Vizes vb 2017: ÚTLEZÁRÁSOK, A HELYSZÍNEK MEGKÖZELÍTÉSE, MENTŐSZOLGÁLATI INFÓK

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.03. 17:33
null
A Duna Aréna autóval, kerékpárral és tömegközlekedéssel is megközelíthető (Fotó: Földi Imre)
A szervezők csaknem 350 ezer szurkolót várnak a vizes világbajnokságra, ami július 14-én kezdődik Budapesten és Balatonfüreden. Cikkünkbe összeszedtük a szurkolóknak a legfontosabb közérdekű információkat a közlekedésről, a mentőszolgálatról és a forró drótról.

A KÖZLEKEDÉS

A Duna Aréna környékén, több helyszínen összesen 1500 autó parkolhat a vb ideje alatt. A legnagyobb számban a Duna Pláza bevásárlóközpontnál, ahol elzárt területen, csak érvényes világbajnoki belépőkkel vehetők igénybe a parkolók. Innen menetrend szerinti buszjáratokkal lehet eljutni a létesítményhez. Ezen kívül a Müpánál és a Műegyetem rakparton is ingyenesen lehet parkolni érvényes jegy ellenében, innen menetrend szerinti hajójáratokkal tudják megközelíteni a Duna Arénát.

Akik inkább kerékpárral érkeznének, azoknak 480 férőhelyes, ingyenes használható biciklitárolót létesítettek a helyszínen. Ezen kívül a MOL Bubi közbringarendszer segítségével az összes fővárosi vb-helyszín megközelíthető.

A helyszínekhez kapcsolódó járatokat sűríti a BKK. Ez azt jelenti, hogy a Duna Arénánál sűrűbben jár majd az 1-es villamos, a 3-as metró és a 26-os busz. A Margitszigethez (ahol a vízilabda-mérkőzéseket rendezik a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában) a 26-os buszokat (ezzel ugyebár a Duna Aréna is megközelíthető), valamint a 4-es és 6-os villamos szerelvényeit is sűrűbben indítják.

A Batthyányi tér (óriás toronyugrás) a 2-es metró, míg a Városliget (szinkronúszás) a Kisföldalatti (1-es metró) sűrített szerelvényeivel lesz a legkönnyebben megközelíthető.

Ezen kívül korlátozásokra is kell számítani a rakparton közlekedő 2-es, 19-es és 41-es villamosokkal, illetve a városligeti trolibuszjáratokkal kapcsolatban. Ezekről részletes tájékoztatást a világbajnokság előtt ad a BKK.

A MAHART Zrt.-vel kötött együttműködés értelmében a vizes vb alatt négy szárnyashajó és tizenhárom hagyományos meghajtású hajó szállítja az utasokat menetrendszerűen a Duna mentén található versenyhelyszínekre. A jeggyel rendelkezők ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást, amely gyors közlekedési alternatívát jelent a látogatónak.

A vizes vb lebonyolításáért felelős Bp 2017 Nkft. ugyancsak együttműködési megállapodást kötött a MÁV Zrt.-vel. Vonattal eseményre a jeggyel rendelkezők Budapestre, illetve Balatonfüredre is féláron utazhatnak, míg a 3500 önkéntes a lakóhelye és a helyszín között ötször térítésmentesen veheti igénybe a vasúti szolgáltatásokat.

A budapesti vizes világbajnokság hivatalos partnereként a Főtaxi 1200 autóval járul hozzá a sportolók és a versenyre érkező nézők kiszolgálásához.

SZURKOLÓI ZÓNÁK, BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK

A hatalmas kivetítőkkel ellátott, ingyenesen látogatható szurkolói zónákba naponta reggel 9-től estig – az események zárásáig – várják azokat, akik nem jutottak belépőhöz, vagy közösségben szeretnék átélni a vb eseményeit.

Az egyik fővárosi szurkolói zónát a Dagály strand, a másikat a Margitszigeti Atlétikai Centrum területén, míg Balatonfüreden a Tagore sétányon alakítják ki.

A versenyhelyszínekre érkezők is szigorú biztonsági ellenőrzésekre számíthatnak, ezért mindenkit arra kérnek, hogy legalább egy órával a megtekinteni kívánt esemény kezdete előtt érjen ki. Nem vihetők be azok a tárgyak, amelyek általában tilosak a sportrendezvényeken, így például esernyő, nagyobb zászlórúd, vagy oda nem illő transzparens.

Félliteres vizes vagy üdítős flakont a szurkolói zónákba igen, a versenyek helyszínére azonban nem szabad bevinni, büfé mindenütt működik majd. A kapuknál biztosítanak tárolókat, ahol az elvett tárgyakat megőrzik az események végéig.

A MENTŐSZOLGÁLAT

Az Országos Mentőszolgálat mentőautókkal és gyalogos segítőkkel is dolgozik a helyszíneken. Egy informatikai rendszer és egy külön mentőirányító csoport segítségével hangolják össze a tevékenységeket. Lesz olyan időszak, amikor összesen huszonhat mentőautó teljesít szolgálatot.

Aki azt érzékeli, hogy a környezetében rosszul lett valaki vagy baleset érte, két módon tudja riasztani a mentőszolgálatot. Egyrészt megkeresheti a helyszínen dolgozó gyalogos mentőst vagy a biztonsági szolgálat embereit. Ugyanakkor, ha a mentőket a központi segélyhívón riasztja (104 vagy 112), akkor a helyszínen dolgozó személyzethez is pillanatokon belül eljut az információ, és azonnal ellátják a beteget.

A FORRÓ DRÓT

A csúcsesemény zökkenőmentes lebonyolítására és a felmerülő kérdések, problémák kezelésére telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltetnek egészen augusztus 22-ig.

A forródrót munkatársai angol és magyar nyelven állnak rendelkezésre, július 6. és július 30. között éjjel-nappal, a többi időszakban reggel 6 és este 10 óra között fogadják a hívásokat.

A telefonos ügyfélszolgálat a világbajnoksághoz kapcsolódó valamennyi ügyben rendelkezésre áll, de különösen az eseményekkel és az utazással kapcsolatos általános információkért, turisztikai és jegyinformációkért, valamint panaszokkal érdemes keresni a forródrót munkatársait.

A telefonos szolgálat elérhetősége: +3619070500.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik