még a fór, Bianconi a vízre pattintja a labdát, és a visszaérkező Antal pont bele tud kapni abba, a labda a lécről vágódik ki! Elképesztő jelenet!

4. perc. Óóó, ez az!!! Czigány marad üresen a jobb szélen, majd kíméletlenül a hosszúba pattint, 10–7!

4. perc. Ejnye, no. Garibotti lő óriási gólt távolról, 9–7!

3. perc. Magyar emberelőny, Queirolo a kiállított. Czigány keresztpassz, Csabai Dóra keze villan, kapásból a hosszú fölsőbe, remek! 9–6!

2. perc. Szilágyi lő el egy szabaddobást, de belefújnak. Az olaszoké a labda. Aiello küszködik centerben, most nincs kiállítás, aztán ellövi, de minek (nekünk mondjuk jó).

2. perc. Olasz emberfór, Aiello harcolja ki. Keszthelyi egy blokkal rukkol elő, hoppon marad az olasz csapat. Szép volt!

1. perc. Az olaszok megpróbálják átejteni Ganglt, de nem sikerül. Szilágyi megpróbálja háromra növelni a magyar előnyt, ez sem sikerül, kapufa, marad a 8–6.

3. NEGYED

8. perc. Csavar centerből, Aiello próbálkozik, de Gangl véd! Szücs Gabriella lő az ellentámadás végén, nem talál kaput. Vége a negyednek, 8–6 ide!

8. perc. Az utolsó perc a negyedben magyar emberfórral és időkéréssel indul. Szücs lóbál, de nem vállalja, balra passzol, s Keszthelyi elsüllyeszti a blokkot, kilövi a hosszút. 8–6, jól van!

7. perc. Ki is játsszák az olaszok a fórt, Gangl jön jobbra, Garibotti visszalő a hosszúba, ő is háromgólos, csakúgy, mint Bianconi. 7–6!

7. perc. Viszonylag heves úszkálás tör ki a medencében, kicsit kaotikusak a történtek. Mindenesetre senki sem tud gólt szerezni. Czigány Dórát kiállítják, olasz időkérés.

6. perc. Takácsot kiállítják, a második hibája. Queirolo lövése levágódik a blokkról és a jobb sarok felé tart, de Gangl még időben odaér. A magyar akció végén a labda az olaszoké.

5. perc. Czigány Dóra lövését védi Gorlero. Centerben Bujka ellen fújnak.

4. perc. Chiara Tabani ejti át messziről Ganglt, illetve ejtené, de a magyar kapus a lécre piszkálja a labdát.

4. perc. Bejátszás Bujkának, ám a magyar centeren ketten lógnak, és odavész a labda.

3. perc. Olasz ötméteres. Bianconi áll oda, nagy fütty. Nem zavarja, bepattintja, 7–5. Bianconi 3 gólos. Kipontozódhatna…

3. perc. Szilágyi lövi el a labdát a támadóidő lejártának pillanatában, nem talál kaput.

2. perc. Szücsöt állítják ki. Garibotti célozza meg a kapu bal oldalát, Gangl szépen hárít!

2. perc. Keszthelyi lő a hálóba, sajnos kívülről.

1. perc. Garibotti próbál meg távolról egy fél-ejtést, Gangl lekapja. Az olaszoknak elmehet a meccs, ha nem térnek gyorsan magukhoz.

1. perc. Ez a labda bizony a miénk, elhozzuk a ráúszást. Ráadásul még egy kiállítás is, Radicchi második személyi hibája. Szilágyi lopja a távolságot, majd kilövi a bal alsót. Ha nem jönnek ki rá, bizony ezt fogja csinálni! 7–4 ide, az eddigi legnagyobb különbség.

2. NEGYED

8. perc. Keszthelyi megpróbálja azt eljátszani, mint tegnap Hosnyánszky, klasszikus csavar messziről, a labda telibe kapja a jobb oldali kapufa tövét. Vége a negyednek, Magyarország–Olaszország 6–4!

8. perc. Gangl véd egyet, az olaszok nagyon elvesztették a fonalat támadásban. Aztán a labdát is. Magyar ellentámadás, ziccer, de kimarad!

7. perc. MEKKORA PASSZ! Lejáróban a támadóidő, amikor Antal Dóra kiszúrja a hosszún meglépő Gurisatti Grétát, pontosan passzol, a befejezés is precíz, a meccs eddigi legszebb gólja! Ragyogó akció végén 6–4 ide!

7. perc. Bujka addig-addig fogja emberét, míg ki nem szórják, és Garibotti középről be is lövi az olasz emberelőnyt. 5–4.

6. perc. Most Keszthelyi Rita ér bele remekül egy olasz passzba, s viszi el. A magyar támadásnál kontrát fújnak.

6. perc. Magyar labdaszerzés, Illés csente el a center elől, majd az akciónk végén lő egy nagy kapufát.

5 perc. Gangl tolja fölé Aleksandra Cotti lövését, mely a léc alá tartott.

5. perc. Na nézzük. Keszthelyi szélesen kilóbálja, továbbteszi, a labda útja Czigány, Szücs, a végén Keszthelyi kapja vissza, majd lövi a hálóba. 5–3!

4. perc. Olasz labdaszerzés Bujkával szemben, szabályosnak ítélik. Czigány labdát szerez, ezt is. Aztán kiállítás, Bianconi második hibája! Bíró Attila időt kér, majd elmondja, miként kellene belőni a fórt.

4. perc. Olasz fór tehát. Kihagyják az első lövést, ketten a kapuban Gangl mellett, Keszthelyi blokkol. Még egyszer megjátsszák, Arianna Garibotti éles szögből bezúzza, 4–3!

3. perc. Queirolo kísérletezik, Szilágyi blokkol! Aztán a magyar akciónál Czigány lő, Gorleno véd, de marad a labda a mieinknél. Lejáróban a támadóidő, Gurisatti elveszti a labdát. Visszaúszás közben szabálytalanság, Takács megy ki.

2. perc. Takács és Aiello óriási harcba bocsátkozik, Gangl figyel, és elviszi a szabaddá vált labdát. Czigány Dóra hatalmas labdával indítja a megúszó Keszthelyi Ritát, aki a hosszú sarokba pattint, 4–2!

1. perc. Az olasz támadást elfojtja egy befújt kontra. A magyar támadást elfojtja egy befújt kontra. Úszóedzés indul!

1. perc. Az olaszoké a labda a ráúszás végén. Az első negyed alapján a magyar válogatott pörög jobban.

1. NEGYED

8. perc. „Támadjuk le, b.szki!” – reagál a Bianconi elleni védekezésre Bíró Attila, és nem mondhatni, hogy ne lenne igaza. A negyed Bujka kapu fölé ívelt ejtésével zárul, Magyarország–Olaszország 3–2.

8. perc. Ezért kár volt, ami azt illeti, Bianconi egy gólra felhozza az olaszokat, mindkét olasz találatot ő szerezte. 3–2, magyar időkérés.

8. perc. Bianconi szimatol lehetőséget, ám Illés érkezik, és elcseni a labdát, létszámfölényben fordulhatunk! A létszámfölényt és a labdabirtoklást Antal rossz passza nullázza le.

7. perc. Az olasz válogatott ugyanúgy jár az akcióval, kifutnak az időből. Antal lopakodik befelé jobbról, kétszer megnézi magának a kaput, majd meglát egy rést, oda is lő, 3–1 ide!

6. perc. Az olaszok fórmegjátszása döcög, döcög, aztán a végén Emmolo lő, de blokkolnak a magyar bekkek. A magyar akció végén egy ejtés, mert lejár a támadóidő, Gorlero lekapja könnyedén.

5. perc. Ez nem feltétlenül hiányzott, Takácsot kiállítják, olasz fór és időkérés.

5. perc. Bujka újabb kiállítást harcol ki, kimegy az olaszok legjobbja, Bianconi. Bujka ellövi, Gorlero kezébe.

4. perc. Bujka harcol ki kiállítást, Radicchi a kiküldött olasz. Szépen megjáratott akció, Szilágyi marad üresen lövőhelyzetben, a labda a bal fölsőben landol, 2–1!

4. perc. Egy sikertelen magyar, majd egy sikertelen olasz támadás, Gangl szépet véd. Aztán Keszthelyi lóg meg, ám a léc alá, középre célzott lövését kiüti Gorlero!

3. perc. Sokáig nem tartott az előny, emberfórba kerülnek az olaszok, Roberta Bianconi közelebb lopódzik, majd kilövi a hosszút. Gangl elégedetlen a védekezéssel. 1–1.

2. perc. Roberta Bianconi pörköli rá a labdát, Gangl és a kapufa együttesen hárít. A magyar ellenakcióból viszont gól lesz, Csabai Dóra találja meg Bujka Barbarát, aki egyből, egy gyors „tolással” a kapuba tereli a labdát. 1–0 ide!

1. perc. Federica Radicchi lő, Gangl Edina véd. Aztán Szilágyi Dorottya lő, Giulia Gorleno hárít. Az olasz bekkek ezt követően elvisznek egy bejátszást centerből Bujka elől.

1. perc. RÁÚSZÁS! Szilágyi előbb indult, meg is áll, a labda az olasz válogatotté.

Himnuszok helyett pacsizás, irány a víz! Az olaszok első meccsükön egyébként 10–4-re győzték le a mieinket a nyolc között kiejtő Kanadát, ez úgy be is árazza az erejüket.

Jó napot kívánunk! Mindkét csapat éremért jött, de hát az 5. helyért folytatott mérkőzés maradt, miután mindkettő elvesztette kulcsfontosságú negyeddöntőjét. A magyar és az olasz csapat is csak egyszer kapott ki a tornán: a mieink Kanadától, az olaszok Oroszországtól kaptak ki a nyolc között. Marosi Gergely és Rác Benedek Balázs köszönti önöket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik