Vizes vb: Kazahsztán vár a magyar csoport 2. helyezettjére

Vágólapra másolva!
2017.07.21. 20:16
A spanyol férfi vízilabda-válogatott 16–4-es győzelmet aratott Dél-Afrika ellen a vizes világbajnokság csoportkörének záró fordulójában, ezzel kiharcolta a továbbjutást. A C-csoport rangadóján Szerbia a második félidőben bedarálta Görögországot, így megszerezte a kvartett első helyét. A D jelű négyesben az Egyesült Államok hiába verte meg Oroszországot, nem élte túl a csoportkört, mert a japánok tíz góllal kikaptak a horvátoktól.

A-CSOPORTA-CSOPORT

Kanada 3–1-re is vezetett Brazília ellen, a negyedik negyed előtt még 6–5-ös előnyben volt, de Gustavo Coutinho góljával 6–6 lett a végeredmény. Brazília ezzel biztosan továbbjutott, Kanada viszont kiesett, hiszen hiába jobb a gólkülönbsége Kazahsztánénál, az egymás elleni eredmény a Montenegróval találkozó csapatnak kedvez.

Montenegró a papírformát érvényesítve 13–5-re legyőzte Kazahsztánt, így csoportelsőként várhatja a negyeddöntőt. A kazahok harmadikként jutottak tovább, és a B-csoport 2. helyezettjével találkozik vasárnap – ez a magyar vagy az olasz válogatott lehet.

C-CSOPORT

A nap első mérkőzésén Spanyolország Dél-Afrikával találkozott, a tét nem volt kicsi: a győztes végez a csoport harmadik, még továbbjutást érő helyén. A szerbektől és Görögországtól is 16 gólos vereséget szenvedő Dél-Afrika jól kezdett ezen a meccsen, a félidőben még csak két találattal maradt el riválisától (4–2). A fordulást követően aztán gyorsan szertefoszlatta a kételyeket a spanyol együttes, a harmadik és a negyedik negyedben is hat gólt lőtt, s 16–4-es győzelmet aratott, így a csoport harmadik helyén zárt.

Spanyolország Oroszországgal küzd meg a negyeddöntőbe jutásért, Dél-Afrika a torna 13. helyének megszerzéséért folytatja.

A kvartett rangadóján az volt a kérdés, hogy Görögország tud-e valamilyen ellenállást tanúsítani a torna legfőbb favoritja, Szerbia ellen. Sokáig úgy nézett ki, hogy igen, hiszen a második negyed második felében 3–2-re vezetett, azonban a félidőben már a vb-címvédő járt előrébb (5–4). A fordulást követően váltott Szerbia, nagyon domináns pólót bemutatva fokozatosan felőrölte ellenfelét – a harmadik negyedet 3–0-ra nyerte meg, s 11–6-ra diadalmaskodott.

A csoportelső Szerbia egyből a legjobb nyolcba került, Görögország Japánnal csap össze a negyeddöntőbe kerülésért.

D-CSOPORT

Az Egyesült Államok a továbbjutási reményei életben tartásáért, ezzel együtt az első pontjai megszerzéséért szállt medencébe Oroszország ellen. Ez meg is látszott a kezdésen, az első negyedet elsöprő játékkal 6–1-re megnyerte az amerikai válogatott. A nagyszünet előtt két gólt ledolgoztak hátrányukból az oroszok, ám a fordulás után ismét az amerikaiak elképzelései szerint alakult a meccs, az első nyolc percben megszerzett ötgólos előnyükből hármat megtartottak, így legyőzték az oroszokat (14–11).

A továbbjutás azonban így sem lett meg nekik – igaz, ehhez Japánnak felülkellett volna múlniaHorvátországot, ám ez elméletben sem volt reális, gyakorlatban pedig nem is valósult meg. A riói olimpián ezüstérmes horvátok végig vezetve, tíz góllal nyertek az ázsiai együttes ellen (6–16), így hibátlanul a kvartett élén végeztek.

A horvátok mögött mind a három csapat két ponttal zárt, és az egymás elleni gólkülönbségek alapján Oroszország lett a második, Japán a harmadik. A negyedik amerikaiak a folytatásban a 13. helyért harcolhatnak, ehhez először Dél-Afrikát kell legyőzniük.

A nyolcaddöntőben, a felső ágon Görögország–Japán és Spanyolország–Oroszország meccset rendeznek vasárnap – amennyiben a mieink a B-csoport első helyén végeznek, utóbbi találkozó győztesével mérkőzhetnek meg az elődöntőbe jutásért.

Ha második lesz a magyar válogatott a csoportban, akkor a negyeddöntőben a horvátok elleni rangadó vár Märcz Tamás csapatára – már amennyiben előtte sikerrel veszi az A-csoport harmadikja elleni nyolcaddöntőt.

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, 2017

VÍZILABDA (HAJÓS ALFRÉD NEMZETI SPORTUSZODA)
FÉRFIAK, 3. FORDULÓ

C-CSOPORT
Spanyolország–Dél-Afrika 16–4 (3–2, 1–0, 6–1, 6–1)
Szerbia–Görögország 11–6 (2–1, 3–3, 3–0, 3–2)
A C-csoport végeredménye: 1. Szerbia 6 pont, 2. Görögország 4, 3. Spanyolország 2, 4. Dél-Afrika 0

D-CSOPORT
Egyesült Államok–Oroszország 14–11
(6–1, 3–5, 3–1, 2–4)
Japán–Horvátország 6–16 (1–5, 3–5, 1–4, 1–2)
A D-csoport végeredménye: 1. Horvátország 6 pont, 2. Oroszország 2 (34–32), 3. Japán 2 (29–38), 4. Egyesült Államok 2 (28–38)

A-CSOPORT
Brazília–Kanada 6–6
(1–2, 3–2, 1–2, 1–0)
Montenegró–Kazahsztán 13–5 (2–0, 4–0, 3–2, 4–3)
Az A-csoport végeredménye: 1. Montenegró 5 pont, 2. Brazília 3,
3. Kazahsztán 2, 4. Kanada 2 – Kazahsztán az egymás elleni eredmények miatt előzte meg Kanadát (Kazahsztán–Kanada 10–9)

AZ ESTI PROGRAM
B-CSOPORT
20.10:
MAGYARORSZÁG–Franciaország (Tv:M4 Sport)
21.30:Ausztrália–Olaszország (Tv:M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik