Német és norvég arany a sprintváltókban

Vágólapra másolva!
2010.02.22. 23:15
null
Claudia Nystad (elöl) remekül bírta a végét, így a németek örülhettek (Fotó: Reuters)
Címkék
A női és férfi csapatsprintversennyel folytatódtak hétfőn a sífutók küzdelmei a téli olimpián. Előbbieknél az aranyérmet meglepetésre az Evi Sachenbacher-Stehle, Claudia Nystad összeállítású német csapat nyerte a toronymagas esélyes svédek előtt, míg a férfiaknál a norvég Öystein Pettersen és Petter Northug volt a leggyorsabb, köszönhetően elsősorban utóbbi parádés hajrájának.
A hölgyek versenyében a 10 kilométeres táv olimpiai bajnoka, Charlotte Kalla révén azonnal a nagy esélyes svédek törtek az élre, s az első váltás után már csak a német, az olasz és a finn páros volt a nyomukban.

A második versenyzőknél sem történt különösebb változás, ám a harmadik etapon az olaszok és a finnek is kezdtek leszakadni. A váltás után a németek álltak az élre, s az egyéni sprint világbajnoki címvédője, az olasz Follis újra felzárkózott, sőt az orosz Koroszteljova is csatlakozni tudott hozzájuk.

Kalla aztán újra átvette a vezetést, de a német Sachenbacher-Stehlét nem tudta leszakítani, sőt még az oroszok sem voltak vészes távolságban. Az utolsó váltás után a német Nystad állt az élre, de egy emelkedőn a svéd Haag robbantani próbált. A német azonban vette a lapot, s a stadionba megint egyszerre érkeztek. A hajrában pedig a német ellépett, így nagy meglepetésre ők nyerték az aranyérmet a svéd és az orosz váltó előtt.

A férfiaknál az oroszok számítottak favoritnak, s ők is azonnal az élre vágtak. Itt azonban nem volt olyan öldöklő az iram, mint a nőknél. Jellemző, hogy az amerikai és a kanadai váltó is vezetett egy ideig.

A második embereknél sem változott sokat a helyzet, a váltás előtt azonban a norvég Northug egy kicsit jobban megnyomta a tempót. A második váltásnál történt egy bukás is, az olasz Zorzi szakadt le emiatt, majd a csehek is hasonlóképpen jártak.

A negyedik embereknél szokásától eltérően megint Northug diktálta a tempót, és az utolsó előtti váltásnál Miranda is elesett, amely már végzetes volt a franciák számára. Az ötödik etapnál a német Tscharnke robbantott, s igencsak szétszakította a mezőnyt.

Ő aztán nagy előnnyel indította Axel Teichmannt, s már csak az orosz Petuhov és a norvég Northug tudott csak utánaeredni tisztes távolságból. A német megpróbált végig nagy iramot diktálni, s úgy tűnt, hogy ez ki is tart a végéig, ám a stadionba érve még jelentős hátrányban lévő Northug, ahogy korábban már többször, csodálatosan hajrázott, s megelőzte őt. Teichmann annyira elmerevedett, hogy még az orosz is utolérte, de megelőzni már nem tudta.

 VANCOUVER 2010
SÍFUTÁS, FÉRFI CSAPATSPRINT (SZABAD STÍLUS)  
1. Norvégia (Öystein Pettersen, Petter Northug) 19:01.0
2. Németország (Tim Tscharnke, Axel Teichmann) +1.3
3. Oroszország (Nyikolaj Morilov, Alekszej Petuhov) +1.5
4. Kanada +6.3
5. Kazahsztán +6.5
6. Csehország +12.8
NŐI CSAPATSPRINT (SZABAD STÍLUS)  
1. Németország (Evi Sachenbacher-Stehle, Claudia Nystad) 18:03.7
2. Svédország (Charlotte Kalla, Anna Haag) +0.6
3. Oroszország (Irina Hazova, Natalja Koroszteljova) +4.0
4. Olaszország +10.5
5. Norvégia +29.1
6. Egyesült Államok +47.9

A TELJES NŐI EREDMÉNYLISTA IDE KATTINTVA OLVASHATÓ!

A TELJES FÉRFI EREDMÉNYLISTA IDE KATTINTVA OLVASHATÓ!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik