Legyőztük a görögöket, döntőt játszanak férfi vízilabdázóink!

2017.07.27. 20:24
A magyar férfi vízilabda-válogatott Görögország 7–5-ös legyőzésével bejutott a hazai rendezésű vizes világbajnokság pólótornájának döntőjébe, ahol Horvátország lesz az ellenfele. A finálét szombaton 20.30-kor játssza a magyar válogatott.

A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE! A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!

VIZES VB
FÉRFI VÍZILABDA, ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 7–5 (2–1, 3–3, 1–0, 1–1)
Hajós uszoda, 7200 néző. V:
Naumov (orosz), Buch (spanyol)
MAGYARORSZÁG:
NAGY V. – Erdélyi 1, Varga Dénes, HOSNYÁNSZKY 2, HÁRAI 1, Gór-Nagy 1, VÁMOS 2. Csere: Manhercz K., Mezei, Zalánki, Török, Decker Á. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
GÖRÖGORSZÁG:
Flegkasz – Gunasz, Funtulisz 2, Delakasz, Kolomvosz, JENIDUNIASZ 3, Vlahopulosz. Csere: Pontikeasz, Derviszisz, Murikisz, Kapotszisz. Szövetségi kapitány: Thodorisz Vlahosz
Gól – emberelőnyből:
9/2, ill. 9/2
Gól – kettős emberelőnyből:
–, ill. 2/0
Kipontozódott:
Pondikeasz (31. p.), Zalánki (32. p.)

 

Két óra sem volt már hátra a Magyarország–Görögország elődöntőig, Hosszú Katinka éppen a bronzérem felé robogott 200 pillangón, a férfi pólóválogatott meg rendőri kísérettel száguldott keresztül a Margitszigeten.

Csapatunk azért szállt vízbe a görögök ellen, hogy két nap múlva ismét a Margitszigetre érkezhessen,
hiszen feltehetőleg szombaton is a Hajósban pólózik. Bár néhány napja felvetették, hogy finálébeli érdekeltségünk esetén a Duna Arénába vinnék a döntőt – amelyet így 7 helyett 12 ezren láthatnának –, a dolog valószínűleg hamvába holt, mert hatalmas feladat lenne legfeljebb egy óra alatt átépíteni a teljes medenceteret. Ugyanakkor a továbbjutásunk után Gyárfás Tamás, a FINA vezetőségi tagja úgy nyilatkozott, hogy pénteken születhet végső döntés az ügyben.

Mindenesetre a világbajnok Szivós Márton a „Mindent bele! Kapjátok el őket" internetes posztot küldte amolyan útravaló gyanánt az elődöntő előtt, és biztosak is lehettünk benne, a magyar válogatott pontosan arra készült, hogy előbb-utóbb, de mindenképpen elkapja a görög együttest. Varga Dénes csapatkapitány ennek megfelelő határozottsággal, komoly vehemenciával beszélt a társaknak a vízben, azt láttuk az arcán, amit egy nappal korábban nyilatkozott is, hogy „bármi áron", de le kell győzni a görög válogatottat!

Más kérdés, hogy Konsztantinosz Jeniduniasz gyönyörű góllal jelezte, az ellenfélnek is hasonló célja van – konkrétan történelme során először végre szeretne bejutni egy vb-döntőbe –, csakhogy ezt a lövést leszámítva sokkal inkább a magyar védekezést meg a labdaszerzéseket dicsérhettük: csak az első negyedben négy volt utóbbiból!

És akkor még nem tértünk ki arra, hogy Hosnyánszky Norbert előhúzta az évi rendes csavargólját, amely akkora koppanással vágódott a kapufáról a hálóba, mintha hokimeccsen lőtt volna zúgó kapuvasat.

Hosnyánszky Norbert hatalmas gólokkal vétette észre magát (Fotó: Szabó Miklós)
Hosnyánszky Norbert hatalmas gólokkal vétette észre magát (Fotó: Szabó Miklós)

Ennek a találatnak még a nagyszünetben a futópályán cigiző szerb kapitány, Dejan Szavics is tapsolt, aki a mieink után vezette harcba az övéit, s amíg a játékosai melegítettek, benézett a másik elődöntőre – ahol a várt nagy csata zajlott, az első félidőben egyik gárda sem tudott egygólosnál nagyobb előnyt kiharcolni, kétszer a görög, háromszor meg a magyar válogatott került előnybe. Harmadjára éppenséggel Hárai Balázs lőtt gólt, s mivel csak öt másodperc volt a térfélcseréig, jelezte, cserét kér, s már nem úszik vissza a túloldalra.

A vezetés oda-vissza adogatása csak a harmadik negyed harmadik percéig tartott, amikor Vámos Márton szétlőtte a kapu bal oldalát, s innentől kezdve a magyar válogatott a meccset eldöntő plusz háromért, míg a görög a reményt jelentő mínusz egyért küzdött. A rivális négy (!) kapufát lőtt ebben a periódusban, viszont a mi következő találatunk sem akart megszületni.

Aztán a 25. percben jött Hosnyánszky, aki ezúttal mindenki más számára is követhető megoldást választott, szemtől szembe lőtt Konsztantinosz Flegkasz kapujába! Az egész uszoda tombolt, Gór-Nagy Miklós a levegőbe öklözött, Nagy Viktor a vizet csapkodta, a kispadunk meg rögvest talpra ugrott – érezhető volt, ez a gól eldöntheti a mérkőzést.

A fináléhoz még ki kellett még védekezni néhány görög támadást, emberelőnyt, de ezt a magyar válogatottat ezen a napon nem lehetett legyőzni. Ahogy Nagy Viktor mondaná: „Ma nem!"

És, reméljük, szombaton sem. A döntőben a Szerbiát legyőző Horvátország lesz az ellenfél.

Nagy Viktor szenzációsan védett a görögök ellen (Fotó: Szabó Miklós)
Nagy Viktor szenzációsan védett a görögök ellen (Fotó: Szabó Miklós)

VILLÁMREAKCIÓK

Märcz Tamás szövetségi kapitány villámértékelése az M4 Sportnak. „Jól játszottunk nagyon, a fiúknak nagy szíve volt! Szívet, lelkesedést és türelmet tettünk hozzá, mert türelem is kellett ehhez. Volt egy szenzációs kapusteljesítmény Viktortól, meg egy fantasztikus közönség. Reméltem, az elején tudunk hengerelni, de most ez nem jött össze – aztán háromgólos vezetésnél betonbiztossá vált a védelem, és nagyon szépen megtartotta a csapat a fórt.”

Nagy Viktor: „Szeretném megköszönni ezt a fantasztikus szurkolást, óriási ilyen közönség előtt játszani, azt hiszem, ezt ők hozták ki belőlünk! A félidőben mondtam, hogy most már el kellene kezdenem védeni, és úgy érzem, ez sikerült is. Megdolgoztunk a döntőért, nagyon büszke vagyok a csapatra! A védekezés volt a legfontosabb célkitűzés, remekül blokkoltak és segítettek nekem. Mindegy, kit kapunk a döntőben, ugyanilyen szívvel, ésszel, akarattal kell bemennünk, és egy jó meccset játszanunk!”

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

8. perc. Nagy Viktor véd még egyet. Zúg a „Szép volt, fiúk!” Nagy Viktor véd még egyet, óriási, amit művel! A görögök nem szereztek gólt a második félidőben, csúcsformában a magyar kapus és védelme. Görög fór, NAGY VIKTOR REFLEXBŐL, DÖBBENETES! Aztán beakad egy lövés 2 másodperccel a vége előtt, Funtulisz, 7–5, elmegy a második félidős shutout. A macska rúgja meg. Senkit sem érdekel. MAGYARORSZÁG VB-DÖNTŐS!!!

8. perc. Vámos lő, Flegkasz véd. Görög időkérés.

7. perc. De ami azt illeti, édes mindegy. Újabb rossz görög akció, a közönség talpon, a kispad talpon, Magyarország vb-döntős lesz!

6. perc. A görögök szabálytalankodnak, labda itt. 2:10 van hátra. Nem is akarnak kapura dobni nagyon a mieink, aztán Hárairól kiállítás centerben. Varga ziccerben, lő egy kapufát!

5. perc. Görög emberelőny, tüntetés a lelátón, a játékvezetők kicsit izgalmassá tennék a meccset. A reklamáló Märcz Tamás kap egy sárga lapot. Rossz görög passz, legalábbis pontatlan. Aztán még egy. Aztán egy ember kezéből kiesik a labda, Jeniduniasz ejtése fölé megy, szétestek fejben a görögök, ennek valószínűleg vége. A magyar akciónak is, Vámos lő fölé.

5. perc. Ez kezd veszett fejsze nyele lenni a görögöknek. Ha nem is kapnak gólt, de hármat kellene szerezniük három és fél perc alatt.

4. perc. A magyar támadásocska végén Zalánki lő blokkba. Az idő pereg. A görögök is blokkot találnak, Nagy Viktor szemén az látszik, hogy itt bizony nem lesz hellén gól. Időkérés, Märcz Tamás inti ki a csapatot magához.

3. perc. Persze, még mit nem. Nagy Viktor védi Gunasz lövését. Aztán a bírók visszaadják a labdát a görögöknek, Nagy Viktor úgy vigyorog, mint egy kicsit zakkant westernhős. Aztán kiállítást fúj a bíró, de Nagy Viktor véd, elkapkodják a görögök az akciót! A tábor Nagy Viktort ünnepli, de Manhercz is nagyot védekezett!

3. perc. Funtulisz tűzi rá, Nagy Viktor szögletre nyomja a kísérletet. A magyar kapus szenzációsan véd, a görögök nagyon hosszú gólcsendet tartanak. 4–3-ra még ők vezettek, rég volt. A magyar támadás vége egy kontra.

2. perc. Vlahopulosz lő, Nagy Viktor a lécre tolja a labdát! A görögöknek szemernyi szerencséjük sincs, ezt mondjuk ki. A magyar támadóidő lejár, de már csak 6 perc, és 7–4 ide.

1. perc. HONNAN! HOVA! MESSZIRŐL! A KAPUBA! Hosnyánszky lő újabb hatalmas gólt, ezzel 7–4, süllyednek a görögök!

1. perc. Öt az öt elleni játék. MANHERCZ LABDÁT SZEREZ!!!

1. perc. Most a görögök viszik el a labdát. Rögtön kiállítás, de páros, Funtulisz is kimegy, meg Vámos is.

3. NEGYED

8. perc. AZ UTOLSÓ GÖRÖG KÍSÉRLETET VÉDI A NEGYED HŐSE, NAGY VIKTOR, MAGYARORSZÁG 6–4-ES VEZETÉSRŐL KEZDI AZ UTOLSÓ 8 PERCET!

8. perc. Magyar emberfór, nem jönnek kézre a passzok. A végén Erdélyinél köt ki a labda, aki lő, Flegkasz valahogy kikaparja a labdát a gólvonalról, nem volt bent tényleg!

Azért a meccs jegyzőkönyvébe lassan be kell írni, hogy KAPUFA. Csupa nagybetűvel.

7. perc. Vlahosz sem magyaráz sokkal idegesebben, mint Märcz Tamás. Jó a megjátszás, ám a kapufa megint ment, hiába lő Gunasz!

7. perc. Mondjuk amíg nincs görög gól, nem rossz ez. Most viszont Törököt kiállítják, a görögök időt kérnek, ezt nagyon be kell lőniük, ha versenyben akarnak maradni.

6. perc. A fór után szöglet, aztán még egy magyar akció, az is szögletig jut. Az idő telik, plusz kettőnél ez nem rossz. Vargát víz alá nyomják, aztán jön egy lövés, Flegkaszé, most kitolt Vargával.

5. perc. Görög kiállítás. Nem az igazi a magyar fórmegjátszás, lejár az előny, aztán jön a lövés, de Flegkasz kikapja a labdát a léc alól, Zalánki próbálkozott.

4. perc. Az szép!!! Murikisz remek csavart mutat be, ám Nagy Viktor letromfolja egy még remekebb védéssel! A görögök a támadóidő utolsó másodpercében nagyon messziről ellövik, Jeniduniasz bombája lejön a felső léc alsó lapjáról, mázli!

4. perc. Szerencse is kell ehhez a játékhoz, Vlahopulosz találja el a kapufát, Nagy Viktor is beleért. Aztán Török lövése zúg fölé.

3. perc. JÓ ÍGY, ÍGY JÓ!!! Vámos Márton második gólja, brutális erőt rakott bele a lövésre középről, 6–4, kettővel vezet a magyar válogatott!

3. perc. Funtuliszt kiküldik, magyar fór. Lélektani pillanat, Märcz Tamás időt kér.

2. perc. Jujj. Funtulisz kapja messziről telibe a bal oldali kapufát.

1. perc. Nagy Viktor védi Derviszisz kísérletét! Kinyúlik Nagy Viktor jobbja a semmiből, s kiüti a labdát, a kapus meg a vizet üti. Kontra a mieink ellen.

1. perc. Ráúszás! Megint a magyar válogatotté a labda. Rossz passz, belekapnak a görögök. Aztán távoli és pontatlan lövés, ebből már volt elég. Jönnek a görögök.

Aki a vízilabdatorna egyik legnagyobb gólját, íme, Hosnyánszky csavarja!

Aki futballt is szeretne követni, Bordeaux–Videoton El-selejtező élőben ITT!

Igen jó mérkőzés, jó néhány pazar találattal megszórva. Ha nyerünk is, az fájni fog, de hát másra nem is lehetett számítani, nagyon erős ez a görög válogatott is.

Gerendás György osztja meg észrevételeit a játékosokkal (Fotó: Szabó Miklós)
Gerendás György osztja meg észrevételeit a játékosokkal (Fotó: Szabó Miklós)

2. NEGYED

8. perc. JÓÓÓÓÓÓ!!! Manhercz bejátssza, Hárai lepattintja magáról a bekket, és klasszikus centergólt csavar, parádé! 5–4, EZ A VÉGE A FÉLIDŐNEK!

8. perc. Magyar időkérés, Märcz Tamás rendkívüli higgadtsággal magyaráz.

8. perc. Gór-Nagyot kiállítják, a második hibája. Most ezt mellélövik, Gunasz mond csúnyákat görögül, pattintva a kapu mellé vágta!

7. perc. Görög támadó szabálytalanság, nem bánjuk. Hosnyánszky passzol, Gór-Nagy ellövi, a labda lejön a lécről, rá a kapusra, onnan becsorog, hát ez röfögött, de kell az ilyen is! Óriási mázli és 4–4!

7. perc. Hosnyánszky lő távolról, a labda a vízről fölé pattan. Nem jó ez így annyira, na. A magyar lövésmutató 3/15, a görög 4/7, „hangyányit” hatékonyabbak.

6. perc. Páros kiállítás, öt az öt ellen nyüvik egymást a játékosok. Zalánki a második hibáját szedte meg. Vlahopulosz lövése blokkról elmegy, jöhetünk.

6. perc. Varga Dénes ejt egyet, ám a léc tetejére esik a labda. Sajnos kevés olyan lövésből születik gól, amely nem talál kaput, ezt állapítsuk meg.

5. perc. Nagyon sok távoli, kiszorított lövés jön, a probléma, hogy a kaput sem találjuk el, Erdélyi lő fölé. A magyar lövések fele nem talált kaput. A görögök ellen kontrát fújnak.

5. perc. Jeniduniasznak nagyon megy, megszerzi harmadik gólját is! A vízről felkapja a labdát, majd valami irdatlan méretű, kapufás gólt lő. 3–4!

5. perc. Irdatlanul munkás meccs. Erdélyi passzába beleütnek, annyi a szerencse, hogy legalább nem tudnak megúszni vele, mert nálunk marad a labda. Manhercz lő, messziről messzire (fölé).

4. perc. Kettős görög fór, Varga és Hosnyánszky is kimegy. Be is lövik, Jeniduniasz éles szögből a rövid fölsőbe tüzel, 3–3.

3. perc. JÓ AZ ÚGY!!! Vámos durrant rá egy szabaddobást 5 méteren kívülről, hatalmas gól, 3–2! A görögök reklamálják, hogy belül volt, de ettől a játékvezetők nem változtatnak a döntésen.

3. perc. Hárai kiharcol egy kiállítást. Murikisz száll ki. Varga nagyon sokat lóbál, majd passzol, ám Török bombáját Flegkasz bravúrral védi!

2. perc. Csirip, csirip, csirip! Azaz kiállítás a görögöknél, Pontikeasz második hibája. Erdélyi előtt kezek erdeje, blokk is hozzáér, aztán Flegkasz lecsapja a labdát. A görög akció végén Jeniduniasz lő kapu mellé.

2. perc. Gór-Nagyot kiállítják. Szépen kijátsszák a görögök a fórt, Funtulisz középről precíz lövést küld Nagy Viktor kapujába, 2–2!

1. perc. Erdélyi utcahosszal nyeri a ráúszást. Bár ez így képzavar. Mindegy. Az első támadás joga a magyar csapaté. Egész addig, míg Mezei ellen nem fújnak egy kontrát.

A magyar válogatott háromszor több lövést (9) eresztett meg az első negyedben, mint a görög. Folytatjuk!

1. NEGYED

8. perc. Kiállítás a görögöknél, Märcz Tamás egyből időt kér. Fontos fór. Manhercz kilóbálja, blokkba lő, majd még egy kísérlet, az se megy be! A görögöknek még 8 másodpercük marad, ellövik félpályáról, Nagy Viktor véd. MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 2–1 AZ 1. NEGYED UTÁN!

8. perc. Kapotszisz lövését védi Nagy Viktor. A magyar átlövést – Manherczét – védi Flegkasz. Aztán indít, de mindenki elúszik a labda mellett, amire lecsap Hosnyánszky!

7. perc. HOPP, 2–1 ide, milyen gól!!! Hosnyánszky Norbert a vízről csavar borzalmas erővel (á la Vári, Sydney, olimpiai döntő), Flegkasz konstatálja, hogy szétlőtték a hálóját. Micsoda pazar találat!!!

6. perc. Megint a támadóidő szorításában kell ellőni a labdát, Zalánki, fölé. Kiállítás nálunk, Mezei megy ki. Hat másodperc a fórból, amikor komolyan elkezdik járatni, aztán csúnya hiba, pont annak az embernek passzolják, akire visszajön a kiállított helyére beálló Hárai.

5. perc. Manhercz átúszik Dervisziszen, és pazar labdaszerzést mutat be!

5. perc. Hat az öt ellen a magyar csapat, mert Kolomvosz lemarad a visszaúszásnál, ám nem megy végig az akció. Lejáróban a támadóidő, Zalánki lő, de a labda megzavar néhány elrepülő sirályt. Görög időkérés következik.

5. perc. Zalánkit kiállítják, az első görög fór. Ebben igen jók, ám rossz a bepassz Kolomvosznak, és a labda a magyar bekkeknél köt ki!

4. perc. Uhh! Zalánki emelkedik és bombáz, a lövés a lécről a gólvonal elé pattan ki, és a görögök zsákmánya.

3. perc. Rossz görög átlövés, lelassul a blokkon, jöhetünk!

3. perc. Kiállítás a görögöknél, Pontikeasz úszik ki. Erdélyi Balázs jobbosa villan, a labda a kapuban, 1–1! Erdélyi második gólját szerezte meg a vb-n.

3. perc. Jeniduniasz lövi át a magyar falat gyilkos erővel, a labda bevágódik a jobb fölsőbe, 0–1.

2. perc. Az első görög támadás vége magyar labdaszerzés. Hárait szerelik centerben, a magyar játékos víz alá vitte a labdát. A görögök jöhetnek.

1. perc. Delakaszt kiszórják, Hárai harcolta ki a fórt. Vámos középre passzol, Hosnyánszky átlövését leblokkolják, a labda a görögöké.

1. perc. A ráúszást elviszik a görögök, de Varga Dénes kicsikarja a labdát!

Előbb a görög, aztán a magyar himnusz hangzik el. Zsúfolt ház, kézfogások. Hivatalosan a görögöké a hazai válogatott, tehát őket látjuk fehér, a magyar válogatottat kék sapkában.

A magyar és a görög válogatott 2003-ban és 2005-ben is vb-elődöntőben mérkőzött meg. 2003-ban 9–8-ra nyertek a mieink (majd 11–9-re győztek az olaszok elleni fináléban), 2005-ben pedig 7–6-ra (a döntőben Szerbia és Montenegró 8–7-re verte meg a mieinket). Magyarország a férfiaknál 3 arany-, 6 ezüst és 1 bronzérmet szerzett eddig a világbajnokságokon, Görögország 2 bronzot.

A mai helyosztókon: a 11. helyért Kazahsztán–Brazília 9–5, a 9. helyért Spanyolország–Japán 13–11. A 7. helyért szombaton orosz–ausztrál, az 5. helyért Montenegró–Olaszország mérkőzést rendeznek. A bronzmeccs szombaton 15.00-kor, a döntő 20.30-kor lesz.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Két kiváló együttes, egy kiváló közönség, Magyarország Görögországgal csap össze a férfi vízilabdatorna elődöntőjében. A magyar csapat még veretlen – az olaszok elleni iksz kivételével minden találkozóját megnyerte –, a görög Szerbiától kapott ki. Mindkét gárda erődemonstrációt tartott a nyolc között: Magyarország 14–5-re győzött az Oroszország elleni negyeddöntőjében, Görögország 12–7-re múlta felül Montenegrót. Finoman fogalmazva sem nyeretlen kezdők ellen száll tehát vízbe Märcz Tamás legénysége. A percről percre tudósítást író Marosi Gergely és az összefoglalót író Rác Benedek Balázs köszönti önöket, jó szórakozást!

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek