Vancouverben debütálnak a síkrosszozók

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2010.01.28. 20:28
null
Shaun White a címvédő férfi félcsőn (Fotó: Action Images)
Címkék
Magyar idő szerint február 13-án hajnali három órakor fellobban a láng, a kanadai Vancouverben elkezdődnek a XXI. téli olimpiai játékok. Sorozatunkban az egyes sportágakat, szakágakat, illetve ezek egy-egy meghatározó alakját vesszük górcső alá. A mostani részben a hódeszkával és a síakrobatikával foglalkozunk.

A február 12-én rajtoló téli olimpián szereplő sportágakat bemutató sorozatunkban ezúttal a hódeszka és a síakrobatika, más néven szabad stílusú síelés van soron. Mindkét sportág viszonylag új, hiszen előbbi 1998-ban, utóbbi pedig 1992-ben debütált az ötkarikás játékokon. Mindkettő hat-hat versenyszámmal szerepel az olimpiai programban: három-három szakágban mérkőznek meg a férfi és a női versenyzők.

A hódeszkások 1998-as olimpiai debütálásakor a félcső volt az egyik versenyszám, amely kísértetiesen hasonlít a gördeszkázáshoz. Ebben az esetben a versenypálya egy 120-130 méter hosszú, 16-17%-os lejtésű, a hóban U alakban kialakított pálya, amelynek a metszete egy hosszában kettévágott csőre (félcső) emlékeztet. A versenyzők a félcső pereme fölé ugorva különböző légi akrobatikus mutatványokat mutatnak be (akárcsak a gördeszkában), hat-nyolcszor keresztezve a pályát, annak teljes hosszát felhasználva. A zenével kísért gyakorlatot öt pontozó értékeli, figyelembe véve az ugrások magasságát, ívét, a technikai kivitelezést. A két selejtezőbeli menetből a legjobb 12 versenyző jut döntőbe, ahol szintén kétszer szerepelnek az indulók. A két menet közül a legjobb eredmény számít a végső sorrendben.

Az 1998-as naganói olimpián az óriás-műlesiklás volt a másik versenyszám, négy évvel később azonban helyette a párhuzamos, parallel óriás-műlesiklás került a programba. Ebben a versenyben két hódeszkás egymás ellen versenyez két, párhuzamosan kitűzött pályán. Két selejtező menet teljesítése után az első 16 összesített időeredmény birtokosai kieséses rendszerben döntik el az érmek sorsát. Egy-egy párharc két menetből áll, úgy, hogy mindketten használják mindkét pályát. Ha a győzelmek megoszlanak, akkor az időkülönbség dönti el a továbbjutás kérdését.

A harmadik szakág a krossz, amely négy éve Torinóban mutatkozott be először. Ezt speciálisan kialakított, számos mesterséges akadállyal, mogulokkal, hullámos résszel, ugratókkal, sarokugratókkal és egyéb elemekkel tarkított lesiklópályán rendezik. A selejtező futam során minden versenyző két alkalommal egyenként teljesíti a pályát, közülük az összesített legjobb 32 idő jut a kieséses fázisba. Ebben a versenyzők négyesével rajtolnak, s minden futamból az első kettő jut tovább, egész a négyes döntőig, amelyben az érmek sorsa dől el.

Ugyanezt a versenyszámot, ugyanezzel a lebonyolítási rendszerrel, ugyanezen a pályán a szabad stílusú síelők számára is megrendezik. Ez a szám viszont most debütál majd az olimpia programjában.

Jennifer Heil (Fotó: Action Images)
Jennifer Heil (Fotó: Action Images)

A mogul versenyszámban a versenyzőknek meredek, csaknem 200 méter hosszú, 1-1.5 méter magas mesterséges buckákkal sűrűn teleépített pályán kell minél gyorsabban lecsúszniuk, és közben két ugratón egy-egy trükköt kell bemutatniuk, s ezt követően a héttagú versenybíróság pontoz. A verseny során a síelés stílusát (50%), az ugrások nehézségét és kivitelezését (25%) és a sebességet (25%) értékelik.

Az ugrás versenyszám az 1994-es lillehammeri olimpián szerepelt először a hivatalos programban. A verseny során a résztvevők akár 15 méter feletti magasságba is felrepülnek a 4-6 méter magas mesterséges ugratóról, ahonnan a „klasszikus" műugráshoz hasonló elemeket tartalmazó trükk kivitelezése után egy meredek lejtőre érkeznek. Pontok az elugrásért (20%), a levegőben bemutatott trükkért (50%) és a talajfogásért (30%) járnak.

HÓDESZKA 
  olimpiai bajnok (2006) világbajnok (2009) vk-győztes (2009)
Férfi félcső Shaun White (amerikai) Aono Rio (japán) Aono Rio (japán)
Férfi parallel Philipp Schoch (svájci) Jay Anderson (kanadai) Siegfried Grabner (osztrák)
Férfi krossz Seth Wescott (amerikai) Markus Schairer (osztrák) Markus Schairer (osztrák)
Női félcső Hannah Teter (amerikai) Liu Jia-ju (kínai) Liu Jia-ju (kínai)
Női parallel Daniela Meuli (svájci) Marion Kreiner (osztrák) Amelie Kober (osztrák)
Női krossz Tanja Frieden (svájci) Helene Olafsen (norvég) Lindsay Jacobellis (amerikai)
SÍAKROBATIKA 
  olimpiai bajnok (2006) világbajnok (2009) világkupagyőztes
Férfi mogul Dale Begg-Smith (ausztrál) Patrick Deneen (amerikai) Alexandre Bilodeau (kanadai)
Férfi ugrás Han Hsziao-peng (kínai) Ryan St. Onge (amerikai) Steve Omischl (kanadai)
Férfi krossz - Andreas Matt (osztrák) Tomas Kraus (cseh)
Női mogul Jennifer Heil (kanadai) Aiko Uemura (japán) Hannah Kearney (amerikai)
Női ugrás Evelyne Leu (svájci) Li Ni-na (kínai) Lydia Lassila (ausztrál)
Női krossz - Ashleigh McIvor (kanadai) Ophelie David (francia)
IDŐPONTOK 
HÓDESZKADÖNTŐK
Versenyszám Férfiak   Nők  
Félcső február 18., csütörtök 4:15 február 19., péntek 3:00
Parallel február 27., szombat 22:27 február 26., péntek 22:27
Krossz február 15., hétfő 23:53 február 16., kedd 21:40
SÍAKROBATIKA-DÖNTŐK
Mogul február 15., hétfő 2:30 február 14., vasárnap 4:30
Ugrás február 26., péntek 3:00 február 25., csütörtök 4:30
Krossz február 21., vasárnap 22:18 február 23., kedd 23:03

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik