Sztoicskov: Rooney a németek ellen bizonyít

Vágólapra másolva!
2010.06.27. 11:56
null
Sztoicskov szerint Carlos Alberto Parreira nem érdemel tapsot (Fotó: Action Images)
Hriszto Sztoicskov, az 1994-es labdarúgó-világbajnokság gólkirálya a Goal.com-nak adott exkluzív interjút, amelyben Fabregasról, Rooneyról és Dél-Afrika labdarúgásáról is beszélt. Az 1994-ben aranylabdás csatár az előző szezonban a helyi Mamelodi Sundowns szakvezetője volt.

– Mi a véleménye Dél-Afrika világbajnoki szerepléséről?
– A legnagyobb hiba Carlos Alberto Parreira kinevezése volt. Rossz döntéseket hozott. Miért nem játszott például Matthew Booth, aki a legjobb védő? Egyáltalán nem tisztelte a dél-afrikai egyesületeket, a klubszezon vége felé elvitte a játékosokat több mint egy hónapra, akik így kiestek a meccsritmusból. Rengeteget veszekedtem vele emiatt, volt hogy tíz játékosomra sem számíthattam, mert a válogatottnak volt rájuk szüksége, de hogy mit csináltak?

– Egyik volt játékosának viszont jól sikerült a torna. Katlego Mphelát a Birmingham City szeretné szerződtetni…
– Ő a legjobb dél-afrikai játékos, nagyra tartom a srácot. Hihetetlenül tehetséges, és nagyon jó a hozzáállása. Angliában sokra viheti, rengeteget fejlődhet az ottani bajnokságban.

– Mennyit fejlődhet a dél-afrikai labdarúgás a világbajnokság hatására?
– Már így is óriási, gyönyörű stadionok vannak az országban, szerintem az infrastruktúrával sincs probléma. Rossz döntések születnek a vezetők részéről, a politika ugyanis túlságosan beleszól a dolgokba. Ez most a helyzet, de talán egyszer majd megváltozik, és akkor visszajövök. Imádom Dél-Afrikát!

– Annyira biztosan nem, mint a Barcelonát. Mit szól Fabregas esetleges átigazolásához?
– Az Arsenalban töltött évei után az a legjobb számára is, ha visszajön. Xavival és Iniestával elképesztő középpályássort alkotnának. Rajtuk kívül Villa, Messi, káprázatos csapat... Barcelonában élek, minden héten ott vagyok a Camp Nouban, alig várom, hogy lássam őket!

– Mi tetszik eddig a világbajnokságon?
– Eddig semmi különös, kevés területük van a csatároknak, a csapatok sokat védekeznek, a taktika megöli a játékot. Remélem, most már igazi játékot is láthatunk az egyenes kieséses szakaszban. Ami feltűnt, a kiscsapatok egyre jobbak, gondoljunk csak Új-Zélandra vagy Ausztráliára.

– A gólkirály is egy kisebb csapatból kerül majd ki?
– Nem hinném, az eddigiek alapján Villa és Higuaín lövi majd a legtöbb gólt, mert csodálatos játékosok, és a csapataik is sokáig versenyben lesznek.

– Azért nem említette Wayne Rooneyt, mert még nem talált be?
– Rajta túl nagy a nyomás, még a Manchester Unitedben játszani sem olyan nehéz, mint az angol válogatottban. Ha ő nem szerez gólt, akkor senki, az egész csapatot agyonnyomhatja ez. De Rooney egyike jelen pillanatban a világ három legjobb játékosának, Messi és Cristiano Ronaldo mellett. A németek ellen ezt bizonyítja is, ebben biztos vagyok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik