Björgen és Krjukov lett a sprintkirály

Vágólapra másolva!
2010.02.17. 23:19
null
A norvég Marit Björgen lengyel és szlovén riválisát utasította maga mögé a dobogón (Fotó: Reuters)
Címkék
A férfi és női sprintversenyeket rendezték szerdán a sífutók számára a téli olimpián. A győzelmet a hölgyeknél a norvég Marit Björgen nyerte a lengyel Justyna Kowalczyk és a szlovén Petra Majdic előtt. A férfiaknál kettős orosz siker született: Nyikita Krjukov lehajrázta honfitársát, Alekszandr Panzsinszkijt, a harmadik helyen pedig Petter Northug ért be.

A hölgyeknél 1.2, a férfiaknál 1.4 kilométer volt a táv klasszikus stílusban. Előbbieknél a norvég Marit Björgen, utóbbiaknál az orosz Alekszandr Panzsinszkij nyerte meg a selejtezőt, de előbbieknél a szlovén Petra Majdic is továbbjutott, ami azért volt érdekes, mert a bemelegítésnél a sprintvilágkupa védője egy több méter mély szakadékba esett, és csúnyán megütötte magát.

Majdic olyannyira rendbe jött a negyeddöntőkre, hogy megnyerte futamát, nagy meglepetésre kiesett viszont a selejtezőben második finn Saarinen. A férfiaknál az olimpiai bajnoki cím védője, a svéd Lind búcsúzott a verseny ezen szakaszában.

Marit Björgen a negyeddöntőből és az elődöntőből is magabiztosan jutott a fináléba, mögötte az olasz Genuin került másodikként a döntőbe. A másik ágon viszont a selejtező harmadik helyezettje, a svéd Olsson, az összetett világkupa lengyel éllovasa, Kowalczyk és Majdic küzdött a fináléba jutásért. Majdic itt már nem bírta a tempót, de a futam negyedikjeként, jobb idővel így is bekerült a döntőbe. A fentieken kívül innen még a norvég Brun-Lie jutott tovább.

Nyikita Krjukov révén a férfiaknál orosz győzelem született (Fotó: Reuters)
Nyikita Krjukov révén a férfiaknál orosz győzelem született (Fotó: Reuters)


A férfiaknál a selejtező győztese, az orosz Panzsinszkij és a norvég Pettersen jutott tovább az első elődöntőből, a nagyobb csata itt is a másodikban volt, a világbajnoki címvédő norvég Hattestad, honfitársa, az összetett világkupa éllovasa, Northug és a sprintvilágkupa vezetője a svéd Jönsson között. A futamból a két norvég jutott a fináléba, a svéd még idővel sem tudott továbbmenni, döntős lett viszont az orosz Krjukov és a kazah Poltaranyin.

A női fináléban Kowalczyk erősen kezdett, de Björgent nem tudta lerázni, és Majdic, illetve Olsson sem hagyta magát. Négyen majdnem együtt értek vissza a stadionba, de a célegyenesbe a norvég fordult be először, s a végén nagy fölénnyel nyert Kowalczyk előtt, míg a harmadik helyen csodával határos módon Majdic ért be.

De vajon megnyerik-e a norvégok mindjárt a második aranyukat is, hiszen a férfiaknál hárman is bejutottak közülük a döntőbe. A kérdés hamar eldőlt, ugyanis az oroszok indultak meg nagyon, fél távnál teljesen lerázták a riválisokat, és nagy meglepetésre Krjukov a végén le is hajrázta Panzsinszkijt. A harmadik helyre végül Petter Northug ért be.

 VANCOUVER 2010
FÉRFI SPRINT (1.4 KM, KLASSZIKUS STÍLUS)  
1. Nyikita Krjukov (orosz) 3:36.3
2. Alekszandr Panzsinszkij (orosz) +0.0
3. Petter Northug (norvég) +9.2
4. Ola Vigen Hattestad (norvég) +13.7
5. Alekszej Poltaranyin (kazah) +18.1
6. Öystein Pettersen (norvég) 1:19.9
NŐI SPRINT (1.2 KM, KLASSZIKUS STÍLUS)  
1. Marit Björgen (norvég) 3:39.2
2. Justyna Kowalczyk (lengyel) +1.1
3. Petra Majdic (szlovén) +1.8
4. Anna Olsson (svéd) +2.5
5. Magda Genuin (olasz) +9.9
6. Celine Brun-Lie (norvég) +12.3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik