Kőkemény csatában ikszeltek férfi pólósaink az olaszokkal

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.07.19. 20:03
Magyarország 9–9-es döntetlent játszott Olaszországgal a vizes világbajnokság férfi pólótornájának rangadóján, a B-csoport 2. fordulójában.

VIZES VB
FÉRFI VÍZILABDATORNA, B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG
9–9 (4–4, 2–1, 1–3, 2–1)
Budapest, Hajós uszoda, 7200
néző. Vezette: Naumov (orosz), Schwartz (izraeli)
MAGYARORSZÁG:
Nagy V. – Erdélyi, VARGA DÉNES 3, Gór-Nagy, Hárai 1, Hosnyánszky, VÁMOS 3. Csere: MEZEI, Zalánki 1, Manhercz K. 1, Török, Decker Á. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
OLASZORSZÁG:
Volarevic – RENZUTO 3, DI FULVIO 2, FIGLIOLI, Bodegas 1, Nora 1, Gitto. Csere: Tempesti (kapus), Aicardi, Presciutti 1, Fondelli, Mirarchi 1, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól – emberelőnyből:
10/5, ill. 14/6
Gól – kettős emberelőnyből:
2/1, ill. 1/0
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. –
Kipontozódott:
Renzuto (23. p.), Gór-Nagy (28. p.), Bertoli (29. p.), Török (31. p.)
Kiállítva (végleg cserével):
Hárai (15. p.), Fondelli (15. p.)
MESTERMÉRLEG

Alessandro Campagna: –
Nagy fizikai csata volt, szórakoztató és kemény meccs volt. A játékvezetők nagyon sok kiállítást ítéltek az elején, akkor nem találtuk a ritmust, centerből és átlövésből is gólokat kaptunk. Nem voltam elégedett az első félidőben mutatott játékkal, utána viszont jól vízilabdáztunk, végül igazságos végeredmény született. Megnyerhettük volna a meccset, el is veszthettük volna, összességében elégedettek lehetünk. VIZES VB
FÉRFI VÍZILABDATORNA, B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG
9–9 (4–4, 2–1, 1–3, 2–1)
Budapest, Hajós uszoda, 7200
néző. Vezette: Naumov (orosz), Schwartz (izraeli)
MAGYARORSZÁG:
Nagy V. – Erdélyi, VARGA DÉNES 3, Gór-Nagy, Hárai 1, Hosnyánszky, VÁMOS 3. Csere: MEZEI, Zalánki 1, Manhercz K. 1, Török, Decker Á. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
OLASZORSZÁG:
Volarevic – RENZUTO 3, DI FULVIO 2, FIGLIOLI, Bodegas 1, Nora 1, Gitto. Csere: Tempesti (kapus), Aicardi, Presciutti 1, Fondelli, Mirarchi 1, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól – emberelőnyből:
10/5, ill. 14/6
Gól – kettős emberelőnyből:
2/1, ill. 1/0
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. –
Kipontozódott:
Renzuto (23. p.), Gór-Nagy (28. p.), Bertoli (29. p.), Török (31. p.)
Kiállítva (végleg cserével):
Hárai (15. p.), Fondelli (15. p.)
MESTERMÉRLEG

Alessandro Campagna: –
Nagy fizikai csata volt, szórakoztató és kemény meccs volt. A játékvezetők nagyon sok kiállítást ítéltek az elején, akkor nem találtuk a ritmust, centerből és átlövésből is gólokat kaptunk. Nem voltam elégedett az első félidőben mutatott játékkal, utána viszont jól vízilabdáztunk, végül igazságos végeredmény született. Megnyerhettük volna a meccset, el is veszthettük volna, összességében elégedettek lehetünk.

A csoport másik mérkőzésén
Franciaország–Ausztrália 10–11
(5–4, 1–2, 1–3, 3–2)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország21122–12+103
2. Olaszország21127–18+93
3. Ausztrália21114–23–92
4. Franciaország2219–29–100

 

 

Noha a Margitsziget és a Duna Aréna térségében bármelyik sarkon felbukkanhat egy, a világbajnokság logójával ellátott busz, a magyar válogatottét nem lehet összekeverni egyikkel sem. A lányok és a fiúk járműve is fel van díszítve, előbbin egy sál és két „Hajrá, Magyarország, hajrá, lányok!" felirat díszeleg a szélvédőn, illetve az ajtón, míg a fiúk sofőrje egy hatalmas magyar zászlót terített a jármű elejére.

Nos, ez a busz kevesebb, mint két órával a kezdés előtt gördült be a Margitszigetre, amikor még Kemény Dénes Aston Kutcher társaságában nézte, hogy a japánok simán elverik a színész hazájának csapatát, az amerikaiakat. A mieink után nem sokkal az olaszok is megérkeztek – egyes hírek szerint kanyaró a titokzatos betegség, de hivatalosan senki sem beszél erről, csak vírusként hivatkoznak a három ember ledöntő kórról –, a kapuban az összesen 78 éves Stefano Tempesti, Goran Volarevic duóval.

A kapusposzt tűnt egyébként az olasz válogatott egyik gyenge pontjának, s ugyan elsőre még védte a Tempestinél is két évvel öregebb Volarevic Hárai Balázs húzását, Vámos Márton góljánál már elnézést kérően emelte a kezét. Négy perc alatt ez volt már a második magyar találat, sőt egy negyed alatt négyig jutott a magyar együttes. Ezzel olykor még meccset is lehet nyerni, most viszont arra sem volt elég, hogy egy negyed után a tornán először fehér sapkában játszó magyaroknál legyen az előny. Az olasz válogatott ugyanis bepakolt három emberelőnyt, lőtt egy szabaddobásgólt, szóval a védelmeket mindkét oldalon ráncba kellett szedni.

A várt nagy harcot hozta a magyar–olasz pólómeccs (Fotó: Veres Viktor)
A várt nagy harcot hozta a magyar–olasz pólómeccs (Fotó: Veres Viktor)

Ez egyébként a magyar válogatottnak sikerült eggyel jobban, csakhogy a nagyszünetben már nem a védekezés volt az első számú kérdés, hanem az, hogy az igen vadul szétfújt mérkőzésen mire megy a Hárai Balázst elveszítő csapatunk az olasz színházban? A szokásos – amúgy zseniális, csak tőle mindennapos – csavargólját meglövő Hárait ugyanis addig szorongatta Andrea Fondelli, amíg mindketten a fülüket fogva „terültek el" a vízben, ez pedig páros cserés kiállítást ért a játékvezetőknél.

A szünetben aztán fiatalított Alessandro Campagna, beküldte a 38 éves Stefano Tempestit, Manhercz Krisztián meg 77 másodperc alatt felavatta az „öreget", aki simán az apja lehetne a magyar szélsőnek. Róla mondta az előző szezont Debrecenben töltő junior-világbajnok Tomasso Busilacchi, hogy figyelni kell rá, mert bármikor képes meglepetésre – most is így volt.

Csakhogy az olaszok nem akartak megtörni, a mieinknek meg percről percre nehezebb volt Hárai nélkül, hiszen vagy Mezei Tamás centerezett egyedül, vagy besegített Decker Ádám, akkor viszont a védelemből veszítettünk egy embert. Ezt a hátrányt igyekezett több mozgással ellensúlyozni a csapat, de elfogytak a gólok, így a záró negyedre már olasz előnnyel indulnak neki a felek. A hajrá azután már csak nyomokban tartalmazott vízilabdát, pankrációt viszont annál inkább, utóbbi sportágnak meg ugye szerves része a cirkusz. Nos, ebben előbb kétgólos hátrányba került Märcz Tamás együttese, azután viszont jött Vámos Márton, aki középről bevert két emberelőnyt, hogy az utolsó két percre se dőljön el a csata.

Sőt, a legvégére sem, s mivel azonos pontszámnál a csoportharmadik elleni eredmény számít, így ha a magyar válogatott legyőzi a franciákat (ez történik majd), akkor a késő esti olasz–ausztrál dönt: ha tíznél kevesebbel nyernek az olaszok, mi vagyunk a csoportelsők.

MÄRCZ Tamásnem érezte a hazai pályát

– Össze tudná foglalni egy mondatban a mérkőzést?
– Nehéz lenne. Gondoltam, hogy az utolsó percekig kiélezett, szoros mérkőzést vívunk majd, így is lett – mondta Märcz Tamás, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Végül nekünk kellett egyenlíteni, de aztán még volt lehetőségünk, hogy támadjunk a győzelemért. Talán igazságos a döntetlen, még akkor is, ha nem éreztem azt, hogy hazai pályán játszunk. Érdekes volt a játékvezetői felfogás, azonban elképzelhető, hogy ilyen lesz a jövőben is, erre a fajta ellenszélre is felkészültek a játékosok. Akkor sem adjuk fel, amikor több góllal vezet az ellenfél, bízom a csapatban és abban, hogy eredményesek lehetünk.

– Mennyire elégedett a játékkal, illetve az egy ponttal?
– A páros kiállítás nekünk nagyobb veszteség volt, meg kellett oldani Hárai Balázs pótlását. Decker Ádámot kellett beküldeni centerbe, sokkal nehezebb így, minden játékos kénytelen volt nagyobb terhet cipelni, ebből a szempontból elégedett vagyok.

– A franciák ellen kötelező győzelmen túl nincs a saját kezünkben a sorsunk.
– Az a célunk, hogy a következő találkozó nyerjünk, jó meccsen jó játékkal, magunkat építve és fejlődve. Abba meg nem tudunk beleszólni, hogy az ausztrálok mit játszanak az olaszokkal, de elképzelhető, hogy a tízgólos győzelem elég lesz. Ha mégsem, akkor sincs gond, a másik ágon lévő csapatokkal is fel tudjuk venni a küzdelmet.

 

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

Az utolsó fordulóban Magyarország–Franciaország és Olaszország–Ausztrália, feltehetően két papírforma-siker, és akkor pontegyenlőség a magyar és az olasz csapat között, dönt a jobb gólkülönbség. KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET, SZÉP ESTÉT!

8. perc. Öt az öt ellen, egy lövésre lesz még idő. Nincs lövés, ITT A VÉGE, MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 9–9, igazságos eredmény egy gyilkosan kemény, nem túl jó játékvezetéssel sújtott mérkőzésen.

8. perc. Na, erre 16 másodperccel a vége előtt olasz labdaszerzés, még a végén egy páros kiállítás, van itt minden, mint a búcsúban.

8. perc. Di Fulvio lő messziről, Mezei blokkol, Nagy Viktornál a labda! 36 másodperc, támadhat a magyar csapat a győzelemért. Tombolás a lelátón.

7. perc. Mezei elől elviszik a labdát centerben. Egy perc még, jöhetnek az olaszok.

7. perc. NAGY VIKTOR! Dadogós fórmegjátszás, Nora balkezes lövését védi a magyar kapus!

7. perc. Az utolsó két perc jön. Di Fulvio Aicardinak játssza be a labdát, Aicardi tempóelőnyben, Török szabálytalankodik, kiállítás, Török kipontozódik. Olasz időkérés, és még szeretnék, ha ötméteres is lenne, de az nem lesz azért.

6. perc. Páros kiállítás. Forr a víz centerben is. Most kicsit több a tér, Decker kiharcol egy fórt! Magyar időkérés. „Egy másodperc van, egy k.... másodperc van!” – hangzik el. VÁMOSNAK PONT ELÉG, BEVÁGJA, 9–9! Védhetetlen bomba a bal sarokba.

6. perc. Rossz olasz akció, rossz magyar akció. Jön a véghajrá, óriási meccs. Ártalmatlan a talján támadás, totális tanácstalanság (több t-betűs szó nem jut eszembe). Itt a labda.

5. perc. NNNNNA! Kettős magyar emberfór, Vámos bevarrja, 8–9, ez nagyon kellett, de még így is futunk az eredmény után.

4. perc. Rendkívüli mennyiségű bírói csicsergés, kiállítás lesz itt. Schwartz kikéri a labdát egy meglehetősen kemény párharc után. Érdekes, az olaszoknak akkor is fáj, ha ők ütnek. Kettős kiállítás, ráadásul be is lövik az olaszok. Nagy Viktor morcos. Mert lehet, közelről lőtték be, ám megadják, Mirarchi talált be, és 7–9.

2. perc. Nagy gyilkolás a vízben, kevés a foganatja, azon kívül, hogy mindenki halad a kimerülés felé. Elveszik tőlünk a labdát.

1. perc. Az olaszok ezt a ráúszást is elhozzák, 4–0 a ráúszóversenyben, nem ide. Di Fulvio kapu mellé lő, pocsék százalékkal (29) dolgozik. Ezt nem bánjuk. Gór-Nagy nem vállal el egy lövőhelyzetet, Varga Dénes keresztbe ível, Gór-Nagyot eltüntetik, nincs ítélet. Közben kezdődik a Honvéd–Hapoel Beer-Seva BL-mérkőzés is.

Az eredmény momentán kedvezőtlen, de a csoportrangadó azért topmeccset hoz, ezt kijelenthetjük. Jókor jött a szünet, mínusz egyről folytatjuk!

Märcz Tamásnak sem volt könnyű dolga (Fotó: Szabó Miklós)
Märcz Tamásnak sem volt könnyű dolga (Fotó: Szabó Miklós)

3. NEGYED

8. perc. 11 másodperccel a negyed vége előtt kiállítják Zalánkit, Presciutti pedig lő egy nagy gólt a hosszúba. 7–5-ről 7–8, ez a negyed egyértelműen az olaszoké. Vámos félpályás lövését védi Tempesti, 7–8 az utolsó játékrész előtt!

8. perc. Erdélyi labdát szerez, és ebből megúszás lesz! Erdélyi robog, majd kihagyja egy az egyben a helyzetet, kapu fölé lövi a ziccert! Kár érte!

7. perc. Török átlövését Tempesti tolja ki szépen, a labda marad nálunk. Kiállítás az olaszoknál, Renzuto – az olaszok egyik legjobbja – kipontozódik. Az első lövésünk rossz. A második is. Harmadik pedig fórban már nem lesz. A labdát elveszítjük. Ej.

6. perc. Egy dolog támadni, másik dolog gólt lőni, most például Di Fulvio ellövi, de hát ilyen lövésből nem lesz gól.

6. perc. A fórmegjátszásnak útját állja egy passzba nyúló olasz kéz, és az itáliaiak a vezetés visszaszerzéséért támadhatnak.

6. perc. Magyar emberelőny lesz, és magyar időkérés, Märcz Tamás bölcsességet oszt. Higgadt eligazítás.

5. perc. Ejj, szép gól. Jó olasz akció, Di Fulvio lelép Varga Dénesről, majd a megnyíló teret kihasználva élesen a magyar kapuba lő, 7–7. Megint iksz.

4. perc. Ipari mennyiségű füttyszó, mármint bírói, Renzutót kiszórják. Vámos zúzza rá, a labda kipattan a felső lécről!

4. perc. Elég tanácstalan magyar akció, a végén blokkolt lövés a végtelen messzeségből. Visszaúszásnál szabálytalanság, kiállítás nálunk, Campagna időt kér. Zalánki a kiállított. Szerencsére Bodegas elrontja a fórmegjátszást, s nem találja el a kaput.

3. perc. Vámos is kimegy, újabb olasz fór. Mindent nem hagynak ki, Renzuto zúdítja be a labdát magabiztosan. 7–6, az olasz gólok felét Renzuto jegyzi.

2. perc. Kiállítás itt, aztán labdaszerzés itt, Zalánki bravúrral szedi el a játékszert! Talpon a közönség! A magyar akció végén rossz Zalánki-lövés.

2. perc. Mezeit rendületlenül csépelik centerben. Kiállítás, Bertoli második hibája. Nem lenne rossz belőni! OTT IS VAN, Manhercz felavatja Tempestit, éles lövés a rövid sarokba. 7–5!

1. perc. Kapuscsere az olaszoknál, bejön a reaktivált kapuslegenda, Stefano Tempesti. Az olaszok harmadszor is elviszik a ráúszást. Viszont elvesztik simán a labdát.

(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

 

2. NEGYED

8. perc. Mázli! Lőnek még egy kapufát az olaszok, Figlioli brutalizálja kicsit Manherczet, két negyed után 6–5-re vezet Magyarország Olaszország ellen!

8. perc. Az utolsó perc magyar emberfórral kezdődik, Vámos lövését Di Fulvio blokkolja, a labda kapu fölé megy! Az ellenakciónál kiállítás nálunk, Campagna egyből időt kér. Nagy Viktor védi Di Fulvio átlövését!

7. perc. Varga Dénes ellen ítélnek, nagy füttyszó. Elszúrják az olaszok is a támadást, kaotikusak ezek a percek. A játékvezetői ítéletek szintúgy kaotikusak. Kiállítás, olasz megy ki, Fondelli tunkolta víz alá Hárait. Hárai viszont visszacsapott neki, piros lap. Mindkettőnek, kettős végleges kiállítás, Fondelli és Hárai kényszerszabadságra megy.

6. perc. Eltűnik az olasz center, mint a sárga tengeralattjáró, nincs fújás, az olaszok csúnyán néznek, s mi tagadás, igazuk is lehet, de hát mi is néztünk ma már csúnyán. A magyar akció vége az, hogy megint az olaszok jöhetnek. Fondelli lövése nem elég jó.

5. perc. Lejáróban az olasz támadóidő, Figlioli teszteli Nagy Viktort a messzeségből, Nagy Viktor köszöni, és állja. Illetve védi a lövést.

4. perc. Varga Dénes lövi el, bent van, bent van, bent van, nem sokkal, de bent van! 6–5, Magyarország először vezet a mérkőzésen!

4. perc. Kiállítás az olaszoknál is, Hárait gyilkolták le centerben. Märcz időt kér, nagy esély a vezetés átvételére. Lélektanilag nem mindegy, mert eddig ötször az olaszok vezettek, és az üldözőverseny egy idő után igencsak fárasztó és idegölő is.

3. perc. Kiállítás. A sporik biztosan nem fújnak hazai pályát. Nagy Viktor viszont védi Presciutti lövését, majd előveszi teátrális énjét, és felmutogat az égre. Óriási figura. A labda marad az olaszoknál, de aztán megkapjuk.

2. perc. Még jobb: rossz olasz akció, magyar labdaszerzés! A mieink átvehetik a vezetést. Nem veszik, mert Schwartz kontrát fúj.

2. perc. Mezei nem kis melóval kiharcol egy ötméterest, Varga Dénes nagyon magabiztosan be is lövi a büntetőt, 5–5!

1. perc. Az olaszok elviszik a sprintet másodszor is. A bírók hagyománytisztelők, kiállítás, Gór-Nagy második hibája. Ezt most belövik az olaszok, bár egy ideig kicsit bizonytalan a fórmegjátszás, aztán Renzuto kapásból a rövidbe lő, Nagy Viktor nem érhetett át. 4–5!

1. NEGYED

8. perc. EZ AZ! Van még egy magyar emberfór a végére, 7 másodperccel a negyed vége előtt Zalánki Gergő belövi Volarevic feje fölé, 4–4! Ez az első negyed vége, kitűnő eddig a rangadó!

8. perc. Nem varrják be, mert Nora lövése a jobb oldali kapufáról oldalra vágódik. Most Märcz Tamás kér időt.

7. perc. Lejáróban a magyar támadóidő, Hosnyánszkynak lőnie kellene, de nem lő, Varga igen, Volarevic kitolja, így a labda marad nálunk. Aztán az olasz kapuba kerül, ám Naumov és Schwartz úgy dönt, elveszi a gólt, a labda az olaszoké. Ehem, khm, khm. Campagna időt kér, mert Decker Ádámot kiállítják. Nem tenne sok jót nekünk, ha az olaszok ezt bevarrnák.

7. perc. Ez elég kegyetlen volt, Francesco di Fulvio lő borzalmasan nagy szabaddobásgólt. Két Nagy Viktor tán kifogta volna, de világklasszis kapusunk még nem tudta klónozni magát. 3–4.

6. perc. Mora lövi át a magyar védelmet, Nagy Viktor belekap, ez az első védése! A labda marad az olaszoknál, kiállítás, Hárai megy ki. Most megússzuk, Renzuto a lécre zúzza a ziccert, szerencse is kell a játékhoz. A magyar ellentámadás elhal, Manhercz durrant fölé.

5. perc. AZ MEKKORA GÓÓÓÓL!!! Hárai Balázs klasszikus centermegmozdulással szerez gólt, csodaszép csavar Presciutti szorításában, 3–3!

5. perc. Régen volt már kiállítás, most van, Török Béla megy ki. Az olaszok eddig halálpontosak fórban, Renzuto beteszi középre, Bodegas a hosszúba továbbít egy húzással, 2–3. Szép megjátszás.

4. perc. DURR BELE! Vámos Márton ereszti el a balos rakétát, Volarevic belekap a labdába, ám esélye sincs tulajdonképpen megfogni a bombalövést. 2–2!

4. perc. Mora lő, de lövése elhal a blokkban. És nem volt kiállítás, na, ilyen akció sem volt még! A magyar ellenakció végén elszáll Varga Dénes lövése. Olasz rekontra, Pietro Figlioli kapu fölé ejt, Alessandro Campagna nem boldog.

3. perc. Úgy fújják a sporik a kiállításokat, mintha nem lenne holnap. Most például két olaszt is kiküldenek, Varga Dénes köszöni a lehetőséget, és lő egy óriási, egyben görcsoldó gólt. 1–2!

2. perc. Most Gór-Nagy a kiállított, az olaszok türelmesen játszanak, Renzuto jobbról a rövidbe lő, Nagy Viktor beleér, de becsorog a labda. Nagy Viktor ékes magyar kifejezésekkel kommentál. 0–2.

2. perc. Magyar fór, Niccolo Gittót szórják ki. Hárai Balázs lő közelről, viszont Goran Volarevic lehúzza a rolót.

1. perc. Na, ez nem tartott sokáig. Hosnyánszkyt kiszórják, a fórt Alessandro Nora ballal bevarrja a hosszú sarokba, 0–1.

1. perc. Nagy Viktor harci hangulatba lovalja magát. A másik kapuban – az olaszoknak komoly gondjaik voltak itt – Goran Volarevic. RÁÚSZÁS! Di Fulvio hozza el.

Mindenki a medencébe, fogadkozás indul!

Zsúfolt ház a Hajósban, óriási hangulat a pólóélet klasszikus találkozóján.

A mai eredmények. A-csoport: Kanada–Kazahsztán 8–9, s jön még késő este a brazil–montenegrói. B-csoport: Franciaország–Ausztrália 10–11, és a mi meccsünk a másik a csoportban. C-csoport: Dél-Afrika–Görögország 2–18, Spanyolország–Szerbia 5–11. D-csoport: Oroszország–Horvátország 8–10 és Egyesült Államok–Japán 7–15 (Ashton Kutcher tuti nem ezt várta).

A magyar válogatott készülődését kicsit megzavarta egy tűzriadó, tudniillik a csapathotelt evakuálták, de szerencsére hamar visszatérhettek a mieink.

Mindkét csapat győzelemmel kezdte a tornát, a mieink 13–3-ra verték meg Ausztráliát, az olaszok 18–9-re Franciaországot. A csoportgyőztesek automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek, míg a második-harmadik helyezettekre playoff vár, így eléggé jót tenne minden szempontból, ha a mieink megnyernék a rangadót.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Csoportrangadó a vizes vb férfi vízilabdatornáján: Magyarország–Olaszország, kevés nagyobb hagyományú párosítást lehet találni a sportágban. A mieinkhez hasonlóan az olaszok is azon csapatok közé tartoznak, amelyek nyertek férfi vízilabdában olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot is. A percről percre közvetítést Marosi Gergely viszi, az összefoglalót Rác Benedek Balázs prezentálja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik