Tízgólos győzelem ajándékba a kapitány születésnapjára

Vágólapra másolva!
2017.07.17. 20:00
Märcz Tamás szövetségi kapitány csapata is megkezdte a szereplést a budapesti világbajnokságon: a torna első fordulójában Ausztráliát 13–3-ra verte meg a magyar válogatott. A születésnapját ma ünneplő szakvezető szebben nem is indíthatta volna a vb-t hazai pályán. Folytatás két nap múlva az olasz csapat ellen.

FÉRFI VÍZILABDA, VILÁGBAJNOKSÁG
B–CSOPORT, 1. FORDULÓ
AUSZTRÁLIA–MAGYARORSZÁG 3–13 (1–1, 1–4, 1–2, 0–6)

Budapest,
Hajós Alfréd Uszoda, 7200 néző. Vezeti: Franulovic (horvát), Rotsart (amerikai)
AUSZTRÁLIA: Hrysanthos – Hollis, Younger 1, A. Ford, Edwards 1, Gilchrist, G. Ford
Csere: Kayes 1, Fannon, Power, Brooks, Putt
Szövetségi kapitány:
Elvis Fatovic
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Erdélyi, VARGA DÉNES 4, Hosnyánszky 1, Hárai 1, Vámos 2, Gór-Nagy
Csere: Decker Á., Manhercz K. 2, Mezei 1, Zalánki, Török 2
Szövetségi kapitány:
Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 5/2
Gól – ötméteresből: – ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Elvis Fatovic:
– Magyarország ellen nem szabad ennyire könnyelműen eladni és ellőni a labdákat, mert akkor tízgólos vereség lesz a vége. Támadásban sokat hibáztunk, rossz passzokat adtunk, a magyarok pedig ezekből lefordultak és gyors gólokat szereztek, ebben a riválisunk az egyik legjobb a világon. Ahogy nőtt a hátrányunk, egyre fegyelmezetlenebbek lettünk.FÉRFI VÍZILABDA, VILÁGBAJNOKSÁG
B–CSOPORT, 1. FORDULÓ
AUSZTRÁLIA–MAGYARORSZÁG 3–13 (1–1, 1–4, 1–2, 0–6)

Budapest,
Hajós Alfréd Uszoda, 7200 néző. Vezeti: Franulovic (horvát), Rotsart (amerikai)
AUSZTRÁLIA: Hrysanthos – Hollis, Younger 1, A. Ford, Edwards 1, Gilchrist, G. Ford
Csere: Kayes 1, Fannon, Power, Brooks, Putt
Szövetségi kapitány:
Elvis Fatovic
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Erdélyi, VARGA DÉNES 4, Hosnyánszky 1, Hárai 1, Vámos 2, Gór-Nagy
Csere: Decker Á., Manhercz K. 2, Mezei 1, Zalánki, Török 2
Szövetségi kapitány:
Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 5/2
Gól – ötméteresből: – ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Elvis Fatovic:
– Magyarország ellen nem szabad ennyire könnyelműen eladni és ellőni a labdákat, mert akkor tízgólos vereség lesz a vége. Támadásban sokat hibáztunk, rossz passzokat adtunk, a magyarok pedig ezekből lefordultak és gyors gólokat szereztek, ebben a riválisunk az egyik legjobb a világon. Ahogy nőtt a hátrányunk, egyre fegyelmezetlenebbek lettünk.

A Märcz Tamással készült miniinterjút itt olvashatja.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Franciaország–Olaszország 9–18

A többi hétfői mérkőzésről itt olvashat.

ÖSSZEFOGLALÓ

Na, ezt a mozdulatot szeretnénk még sokszor látni!

Vámos Márton megfordult, majd a bal kezét félig behajlítva, az ujjait ökölbe szorítva elégedetten konstatálta, hogy gólt szerzett. Mit gólt szerzett, szétlőtte a kaput! A magyar válogatott balkezese ritkán lő kicsit – általában nagy, még nagyobb, vagy rögtön kaput lebontó bombagólt szerez. Majd mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, kicsit flegma arccal jöhet a öklözés...

Belül persze nyilván volt feszültség benne is, de azért nem véletlen, hogy Vámos szerezte a magyar férfiválogatott első világbajnoki gólját. Ő is azon kiválóságok közé tartozik, akik a nehéz helyzetekben is bátran vállalkoznak. És ugye ha ő lóbálni kezd, akkor tudjuk, mi a vége.

Ezúttal azért volt fontos a gólja, mert ugyan a közönség a ráúszás megnyerését is kitörő örömmel fogadta, s majd felrobbantotta az uszodát, azért mégiscsak kellett a gól, hiszen hat perc is eltelt már a magyar–ausztrál partiból, amikor még nem talált be Märcz Tamás együttese...

Varga Dénes és Zalánki Gergő is kecsegtető helyzetben lőtt kapufát, amit betudhatunk a feszültségnek, mert mondjon bárki bármit, s legyen teljes mértékben felkészült egy csapat, amíg a hazai világversenyen nincs meg az első gól (meg az első győzelem...), addig döcöghet a szekér.

Nagy Viktor parádésan védett (Fotó: Szabó Miklós)
Nagy Viktor parádésan védett (Fotó: Szabó Miklós)

Ez történt most is, aztán Vámos találata megadta az alaphangot, ráadásul Nagy Viktor védéseire is lehetett alapozni: a nagyszünetben például 9/7-tel állt a világbajnok kapus. Hogy mennyit számított az első találat, azt jól mutatja, hogy a második negyedben Varga Dénes két és fél perc alatt duplázott, a védekezésünk szinte tökéletes volt, s habár ez így nyilván túlzás, de igazából 3–1-nél eldőlt a mérkőzés.

Ez egyúttal azt is jelentette, hogy alig több mint két és fél óra kellett hozzá, és a férfipóló két legerősebb Európán kívüli gárdája is „elesett". A magyar, délszláv, mediterrán bázisú szakágnak úgy hiányozna egy erős nyugat-európai vagy tengerentúli együttes, mint egy falat kenyér, ezért is kérdés minden világverseny előtt, hogy az amerikai és az ausztrál válogatott épp milyen játékerőt képvisel.

Márpedig ezúttal azt láttuk, hogy a horvátok simán verték az Egyesült Államokat – Dejan Udovicsics hiába remek edző, ő is hozott anyagból dolgozik a nagy vízen túl... –, aztán a magyar válogatott aratott biztos sikert az ausztrálokkal szemben.

Jó volt látni, hogy az első igazi tétmeccsén irányító szövetségi kapitányunkból, Märcz Tamásból sugárzott a magabiztosság, minden mozdulata azt fejezte ki, hogy ő és csapata ura a helyzetnek, tudják, mit tesznek, és itt bizony nem kaphatnak ki. A szakvezető látszatra teljes nyugalomban gardírozta a legénységét, amelynek a vízben is volt vezére – és egyben csapatkapitánya is, Varga Dénes, aki négy gólt szerzett.

A magyarok előadását az olaszok a szünetig tekintették még, ekkor fogta magát, és hazament Alessandro Campagna együttese, amely szerdán a mieinkkel játszik majd a csoportgyőzelemért. Érdekesség, hogy az olaszoknál szereplő Michaël Bodegas három éve még franciaként pólózott a Hajósban, plusz Eb-n és nem vb-n.

Szóval szeretjük július 17-ét, ami nem mellesleg a szövetségi kapitányként élete első vb-meccsén irányító Märcz Tamás születésnapja, akinek sok ilyen szép napot és ajándékot kívánunk még!

AHOGY MEGBESZÉLTÉK

– Kicsit mintha nehezen kezdődött volna...
– Szerintem jól indult a mérkőzés, rá voltunk hangolódva, megcsináltuk a helyzeteket és fejben ott voltak a játékosok, nem billentek ki egy pillanatra sem – válaszolta Märcz Tamás, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Csinálták a dolgukat, őrölték fel az ausztrál csapatot, ahogy azt megbeszéltük. Mondtam előre a srácoknak, hogy kvalitásbeli különbség van a két csapat között. Tudtam, hogy ez ki fog ütközni, nem láttam előre, mikor, abban viszont biztos voltam, hogy győzelem lesz a vége.

– Kellett az első gól, hogy feloldja a feszültséget?
– Persze, az első gól mindig meghatározó egy világeseményen, hogy átszakadjon a gát. Ráadásul nem mi szereztük a meccs első találatát, ezért még jobban vártuk, hogy mi is betaláljunk. Azt láttam, hogy utána mindenki megnyugodott, még ha egy darabig döntetlenre is állt a mérkőzés. Meg egyébként sem éreztem az átütőerőt az ausztrálokban, hogy át tudnának jönni a védelmi falunkon. Szépen megfogtuk őket, nem volt igazi helyzetük.

– Ilyen egy jó születésnapi ajándék?
– Ennél jobbat nem kívánhatok! Elsősorban az érdekelt, hogy győzzünk, az, hogy így alakult, hogy a születésnapomon nyertünk, az különleges dolog. De ez csak egy része a világbajnokságnak, szeretném, ha tovább mennénk, kedd reggeltől már az olaszok elleni meccsel foglalkozunk.

Märcz Tamás és Gerendás György elégedett lehetett (Fotó: Szabó Miklós)
Märcz Tamás és Gerendás György elégedett lehetett (Fotó: Szabó Miklós)


KÉT NAP MÚLVA ERRE SENKI SEM EMLÉKSZIK

TÖRÖK BÉLA, a magyar válogatott védője: – Nagyon magabiztosak voltunk, az első pillanattól kezdve uraltuk a meccset, nagy különbségű győzelmet arattunk. Nagyon élveztem, a Hajós uszodában még sosem vízilabdáztam ennyi ember előtt. A góljaim? A válogatottban nem ez a feladatom, arra figyeltem, hogy védekezésben ne hibázzak, és némi pluszt hozzátegyek a csapat teljesítményéhez. Nekem persze világbajnoki újoncként fontos volt a két gól, de tudom, hogy erre két nap múlva senki nem emlékszik majd. A következő, Olaszország elleni találkozó nehéz lesz, nem biztos, hogy szép vízilabdát látunk majd, de a győzelemért szállunk vízbe.

VARGA Dénes, a magyar válogatott csapatkapitánya: – Közte tíz azért lett a végére, mert tudtuk azt a tempót diktálni végig, amivel elkezdtük a meccset. Az elején azt kértem a csapattól, hogy a védekezésre fektessük a hangsúlyt, mert fel tudjuk őket őrölni, bármilyen furcsa is ez az ausztrál csapat ellen. Nekünk a lényeg, hogy a játékképünk egységes legyen és harmonikusan mozogjunk a vízben, mert ez eredményezheti a negyedik negyed végére a győzelmünket.

MANHERCZ KRISZTIÁN, a magyar válogatott szélsője: – Bevallom őszintén, kicsit izgultam, ami engem is meglepett. Amikor először körbenéztem, újdonságként hatott rám a több mint hétezer ember. Azonban azt gondolom, a csapatra is, az első negyed elején kerestük a ritmust, de szerencsére hamar túllendültünk ezen a perióduson, ez a végeredményen is megmutatkozott. Bízom benne, hogy a következő két hétben sok szép emlékem lesz, de abban biztos vagyok, hogy erre a találkozóra még nagyon sokáig emlékszem majd.
Nem számítottam tízgólos különbségre, de magabiztos győzelmet vártam. Gondoltuk, hogy az elején nekünk esnek majd az ausztrálok, így is történt, de utána fizikailag is felőröltük őket. Nagy Viktor remekül védett, a védekezésünk végig stabil volt, három kapott gól minden csapat ellen remek teljesítmény. Továbbra is így kell rombolnunk a saját kapunk előtt, és akkor nem lesz baj. Az első gólom? Nagyon jó érzés volt, kicsit meg is illetődtem, el is érzékenyültem, az ilyen pillanatokért érdemes sportolni. Az előttünk álló másfél napon felkészülünk az olaszokból, ugyanezt a kemény, agresszív játékot és zárt védekezést kell nyújtanunk szerdán is.


NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT A MÉRKŐZÉSRŐL!

PERCRŐL PERCRE:

Köszönjük a figyelmet! A magyar válogatott magabiztos győzelmet aratott nyitányként az ausztrál válogatott ellen, folytatás az olaszok ellen szerda este!

4. NEGYED

32. perc: Vége! A közönség a ma 43 éves Märcz Tamást a „Boldog szülinapot!" dalocskával köszöntötte.

32. perc: Manhercz! Labdaszerzés után végigszáguldott a medencén, majd a kapus feje fölött bevágta az újabb magyar gólt 3–13!

31. perc: Az időkérés után szépen megjáratott akció végén Török meglepetésszerű gólt dobott: jobbról távolról nagy erővel a rövidbe, 3–12!

30. perc: Magyar időkérés.

29. perc: Decker Ádám húzta kapura, Hrysanthos védett.

29. perc: Younger lövése szállt fölé a támadóidő lejártának pillanatában.

28. perc: Újabb ausztrál támadás zárult lövés nélkül. A túloldalon Vámos lövése a hálótartó vasról vágódott ki, némi késéssel adták meg a bírók, 3–11!

28. perc: Nagy Viktor megint, a közönség a nevét skandálta. Manhercz pedig belőtte a 10. magyar gólt, 3–10!

27. perc: Decker Ádám labdaszerzése után támadhattunk, de Manhercz bejátszása nem volt jó Mezeinek, Hrysanthos kezében halt el a magyar attak.

27. perc: Nagy Viktor menetrendszerű védése után Mezei is megszerezte az első gólját: távolról pattintott a hálóba, 3–9!

26. perc: Vámos játszott Hárainak, aki védője szorongatásában behúzta az újabb magyar gólt, 3–8!

26. perc: Lövés nélkül zárult az újabb ausztrál támadás.

25. perc: Hárai próbálkozott a túloldalon, Hrysanthos szépen hárított. Ügyes kis kapus ő is, de Nagynak nem érhet a nyomába.

25. perc:Ráúszás! Tévedtünk, még valamit egyeztettek a zsűriasztalnál. Na most! Gilchrist elhozta, az ausztrálok támadtak. Fannon lőtt mellé az akció végén. Nagyon mellé.

3. NEGYED

24. perc: Fannon gyatra lövésével zárult a harmadik negyed.

24. perc: Fél perc volt hátra, amikor előnybe kerültünk.Erdélyi bejátszása után. Mezei húzását Hrysanthos szépen védte.

23. perc:Kayes szakadt el az emberétől középen, kapott is egy jó bejátszást és közelről behúzta a hálóba, 3–7!

22. perc: Zalánki labdaszerzése után ismét támadhattunk, de hiba csúszott az utolsó passzba.

22. perc: Törökre játszottuk ki az előnyös figurát, be is zúzta Varga passzát, 2–7!

21. perc: Csak mondjuk, Nagy megint védett egyet... Hárai kapott jó bejátszást, be is dobta, de Märcz időt kért, így nem érvényes a találat. Jeleznénk, hogy Andrew Fordot is kiállították a bírók az időkérés előtt.

21. perc: Ausztrál időkérés.

20. perc: Gór-Nagy lövését védte Hrysanthos. A túloldalon Nagy Viktor jól mozdult ki egy rossz bejátszásra. Nincs szó a teljesítményére.

20. perc: Megint Nagy-bravúr! Egy közeli húzást védett.

19. perc: Újabb védés Nagytól A. Forddal szemben, aztán kiszórták Hárait.

18. perc: Támadóhiba Kayesnél, majd Mezei harcolt ki ötméterest. Varga bevágta, 2–6!

18. perc: Mezei szakadt el az emberétől, ám centerből a kapusba püfölte a labdát.

17. perc:Ráúszás! Erdélyi hozta el a labdát, de elvesztettük, a túloldalon viszont Younger védését Nagy Viktor védte.

2. NEGYED

16. perc: Gór Nagy kapott kiállítást, A. Ford lövését Nagy Viktor védte, és ezzel vége is az első félidőnek, 2–5!

16. perc: Megcsináltuk az ötöst, két balossal, Zalánki játszott Vargához, ő meg belőtte. Ilyen egyszerű játék ez, 2–5!

16. perc: Hárairól egy kiállítás, Märcz időt kért. „Megcsináljuk az ötöst két balossal” – hangzott a kapitányi ukáz.

15. perc: Zalánkit állították ki. Younger használta ki az utolsó pillanatig kijátszott előnyt, 2–4.

15. perc: Hosnyánszky! Távolról, nagy erővel, a labda a kapus előtt pattant fel a bal felsőbe, 1–4!

14. perc: Gyorsan visszaszereztük a labdát – Török volt az. Megindult felfelé, lőtt is, kapufa... Ausztrál időkérés.

13. perc: Újabb pontatlan ausztrál passz, és a miénk a labda. Hárairól egy kiállítás. Aztán Török passza után Hárai húzása a lécről vágódott le.

13. perc: Góóóól! Varga Dénes második gólja: óriási erővel a kapus feje fölé, a léc alá, ahogy azt kell, 1–3!

13. perc: Újabb Hollis lövés, újabb Nagy Viktor védés!

12. perc: Vámos úszott meg a bal oldalon, de Hosnyánszky passza nem volt jó neki, megint az ausztrálok jöttek.

11. perc: Hollis lövését is védte Nagy! Fantasztikus formában eddig a kapusunk!

10. perc: Nagy Viktor szerzett labdát, Decker megúszott, de nem ő kapta. Manhercz került a támadás végén lövőhelyzetbe, kapufa!

9. perc: Manhercz passza után Varga Dénes centerből eredményes, 1–2!

9. perc: Letelt a hátrányunk, amire rá is ment az első támadásunk, az ausztráloktól meg Gilchirst lőtt mellé.

9. perc: Ráúszás! Megvan a labda, Manhercz hozta el. Nem lehet gond a kettős hátránnyal.

1. NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, 1–1!

8. perc: Négy másodperccel a vége előtt kiszórták Erdélyit és Törököt is a bírók, de Nagy védte Gilchrist lövését.

8. perc: 15 másodperc volt hátra, ausztrál támadással folytattuk.

8. perc: Nagy most egy megpattanó labdát fogott. Ellentámadásunk végén elveszítettük a labdát és azonnal időt kértek az ausztrálok. Necces volt, hogy az övék volt-e már a labda...

7. perc: Újabb Nagy védés! Az ellentámadást viszont elkapkodtuk, Hárai kezéről sodorták le a labdát.

7. perc: Vámosé az első magyar gól! Távolról, kissé jobbról vágta be a kapu bal oldalába, 1–1!

6. perc: Nagy Viktor újabb védése: A. Fordot akadályozta a gólszerzésben.

6. perc: Az első kiállítás, Power mehetett ki. Szépen végigjátszott támadás végén Zalánki lövése a lécről jött ki.

5. perc: A. Ford lövése mellé szállt, Märcz kapitány gyorsan időt is kért.

5. perc: Varga jó lövését tolta Hrysanthos a kapufára.

5. perc: Újabb jó ausztrál védekezés, most G. Ford szerezte meg a labdát. Majd Nagy Viktor első védése is megvolt.

4. perc: Erdélyi újabb lövését hárította a kapus. Támadószabálytalanság a túloldalon, mi támadunk.

3. perc: Younger bejátszása után Power talált a magyar kapuba, ez már szabályos, 1–0!

2. perc: Megint egy rossz bejátszás nálunk. Egy bejátszás a túloldalon, és hiába kerül a kapunkba a labda, már belesípoltak a bírók.

1. perc: Gilchrist lőtt fölé az ausztrálok első támadása végén.

1. perc: Erdélyi hozta el. Varga bejátszása nem volt jó, Hrysanthos kapus szedte fel.

1. perc: Kezdődik! Ráúszás! Elhoztuk a labdát!

Pillanatokon belül kezdünk, nálunk Nagy Viktor véd majd! A mieink kék, az ausztrálok fehér sapkában.

A csapatok már a medence szélén, szólnak a himnuszok.

Köszöntjük kedves Olvasóinkat!

ÉRDEKESSÉGEK

Hölgyek, figyelem! Decker Ádámot beválasztottuk a vb legdögösebb pasijai közé – a kiváló védő és 10 további szexi sportember ide kattintva megcsodálható!

Összeállításunk a FINA vizes világbajnokságainak legemlékezetesebb pillanataiból – köztük kapusunk, Nagy „Ma nem!” Viktor négy évvel ezelőtti remeklésével.

Mai ellenfelünk legjobbnak tartott játékosa Aaron Younger, aki a Szolnokkal BL-győztesnek mondhatja magát és beválasztották a 2015-ös világbajnokság álomcsapatába.

Legutóbb tavaly, a riói olimpia csoportkörében találkozott a magyar és az ausztrál válogatott, akkor 9–9-re végeztek a felek.

Az ausztrál válogatott az előző vb-n, Kazanyban a 8. pozícióban végzett, legjobb eredménye 1998-ból egy 4. hely.

A meccs kezdetéig pillantsanak rá folyamatosan frissülő superfeedünkre, ahol a vizes vb minden történéséről beszámolunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik