B. Z. utanpotlassport.hu 2019.09.10 21:53 Frissítve: 2019.09.15 17:01

Vízilabda: verekedős meccsen vereség az USA-leányoktól a junior-vb-n

Szó szerint agyonvertek minket! – kesergett Faragó Tamás, miután a magyar női junior vízilabda-válogatott fordulatos mérkőzésen 8–7-es vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól a portugáliai világbajnokságon. A csapat szerdán a japánok ellen fejezi be csoportküzdelmeit, utána dől el, hol folytathatja a világeseményt.

A portugáliai Funchal városában zajló női junior vízilabda-világbajnokságot remekül kezdte a magyar válogatott, hiszen a világtorna nyitómeccsén egygólos győzelmet aratott az ausztrálok felett (10–9) az A csoportban. Az Egyesült Államok ugyanakkor meglepő döntetlennel kezdett a japánok ellen (11–11), így várható volt, az amerikaiak a magyarok elleni keddi összecsapáson mindent megtesznek azért, hogy versenyben maradjanak a csoportelsőségért, ami egy szünnap utáni automatikus negyeddöntőbe jutást jelent.

u20 vasas attila 1

A magyar csapat  •  Fotó: Vasas Attila

Ennek ellenére Faragó Tamás és Petőváry Zsolt együttese kezdte jobban a meccset. Faragó Kamilla és Ármai Zita révén az első negyedhez feléhez érve kétgólos előnyre tett szert a csapat. Az amerikaik csupán hat perc elteltével tudták bevenni először Magyari Alda kapuját, igaz, egy percre rá már egyenlítettek is (2–2). A második negyed forgatókönyve hasonló volt az elsőjéhez, csak éppen fordítva alakult az állás. Az amerikaiak akcióból és ötméteresből szereztek gólt egészen hamar, de Muzsnay Fanni és Ármai révén időben egalizált a magyar válogatott, majd a félidőig négy perces gólcsend következett (4–4).

A harmadik felvonásban másfél perc sem kellett az amerikaiaknak, hogy újra kétgólos legyen az előnyük. A magyarok újra futhattak az eredmény után, de az egészen jól ment Faragó Bertáéknak, mert Rybanska Natasa akcióból lőtt találatának és Vályi Vanda emberelőnyös löketének hála újra döntetlenre álltak a felek. 12 másodperccel a negyed vége előtt azonban Ryann Neushul harmadszor járt túl Magyari eszén, így 7–6-os amerikai vezetésnél jött a záró nyolc perc.

A végletekig kiélezett csatában több mint 4 és fél percet kellett várni a gólra, a magyarok szerencséjére Vályi szerezte és ezzel egyenlített, ám az utolsó minutumban nem sikerült megúszni az újabb amerikai gólt Petőváry Lucáéknak, a játékidő pedig elfogyott, mikor az eredményjelző 8–7-es amerikai vezetést, azaz már végeredményt mutatott.

Faragó Tamás, a női utánpótlás-válogatott szakvezetője némileg csalódottan értékelt honlapunknak:

– A lányok mindent megtettek a győzelemért és hihetetlen nagyot küzdöttek. A mérkőzés más szempontból volt csalódás. A világbajnokságra úgy jöttünk ki, hogy az új szabályok majd itt érvényesülnek. A sok-sok szakember számos értekezleten összejött és azt mondta, a vízilabdán úgy kell változtatni, hogy az látványosabb, élvezhetőbb és ne verekedős sportággá alakuljon. Ezen a mérkőzésen ezt nem tapasztaltuk. A két bíró partner volt az amerikai felfogásban, úgyhogy szó szerint agyonvertek minket. Ráadásul több kiállítást kapott az ellenfél és három büntetőt is ítéltek a javukra. Az utolsó pillanatban is egy megkérdőjelezhető kiállítás döntötte el a mérkőzést. Persze, mi is követtünk el hibákat, de elsősorban azt, hogy nem pankrációra készültünk – ebben én is felelős vagyok, hiszen megpróbáltunk egy olyan játékot játszani, ami a vízilabdát képviseli. A mi csapatunk fiatal, egy-két év korkülönbség pedig 10-20 kiló különbséget jelent. A halálcsoportunkban minden úgy alakul, ahogyan arra számítottunk. Négy hihetetlen erős csapat küzd egymással. Ebbe a négyesbe valahogy nem került gyenge csapat, a többibe kettő is. Erről érdeklődtem a nemzetközi szövetségnél is, de nem tudtak érdemleges választ adni. Mindenesetre az van, hogy szerdán a japánok ellen nyernünk kell. Ez nem lesz egyszerű, mert ügyesek, gyorsak, okosak és becsülendő vízilabdát játszanak. A meccs után pedig várjuk, hogy az eredményünk mire lesz elég.

A csoport másik mérkőzésén Ausztrália 11–10-re legyőzte Japánt, így az a helyzet állt elő, hogy a magyar együttes az első, de akár utolsó helyen is végezhet négyesében. Az utolsó forduló előtt az USA 4, Magyarország és Ausztrália 3, Japán 1 ponttal áll a csoportban. Szerdán magyar–japán és amerikai–ausztrál mérkőzéseket rendeznek.

NŐI JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, FUNCHAL (PORTUGÁLIA)
A-csoport, 2. forduló

Egyesült Államok–Magyarország 8-7 (2–2, 2–2, 3–2, 1–1)
Gólszerzők:
Ármai 2, Vályi V. 2, Rybanska, Muzsnay, Faragó K., ill. R. Neushull 3, Roemer 3, Flynn, Johnson. A női juniorválogatott vb-kerete
Kapusok: Maczkó Lilla, Magyari Alda Manon
Mezőnyjátékosok: Ármai Zita, Faragó Berta, Faragó Kamilla, Kiss Eszter Lara, Kudella Panna, Muzsnay Fanni, Petik Panna, Petőváry Luca, Rybanska Natasa, Utassy Kata, Vályi Vanda
Edzők: Faragó Tamás, Petőváry Zsolt

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.

2019.09.14 14:11:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

2019.09.13 13:10:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Fűzy Ákos után a pécsi női kosárlabdázás újabb ikonikus alakjára emlékeznek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A hétvégi 3. Horváth Judit Emléktornán a kadét lányok lépnek pályára.

2019.09.08 15:52:16

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Gáll András a budapesti laser run-világbajnokságon U17-ben egyéniben és vegyes váltóban is ezüstérmet szerzett. A Mol Alapítvány által támogatott 16 éves sportoló elégedett idei teljesítményével, pedig az év utolsó nagy eseménye előtt még úgy gondolta, sikerülhettek volna jobban is világversenyek.