Kolo Touré: Outsiderek vagyunk a kvartettben

Vágólapra másolva!
2010.06.15. 07:00
null
Kolo Touré szerint a közösség a fontos, nem az egyének (Fotó: Action Images)
Címkék
Kolo Touré, a rendkívül nehéz csoportba kerülő elefántcsontparti válogatott labdarúgója a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, úgy véli, csapata nem a G-csoport favoritja. A védő szerint azonban hatalmas motiváció, hogy Afrikában futballozhatnak a tornán.

– Az önök négyesét tartják a szakavatottak a világbajnokság halálcsoportjának. Egyetért?
– Abszolút. Minden tornán létrejön legalább egy ilyen, négy éve is volt hozzá szerencsénk – idézi egy mondat erejéig a kísértő múltat Kolo Touré, a Manchester City védője. – Brazília, Portugália, Észak-Korea… Outsiderek vagyunk.

– Pardon?
– Nem Elefántcsontpart a csoport favoritja. Másként: elsődleges célunk, hogy megnehezítsük a többiek dolgát. Ismerjük mindhárom válogatottat, tisztában vagyok vele, miről beszélek. Elefántcsontparton felnőtt egy kivételes karakterekkel teli generáció, amelynek tagjait sokan ismerik, de többen ügyet sem fordítanak arra a részletre, hogy a válogatott nem csupán belőlük áll. Nagyon sok a tehetséges, de fiatal, tapasztalat terén még nem elég edzett játékos a keretünkben.

– Az első afrikai világbajnokságon a dél-afrikai télben megtörhet a jég, azaz az aranyérmest is a kontinens delegálhatja?
– Ó, igen. A torna hatalmas esélyt kínál az afrikai csapatok számára. Itthon vagyunk, ez feltétlenül előnyt jelent, hatalmas motivációt kölcsönöz minden afrikai labdarúgó számára.

– Elefántcsontparté a legerősebb afrikai válogatott.
– Mondja ön. És Ghána, Nigéria vagy Kamerun? Amikor elhiszed, hogy tiéd a világ, és te vagy a legjobb, esélyed sincs, mert eszedbe sem jut felkészülni rá, hogy a következő pillanatban lezuhanhatsz. Az önhittség visszaüt. Egy világbajnokságon nincs rossz csapat. Erősek vannak – és még erősebbek. Ezek a kategóriák.

– Mi jelenti köztük a különbséget?
– A mentális erő. Aki fél, elbukik. Magunkkal szemben épp ez a legfontosabb követelmény: a szabad önmegvalósítás és a harc. Csapatként, nem pedig egyenként. Az egyéniségednek felszínre kell kerülnie, ki kell bontakoznia. A közösségnek kell megmutatnia az igazi arcát, nem egyes embereknek. Erre is van lehetőség, de csak úgy, ha képességeidet a csapat szolgálatába állítod.

– Nem a keddi lesz az első személyes találkozója Cristiano Ronaldóval. Készül rá külön? Várja?
– Hogyne, a világ egyik legjobb csatárát kell megállítanunk. Hiszem, hogy sikerül, és jobbnak bizonyulunk a portugáloknál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik