Vizes vb: Inkább legyek egy távon jó, mintsem kettőn középszerű! – Cseh

Vágólapra másolva!
2017.07.21. 07:15
Cseh László a 200 pillangó címvédőjeként várja a hazai világbajnokság rajtját, és elsősorban jó időeredményben gondolkozik.

– Ez lesz a nyolcadik világbajnoksága, és az első, amikor hazai közönség előtt úszhat – melyik kitétel miatt különleges ez a vébé?
– Leginkább azért lesz az, mert ilyen sok néző előtt csak elvétve úsztam – mondta Cseh László a Nemzeti Sportnak. – A londoni uszoda hasonlónak tűnik, de nem emlékszem, ott akkora közönség előtt versenyeztünk-e, mint a Duna Arénában fogunk.

–A mentális felkészüléshez ezeket az élményeket elő kell hívnia?
– Igen, valamennyire elő, ám ezeknek és a sok-sok magyar néző szurkolásának segítenie kell a verseny során, nem hátráltatnia. Az a fontos, hogy amikor kimegyek a rajtkőhöz, olyan állapotban legyek, hogy a közönség morajlása, hangja, látványa ne negatív érzésként csapódjék le. – Ez lesz a nyolcadik világbajnoksága, és az első, amikor hazai közönség előtt úszhat – melyik kitétel miatt különleges ez a vébé?
– Leginkább azért lesz az, mert ilyen sok néző előtt csak elvétve úsztam – mondta Cseh László a Nemzeti Sportnak. – A londoni uszoda hasonlónak tűnik, de nem emlékszem, ott akkora közönség előtt versenyeztünk-e, mint a Duna Arénában fogunk.

–A mentális felkészüléshez ezeket az élményeket elő kell hívnia?
– Igen, valamennyire elő, ám ezeknek és a sok-sok magyar néző szurkolásának segítenie kell a verseny során, nem hátráltatnia. Az a fontos, hogy amikor kimegyek a rajtkőhöz, olyan állapotban legyek, hogy a közönség morajlása, hangja, látványa ne negatív érzésként csapódjék le.

– Hall bármit egy úszó a szurkolásból ilyenkor?
– Azért amikor bemutatják az embert, észlelni lehet, hogyan reagál a közönség. Úszás közben erről már szó sincs, akkor már semmit sem hallunk.

– Edzett és már versenyzett is a Duna Arénában: milyennek találja?
– Kifejezetten jónak – mondjuk egy három méter mélységű medence nem is lehet rossz. Az elején sokszor bementem, csak úgy, néztem a lelátókat, elképzeltem, hogy emberekkel lesznek tele.

– A június elején rendezett Budapest Open után azt mondta, sokat kellett gyalogolnia az eredményhirdetéshez, a végén ráadásul lépcsőn.
– Igen, azon a versenyen akadtak nehézségek, valóban messze volt a dobogó, de az legyen a világbajnokságon a legnagyobb problémám, hogy az eredményhirdetéshez lépcsőznöm kell! Ezt a terhet boldogan vállalom.

KIEMELKEDŐ, KÖZÉPSZERŰ

– Néhány hete bejelentette, hogy nem indul kétszáz vegyesen – régóta érlelődött a döntés?
– Valójában már január óta úgy éreztem, nem kellene nekem erőltetnem a vegyes úszást.

– Leginkább mert üti a kétszáz pillangót?
– Igen. A két szám közül az egyikre kell koncentrálnom, nem adhatok esélyt annak, hogy bármelyik is kiüsse a másikat.

– Sós Csaba szövetségi kapitány azt mondta, logikus és észszerű döntést hozott, meg azt is mondta, hogy nyolc-tíz évvel ezelőtt még biztosan nem így határozott volna.
– Igen, akkor nem lett volna gond a két szám leúszása. De én emlékszem arra, hogy két éve, a kazanyi világbajnokságon a japán Szeto Daija – aki azért elég jó négyszáz vegyesen, még akkor is, ha előtte leúszik mondjuk egy kétszáz gyorsot – elindult kétszáz vegyesen és kétszáz pillangón is, utóbbi szám döntője után a vegyes középdöntőjében már nem is nagyon tudott úszni... Ez intő jel volt számomra: nem szabad ilyen helyzetekbe belekergetnem magam. Inkább legyek egy távon jó, mintsem kettőn középszerű!

„Ha a vb a világ másik felén lenne, lehet, nem is erőltettem volna az egészet...” (Fotó: Teknős Miklós)
„Ha a vb a világ másik felén lenne, lehet, nem is erőltettem volna az egészet...” (Fotó: Teknős Miklós)


MOTIVÁCIÓNÖVELŐ A DUNA ARÉNA

– A világbajnokság programja ideális? Jó, hogy előbb az ötven, majd a kétszáz, végül a száz pillangó van műsoron?
– Igen, lehet, hogy ez az ötven hiányzott is nekem Rióban, de hát az olimpiai programban nem szerepelt. Örülök annak, hogy már ötven pillangón vízre szállok, és akkor a versenyizgalom is minden bizonnyal oldódik. Utána jöhet a kétszáz.

– Edzője, Plagányi Zsolt kiemelte, hogy kiváló formában van, és nagyon sokat fogyott.
– A sokból nem volt nehéz...

– Ennyire motivált, ennyire lelkes?
– Másként nem lehet. Tudtam, hogy fogynom kell: az eleje nehezebb volt, de a végére szépen olvadtak le rólam a kilók. Nagyjából olyan állapotban vagyok, ami jó lesz majd a világbajnokságon. És igen, motivált vagyok, de ezt sem lehet másként: vagy szívvel-lélekkel csinálom, vagy nincs értelme. Ha csak úgy edzeget meg versenyezget az ember, ne induljon a világbajnokságon, az már inkább a levezető szakaszra jellemző.

– Tegye a szívére a kezét: mi tenne, ha ezt a világbajnokságot nem mi rendeznénk?
– Ha ez a vébé a világ másik felén lenne, lehet, nem is erőltettem volna az egészet... Vagy ha igen, talán nem ennyi számot vállalok, talán más távokra figyelek. Mindenképpen hozzáadott a motivációmhoz, hogy a Duna Arénában van a verseny.

– És hol tart néhány nappal a rajt előtt?
– Remélhetőleg elvégeztük azt a munkát, amelyet el kellett, már csak a formába hozás utolsó mozzanatai vannak hátra. Bizakodom.

A JÓ IDŐ SOKAT MOND

– Segítette a felkészülését, hogy már nem egyedül dolgozik, hiszen Plagányi Zsolt csapatában ott van Burián Kata és Németh Nándor is?
– Nagyon jó, hogy nem vagyok egyedül. Épp a napokban kaptunk egy feladatot az edzésen: Nándi gyorson ment remek időket, és ez nekem pillangón hatalmas segítség volt. Jó volt, hogy ment előttem, hogy valakire kapaszkodnom kellett. Sokkal intenzívebb volt a munka annál, mintha egyedül lettem volna.

– A medencében a vébén sem lesz egyedül: kire kell figyelnie?
– Mindenkire – de leginkább magamra. Az a fontos, hogy önmagamat adjam, és akkor működni fog minden. Persze figyelni kell az ellenfeleket, jó tudni, ki hogy úszik, mit csinál a vízben.

– Vannak, akik egy világbajnokság előtt helyezésben gondolkodnak, mások időeredményben – ön mit tart elsődlegesnek?
– Cél kell, anélkül nincs értelme az egésznek. Nem a helyezéseket kellene hajkurásznom, hanem inkább időeredményben gondolkoznom, mert az nekem többet mond, és fontosabb is. És ha jó időt úszom, valószínűleg ott lehetek az élmezőnyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik