Jutalomjáték a hollandok ellen, csoportgyőztesek a női pólósok!

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.07.20. 20:05
Csoportgyőztes lett, s ezzel automatikusan bejutott a negyeddöntőbe a magyar női vízilabda-válogatott a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, csapatunk a csoport döntőjének beillő meccsen 10–8-ra legyőzte Hollandiát.

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
NŐI VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 10–8 (2–2, 1–1, 4–2, 3–3)
Budapest, Hajós uszoda, 7000 néző. Vezette: Severo (olasz), Rotsart (amerikai)
MAGYARORSZÁG:
GANGL – Keszthelyi 2, Szilágyi D., Csabai, Bujka 1, SZÜCS G. 2, Antal. Csere: Takács O., CZIGÁNY D. 2, Tóth I., ILLÉS A. 1, Gurisatti 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
HOLLANDIA: Willemsz – Stomphorst, VAN DER SLOOT 3, SMIT 4, Sevenich, D. Genee, Megens 1. Csere: Klaassen, Nijhuis, Joustra, A. Genee. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
Gól – emberelőnyből: 6/0, ill. 12/2
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Csabai (16. p.), D. Genee (20. p.), Stomphorst (31. p.), Takács O. (31. p.)

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6, 2. Hollandia 4, 3. Franciaország 2, 4. Japán 0

A TÖBBI MAI MECCSRŐL ITT!VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
NŐI VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 10–8 (2–2, 1–1, 4–2, 3–3)
Budapest, Hajós uszoda, 7000 néző. Vezette: Severo (olasz), Rotsart (amerikai)
MAGYARORSZÁG:
GANGL – Keszthelyi 2, Szilágyi D., Csabai, Bujka 1, SZÜCS G. 2, Antal. Csere: Takács O., CZIGÁNY D. 2, Tóth I., ILLÉS A. 1, Gurisatti 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
HOLLANDIA: Willemsz – Stomphorst, VAN DER SLOOT 3, SMIT 4, Sevenich, D. Genee, Megens 1. Csere: Klaassen, Nijhuis, Joustra, A. Genee. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
Gól – emberelőnyből: 6/0, ill. 12/2
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Csabai (16. p.), D. Genee (20. p.), Stomphorst (31. p.), Takács O. (31. p.)

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6, 2. Hollandia 4, 3. Franciaország 2, 4. Japán 0

A TÖBBI MAI MECCSRŐL ITT!

HELYOSZTÓK ÉS RÁJÁTSZÁS

JÚLIUS 22., SZOMBAT
Helyosztók
10.30: Brazília–Dél-Afrika (H1)
12.00: Japán–Kazahsztán (H2)
A negyeddöntőbe jutásért
17.30: Kanada–Új-Zéland (NJ1)
19.00: Kína–Spanyolország (NJ2)
20.30: Hollandia–Oroszország (NJ3)
22.00: Franciaország–Ausztrália (NJ4)

JÚLIUS 24., HÉTFŐ
Helyosztók
9.30: H1 vesztese–H2 vesztese (H3)
10.50: H1 győztese–H2 győztese (H4)
12.10: NJ1 vesztese–NJ3 vesztese (H5)
13.30: NJ2 vesztese–NJ4 vesztese (H6)
Negyeddöntő
14.50: Olaszország–NJ3 győztese (N1)
16.10: Egyesült Államok–NJ4 győztese (N2)
20.30: MAGYARORSZÁG–NJ1 győztese (N3)
22.00: Görögország–NJ2 győztese(N4)

Még a meccs előtti átmozgató edzése sem kezdődött el csütörtök délelőtt a női válogatottnak, máris sokat javult a helyzete.

Franciaország ugyanis meglepetésre legyőzte Japánt, s mivel a franciákat a mieink (a japánokat meg a hollandok) verték meg jobban, kiderült, hogy az esti Magyarország–Hollandia csoportdöntőn már a döntetlen is elegendő nekünk a csoport megnyeréséhez.

Persze, ahogy arról korábban is szót ejtettünk, a csoportelsőség legfontosabb hozadéka nem a plusz szabadnap, és még csak nem is az önbizalomszerzés, hanem a folytatás. Az első helyezettnek ugyanis a kanadai, görög/spanyol párost, míg a másodiknak az orosz, olasz, amerikai triót kell legyőznie a döntőbe jutáshoz – ki tudjuk választani, melyik a könnyebb út…

Csakhogy ezen az úton jókora akadály – a holland válogatott – tornyosult, majdnem akkora, mint amekkorák a Margitsziget elején található betonterelő elemek, amelyek közt alig tud elszlalomozni a 26-os busz, hogy aztán egy félelmetes TEK-feliratú harci jármű köszöntsön mindenkit…

A sikeres elhárításra a vízben is szükség volt, hiszen Hollandia komoly tűzerővel bír, játékosai nagyok, erősek és jól lőnek. Gangl Edina azonban egy lövést leszámítva remekül állt a vízben – UVSE-s klubtársa, Sabrina van der Sloot pattintása csúszott be a karjai között –, több fontos védést is bemutatott.

Piros sapkásunknak ráadásul a kékek, azaz a mezőnyjátékosok is sokat segítettek, legyen szó a szinte ziccerig kijátszott holland előny végén kulcsfontosságú blokkról (Illés Anna), vagy a kapu elé beúszó riválist is meglepő villámgyors labdaszerzésről (Szücs Gabriella).

A nagyszünetbeli 3–3 azért is volt értékes, mert a második negyed nagyobb részét Keszthelyi Rita nélkül játszotta le a válogatottunk, miután a csapatkapitány vérző orral szállt ki a vízből, és szorított jeges tömlőt a homlokára… Aggodalomra adott okot, hogy Keszthelyi az öltözőben folytatta a meccset, de nem olyan fából faragták, hogy ez visszavesse: három perccel később már játékra jelentkezett.

Sérülése sokat elárul a meccs keménységéről – no nem mintha bármi másra számítottunk volna: a stáb erre is felkészítette a lányokat. Emlékezzünk csak arra, hogy a tavalyi megnyert Eb-döntőt Antal Dóra például egy jól elhelyezett ütéssel nyitotta, hogy érezzék a hollandok, a fizikai küzdelemben is partner a magyar válogatott, ha kell.

Ugyanakkor a második félidőben – amikor arra a kapura támadtak a lányok, amellyel egy vonalban a kilátogató férfiválogatott tagjai ültek – öt perc alatt négy gólt lőtt az együttes, s mivel csak egyet kapott, a 7–4-es előny már a csoportelsőségre utalt. Czigány Dóra dupláját Gurasatti Gréta fejelte meg, nem csoda, hogy Arno Havenga időt kért, hiszen csapata számára elúszni látszott a mérkőzés.

…főleg miután a záró negyedben is magyar csapaté volt az első gól: két és fél perc percnyi brusztolás után Keszthelyi Rita lőtte be a Bujka Barbara által kiharcolt ötméterest. Ezzel lett 8–5, ide, amivel egyértelművé vált, hogy a magyar csapat innen nem veszíthet.

Megvan a csoportelsőség!

Remek játékkal megvan a csoportelsőség és a negyeddöntő (Fotó: Veres Viktor)
Remek játékkal megvan a csoportelsőség és a negyeddöntő (Fotó: Veres Viktor)

 

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

8. perc: ÉS VÉGE! A magyar válogatott hihetetlenül okos játékkal, nagyszerű védekezéssel és – viszonylag – hatékony támadójátékkal 10–8-ra legyőzte Hollandiát, így csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe!

8. perc: Gangl kivédi Van der Sloot szabaddobását.

8. perc: Szól a hej-hej, és miért ne szólna, meglesz a csoportelsőség, hiába nem jön be Bujka pimasz megoldása.

7. perc: Kapnak a hollandok egy emberelőnyt 66 másodperccel a vége előtt, ezt már kihasználják – nem számít! 10–8

7. perc: Hihetetlenül okos játék, két UVSE-játékos összjátékából büntetőhöz jutunk. Keszthelyi nem hibázik, ez eldőlt! 10–7

7. perc: Az utolsó két percen belül vagyunk, a hollandoknak három gól kellene, de egyelőre egy sincs, mi jöhetünk, innen már nem bukhatjuk el.

6. perc: Smit ismét bizonyítja klasszisát, és visszahozza két gólra a hollandokat. 9–7

5. perc: GÓÓÓÓL! Nagyon okosan megint végigjátsszuk az akciót, amit Gurisatti koronáz meg egy hatalmas dugóhúzóval. 9–6

4. perc: Bujka vitte le a labdát víz alá, amit egy kisebb bunyó is színesít, hátul viszont Gangl újabb védést mutat be.Visszakapják a labdát a hollandok, a félpályánál fújtak kontrát a játékvezetők, kiállítás és Smit-gól… 8–6

4. perc: Szücs második kiállítása, de ez sem számít, Gangl a hetedik védését is bemutatja. Fogy a hollandok hite…

3. perc: Rossz az ejtés, de megint ott volt a blokk, és még a mozdulat is szabálytalan volt. A túloldalt Bujka lövését védte Willemsz.

3. perc: BENT VAN! Keszthelyi kíméletlen, akárcsak a magyar csapat, egyre közelebb a csoportelsőség!

3. perc: ÖTMÉTERES! Bujka szerezte meg a kipattanót, majd visszarántották, labda a 8–5-höz!

3. perc: Szerencsére Czigány hátul is nagyszerű, és még Gangl is kisegíti, nincs holland gól!

2. perc: Nem tudott igazán helyzetbe kerülni a holland csapat, megint mi jöhetünk. Hosszasan járatjuk a labdát, bent azonban Szilágyi szabálytalan, kontra.

1. perc: Az utolsó nyolc percet a magyar csapat indíthatja támadással. Bujka harcolt ki kiállítást, Czigány lövése sajnos elhalt a blokkban. A hollandok kiegészülnek, mi pedig nem tudunk mit kezdeni a labdával, Sőt, Takácsot kiállítják a visszaúszásnál.

3. NEGYED

8. perc: Keszthelyi kísérletezett finom ejtéssel az utolsó másodpercben, de nem jött be, azonban így is kétgólos előnnyel várhatjuk az utolsó negyedet!

8. perc: Kettő közte! Takács nagyon messze volt a kaputól, a lövése elhalt a blokkban. Mezőnybeli kiállítás nálunk, Szücsöt küldik ki, s Yasemin Smit megszerezi a második gólját egy szép pattintással. Bíró Attila időt kér.

7. perc: A támadóidőnk lejárt, de legalább végigjátszottuk. A hollandoknál támadófaultot fújnak, négygólosra nőhet az előny!

7. perc: Méghozzá emberelőnyben, Ganglt azonban ez sem érdekli, a bal kezéről a lécre vágódott a labda, remekel a magyar kapus!

6. perc: Bíró Attila a parton „védekezik”, míg a lányok a vízben, nem is veszélyes a holland lövés. Elöl ezúttal elszórjuk a labdát, ismét az ellenfél jön.

5. perc: HIHETETLEN, MÁR 7–4! Gurisatti Gréta vár ki nagyon okosan, lóbál, lóbál, majd gyönyörűen a kapuba helyezi a labdát. Nagy a gond a hollandoknál – hála Istennek –, jön is az időkérés.

4.perc: BENT VAN! Dagmar Genee a hollandoknál pontozódott ki, ezt az utolsó másodpercekben Czigány elemi erejű lövéssel bünteti meg. 6–4 ide!

4. perc: Holland gól… Illés állított fejre egy hollandot, az emberelőnyt kíméletlenül kihasználják, még ha kissé szerencsésen is. Gangl még beleért, de sajnos nem tudott hárítani. 5–4!

3. perc: KÉT GÓL A KÜLÖNBSÉG! A hollandoknál támadóhiba, mi azonban nem hibázzunk! Illés Anna lövésébe ért bele a blokk, ám ez megzavarta a kapust, így a labda a hálóban pihent meg. 5–3!

3. perc: ÚRISTEN, MEKKORA GÓL! Czigány Dóra jobbosa lendült meg, és akasztott hatalmas gólt a jobb felsőbe. 4–3!!!

2. perc: Szabálytalanul, késve végezték el a szabaddobást a hollandok, mi jöhetünk ismét.

2. perc: Szilágyi játszotta be középre Bujkának, sajnos nem volt pontos a labda, ráadásul megint lejárt a támadóidő.

1. perc: Keszthelyi blokkolt, ismét támadhatunk a vezetésért.

1. perc: A nagyszünet után hatalmas harc a labdáért, szerencsére mi jöttünk ki belőle győztesen. Bujka Barbarát és Dagmar Genee-t is kiállította a játékvezető, és mivel sajnos páros kiállításnál nem indul újra a támadóidő, leperegtek az utolsó másodpercek.

2. NEGYED

8. perc: A holland lövés veszélytelen, így a második negyed is döntetlennel zárul.

8. perc: Takács játszotta be Bujkának, sajnos tiszta labdaszerzés a hollandoktól, nincs ítélet.

8. perc: A negyed utolsó perce magyar kapufával kezdődött, aztán felpörögtek az események. Csabait állítják ki végleg cserével, majd ugyan úgy nézett ki, hogy tisztán szereltünk, ötöshöz jutottak a hollandok. Sabrina van der Sloot nem adott esélyt Gangl Edinának, a korábbi szentesi játékos magabiztosan lőtt a bal sarokba. 3–3.

7. perc: A pöcizés Ganglé, lenullázzuk a holland támadósort, már csak elöl kellene kicsit tovább javulni…

7. perc: Gyönyörű bejátszás Csabainak, sajnos alig tudott hozzáérni a labdához, ami így pontosan a holland kapusnál landolt.

6. perc: Álomszerű forgatókönyv! A labda a miénk, emberelőnybe kerülünk – Bíró Attila időt kér. Kétgólosra növelhetjük az előnyünket.

6. perc: Ezúttal a hollandok blokkolnak, és érzi a kapitányuk, hogy rendet kell tenni a fejekben, időt is kér.

5. perc: Tóth Ildikót rántják kissé vissza, aki emiatt nem tudja jól ellőni a labdát, szabaddobás nincs, jöhetnek a hollandok… De csak kapufával! Ismét miénk a labda!

5. perc: Mire ezt leírom, Szücsöt kiállítják… A hollandok szépen járatták meg a labdát, és kerültek tiszta lövőhelyzetbe, Illés Anna valami elképesztő módon tudta blokkolni a lövést!

4. perc: Kissé csapkodó most a játék, elöl ismét hibázunk, szerencsére hátul továbbra is stabilak vagyunk.

4. perc: Gangl Edina ujjheggyel még belekapott Megens ejtésébe, bravúros védés.

3. perc: Emberelőnybe kerülünk, Szilágyi Dóri sajnos csak a lécet találta el. Nem Williamszen múlt…

Keszthelyi Ritát kell ápolni, a szemöldöke környékén vérzik.

2. perc: Hátul ismét remekelünk, elöl sajnos kontrát fújtak, így megint a hollandok jöhetnek.

2. perc: ÉS OTT IS VAN!!! Bujka talált be az üres kapuba, miután a kapufáról lepattanó labda elé került. 3–2!

1. perc: Ezúttal a hollandok hozták el a labdát. Csabai Dóra második kiállítása miatt előnyben kezdhetik a negyedet, de remek a blokk, támadhatunk a vezetésért.

1. NEGYED

8. perc: Lieke Klaassen ívelt előredobását Gangl hatástalanította, így 2–2-es döntetlennel zárult az első negyed.

8. perc: Tóth Ildikó ment be ezúttal centerbe, Bujka a szélen. Szilágyinak kellett ellőnie, Willemsz sajnos jól érezte az irányt. Két másodperccel a játékrész vége előtt a hollandok szövetségi kapitánya kért időt.

8. perc: A szurkolók is érzik, hogy kell a biztatás a negyed hajrájában, szól a „Hajrá Magyarország!” A holland lövésbe Gangl nem ért bele, így mi jöhetünk, ráadásul Bíró Attila időt is kér az utolsó fél perc előtt.

8. perc: ELÖL SZÜCS GABI REMEKEL! Nagyszerű pattintása utat talál a rövid felsőbe, így kell ezt csinálni!

7. perc: Hátul azonban jól működik a gépezett, ezúttal is nagyszerűen hatástalanítottuk a hollandokat.

6. perc: Kapufa után maradt nálunk a labda, sőt, emberelőnybe is kerültünk. Lövésig nem sikerül eljutni, egyelőre kissé feszülten, idegesen játszunk.

6. perc: DE KÁR ÉRTE… Kiszorult helyzetből tették hátra a labdát a hollandok, a távoli lövés valahogy utat talált Gang kapujába.

5. perc: Tóth Ildikó volt középen szabálytalan, kontrát fújnak ellenünk.

5. perc: Szépen kiszorítjuk a hollandokat, sajnos a kapásoldalt elengedte Czigány Dóra, szerencsére Gangl Edina hatalmas bravúrt mutatott be a rövid saroknál.

4. perc: GÓÓÓL! Rögtön visszakapjuk a labdát, s Szücs Gabriella ezúttal nem hibázik, szép góllal egyenlítettünk! 1–1!

4. perc: Jól védekeztek a hollandok, az utolsó másodpercben Szücs lövése elszáll a kapu felett

3. perc: Az első gólt a hollandok szerzik, Maud Megens éles szögből is rést talál, a labda a rövid sarokba suhant be.

2. perc: Bujkáról rángatták le a sapkát, a megítélt szabaddobás elvégzése után Antal lövését a kapufára tolta Willemsz

Olasz-amerikai duó vezeti a mérkőzést.

2. perc: Vállalkozókedv van, pontosság egyelőre nincs, a második lövésünk is elkerüli a kaput. A hollandok is megkapják az első emberelőnyt, szerencsére kitűnő a blokk, így ismét mi jöhetünk.

1. perc: Rögtön emberelőnybe kerülünk, sajnos Antal Dóri lövése kapu fölé zúg. A túloldalt Gangl Edina és a kapufa együttesen állítja meg a holland próbálkozást.

Némi meglepetés, hogy a holland kapuban Debby Willemsz kezd.

ELKEZDŐDÖTT! A mieink kék, míg a hollandok fehér színű sapkában szálltak vízbe. Az első támadást mi vezethetjük, Szilágyi Dorottya hozta el a labdát.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Utolsó csoportmérkőzését vívja a 2017-es magyarországi világbajnokságon a magyar női vízilabda válogatott, amely a Hollandia elleni összecsapáson a kvartett első helyéért küzdhet meg.

A mieink Japánt 20–11-re, míg a franciákat 24–5-re győzték le, és mivel a hollandoknak rosszabb a gólkülönbségük, a magyar válogatottnak a döntetlen is elég lehet ahhoz, hogy az élen végezzen. Ez esetben egyébként automatikusan a negyeddöntőbe kerülnénk, ha viszont kikapunk a hollandoktól, akkor az oroszokkal kell játszanunk a legjobb nyolc közé kerülésért.

Az idei világliga-negyeddöntő mellett a tavalyi Európa-bajnokság fináléjában is legyőzte a magyar a holland válogatottat, amelyet elég jól ismer. Sabrina van der Sloot játszott Szentesen és az UVSE-ben, Vivian Sevenich az utóbbiban folytatja, s akkor még ott van a hivatalosan bekk Yasemin Smit, aki gyakorlatilag minden poszton feltűnik, bivalyerős, és jól is lő, rá szintén nagyon kell figyelni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik