A hazai pálya az oranjéé - az afrikánerek mellettük vannak

Vágólapra másolva!
2010.07.10. 11:09
null
A dél-afrikai holland szurkolókon nem múlhat az oranje sikere (fotó: Action Images)
Címkék
A sorsolás szeszélye folytán a holland válogatott a felső ágra került a dél-afrikai világbajnokságon, így hivatalosan az oranje lesz a „hazai csapat” a vasárnap esti johannesburgi Soccer City stadionban rendezendő döntőben. A hollandok azonban egyébként is nagyobb támogatással bírnak Dél-Afrikában: az afrikánerek túlnyomó többsége a németalföldieknek szurkol.



Értelemszerűen hatalmas érdeklődés övezi a Hollandia–Spanyolország döntőt, az AP hírügynökség egyik riportjában a dél-afrikaiak várakozásaira igyekezett fényt deríteni, s bizonyossá vált, amit előzetesen is sejteni lehetett: a hazai lakosság jelentős része származásánál fogva a hollandoknak drukkol majd a fináléban.

48 ÓRA UTAZÁS
– MEG A VB-DÖNTŐ

Hollandiában néhányan még a világbajnoki döntő előtt két nappal sem tettek le arról, hogy a helyszínen szurkoljanak a válogatottnak. Az egyik légitársaság még szombat éjszaka is indít két Boeing 747-es gépet, hogy 1000 szurkolót potom 2000 eurós áron Dél-Afrikába vigyen. „A tranzitban fognak tölteni negyvennyolc órát” – foglalta össze az egyik szóvivő a rájuk váró két napot, persze a világbajnoki döntővel megspékelve.

Még pénteken is több ezer ember várta, hogy a FIFA-tól az utolsó pillanatban megkapott jegyekkel Johannesburgba utazhasson. Az egyik utazásszervező cég szóvivője azt mondta, 8000 jegyen is pillanatok alatt túl tudna adni, egy másik irodánál is 5000-en vártak jegyre – közülük néhány száz szerencsés valóban ott lehet majd a Soccer Cityben.

„Úgy érzem, kapcsolatban vagyok a hollandokkal, mivel a dédszüleim hollandok, olyan, mintha egy lennék közülük, és mivel az afrikánerek közelebb állnak hozzájuk, mint bármelyik másik csapathoz, értelemszerűen a döntőben is értük fogok szorítani” – mondta a 24 éves johannesburgi Pieter Seyffert.

Nincs egyedül. A búrok egy része ma is emlékszik gyökereire. „Családi örökségemnél fogva erősen kötődöm hozzájuk, ráadásul még szőke hajam, kék szemem és világos bőröm is van, épp mintegy hollandnak” – mondta a 24 éves divattervező, Anja Bredell, aki le sem tudta tagadni, hogy az oranjéért szorít.

Természetesen vannak olyanok is, akik ugyan búrnak vallják magukat, de már nem éreznek semmit az európai felmenők iránt. „Azt várom, hogy Spanyolország nyerjen, a hollandokat nem szeretem” – jelentette ki határozottan az 55 éves pretoriai szövegíró, Greta Bredell, aki kivételként erősíti a szabályt.

Ugyanakkor a riport is rámutat arra, hogy az afrikánerek összetartozását a Springboks mutatja meg a leginkább, azaz nem a labdarúgás, hanem a rögbi jelenti az első számú sportágat. A kétszeres világbajnok (1995, 2007) dél-afrikai rögbiválogatott mellett ráadásul a hollandoké labdába sem rúghat – igaz, a futball is csak az elmúlt néhány hétben.

OPTIMISTA HOLLANDOK

A hollandok 63 százaléka tippeli, hogy az ország válogatottja megnyeri a vb-döntőt. A megkérdezettek 31 százaléka ugyanakkor azt mondta, hogy szerinte az Európa-bajnok rivális győz a fináléban – a többiek nem foglaltak állást.

A friss felmérés azt is kimutatta, hogy a lakosság körében a torna előrehaladtával és az együttes menetelésével egyre nőtt a vb népszerűsége, ugyanis a korábbi 16-tal ellentétben most mindössze nyolc százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem követte az eseményeket.

A holland és a spanyol gárda is története első világbajnoki címének megszerzésére készül a döntőben. Az oranje korábban két világbajnoki döntőt bukott el: 1974-ben az NSZK-val, míg 1978-ban Argentínával szemben maradt alul.


SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri a labdarúgó-világbajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik