Vb-jegyekre pazarolták a pénzt az állami cégek

Vágólapra másolva!
2010.07.05. 14:44
null
Néhányan azért kijutottak a meccsekre a dél-afrikaiak közül, bár továbbjutásnak nem örülhettek<br />(Fotó: Action Images)
D&eacute;l-Afrik&aacute;ban a rossz anyagi helyzetben l&eacute;vő &aacute;llami v&aacute;llalatok &ouml;sszesen 14.23 milli&oacute; doll&aacute;rt k&ouml;lt&ouml;ttek vb-jegyekre. Ez a pazarl&aacute;s felh&aacute;bor&iacute;totta a szakszervezeteket, amelyek &ouml;nzős&eacute;ggel v&aacute;dolj&aacute;k a c&eacute;gek felsővezetőit &ndash; &iacute;rja a Sunday Times.

A nagy befolyással rendelkező COSATU (a dél-afrikai szakszervezetek szövetsége) vezetője, Zwelenzima Vavi botrányosnak tartja, hogy állami vállalatok – többek között a dél-afrikai légitársaság, azaz a South African Airways, az energiaszektorban tevékenykedő Eskom, a Petro SA olajvállalat, a logisztikával foglalkozó Transnet, valamint számos állami hivatal is tiszteletjegyekre költötte az adófizetők pénzét.

„Ennél önzőbben és pofátlanabbul nem lehet ezt az összeget elkölteni – mondta Vavi az újságnak. – Hogyan várhatnánk a dolgozóktól, hogy az országért dolgozzanak, ha a döntéshozók csak magukra gondolnak?"

A bányászok egyesült szakszervezetének (NUM) képviselője, Lesiba Seshoka azt állítja, egy képviseltjük sem jutott jegyekhez: „Csak az igazgatók és családjaik kaptak a jegyekből."

A South African Airways szóvivője szerint marketingcéllal ajándékoztak el 1633 jegyet: „Javítottunk a vállalat megítélésén, és hogy fellendítsük a repülőjegyek eladását" – magyarázta Fani Zulu.

Az Eskomnál hamarosan valószínűleg sztrájkba lépnek a dolgozók – ami akár a torna ideje alatt is zavarokat okozhat az energiaellátásban –, mert 8.5 százalékos fizetésemelési igényüket megtagadta a vállalat vezetősége.

A Transnetnek még a parlamentben is magyarázatot kellett adnia a bőkezűségre, beszámolóját elfogadta a dél-afrikai országirányító testület...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik