utanpotlassport.hu 2019.06.20 18:08 Frissítve: 2019.06.25 12:27

Vízi: kétcsapatnyi fiatallal vág neki Magyarország a K&H-kupának

Az U14-es magyar fiú vízilabda-válogatottak rangos nemzetközi utánpótlástornán vesznek részt a hétvégén. A szegedi viadalon ugyanis A és B csapatunk is képviseli a hazai színeket. A miértekről Dr. Szilágyi Kristóf, a B együttes egyik edzője nyilatkozott a Magyar Vízilabda Szövetségnek.

A Magyar Vízilabda Szövetség célja a hagyományok tisztelete mellett az utánpótlás-nevelés szakmai megújítása. Erősíteni kívánja a generációk közötti együttműködést, számít arra, hogy az idősebb korosztály tapasztalataival segíti a fiatalok munkáját, melyhez biztosítják a legmodernebb sportszakmai hátteret.

Az átalakított utánpótlásrendszer egyik újítása, hogy a 2004-es, valamint a 2005-ös korosztályban két-két csapat, „A” és „B” válogatott készülhet összetartásról összetartásra. A 2005-ös korcsoport A-válogatottját Regős Áron és Lehmann István, míg a B-válogatottat dr. Szilágyi Kristóf és Kovács Olivér irányítja.

Szilágyi Kristóf és tanítványai is sokat profitálhatnak a hétvégi K&H-kupán Fotó: Madar Dávid

Szilágyi Kristóf és tanítványai is sokat profitálhatnak a hétvégi K&H-kupán  •  Fotó: Madar Dávid

„A B-válogatott teljesen új intézmény ezekben a korosztályokban, amelynek fő célja, hogy az A-keretbe még nem bekerülő tehetségeket felmérje, rendszerben tartsa, és szélesítse a korosztály merítési lehetőségeit – magyarázza Szilágyi. – A képzési tematikát mindig megkapjuk Balázstól, amit nekünk edzésről edzésre kell megtöltenünk elméleti és gyakorlati tartalommal. Napi szinten érződik, hogy van célja és eredménye a közös munkának. A szándékunk nem lehet más, minthogy a most még csupán tehetséges pólópalántákat minél messzebbre, az első osztályig vagy akár a válogatottig juttassuk. Fiatal, még a pályafutásuk elején járó fiatalemberekről van szó. Nagyon szembetűnő, hogy egy-egy műhelyben milyen elemeken van a hangsúly, teljesen más szakmai és nevelési problémák jönnek elő, mint mondjuk egy klubedzésen. Itt például mindenki vízilabdázó, azon belül is jó játékos szeretne lenni, ez az egyik célja, ezért sokkal több mindent lehet elvégezni ezeken az edzéseken, mint egy egyesületben. A keretszűkítés mindig bonyolult és kényes, de szükségszerű feladat. Jelen helyzetben a legnehezebb talán az volt, hogy kevés alkalommal találkoztunk velük előtte.”

Joggal merül fel a kérdés, hogy van-e ennyi tehetséges pólópalánta, amely indokolja a 2004-es és 2005-ös korosztályokban az A- és B-válogatottakat?

Úgy gondolom, hogy igen, de mindig fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ez csupán pillanatnyi állapot. Van, aki most a társai előtt jár, de van olyan, aki megfelelő környezetben és szakmai impulzusokkal évek múlva akár messzebb juthat, mint mostani társai. Ez a szisztéma jelenleg kétszer annyi gyereknek biztosít kitörési lehetőséget kétszer annyi edző előtt arra, hogy edzésről edzésre megmutathassa magát. Volt már példa a két csapat közötti átjárásra, és szerintem lesz is. A célunk is az, hogy egészséges versenyhelyzetet hozzunk létre a tehetséges gyerekek között, amiben sokkal gyorsabban fejlődnek, hiszen húzzák egymást. Szinte napi kapcsolatban vagyunk az edzőkkel, néha egészen szokatlan időpontokban zajlanak az eszmecserék, mert mindannyiuknak ott vannak a klubbéli kötelezettségei is” – mondta a fiatal szakember.

Az ifjú kiválóságok nem maradnak megméretés nélkül, hiszen a napokban Szegeden ideális körülmények között készülnek a péntektől vasárnapig tartó, rangos K&H-kupára.

„Közvetlenül a tanév és az utolsó bajnoki fordulók után az A-válogatottal közösen edzőtáborban veszünk részt Szegeden. Az egyhetes felkészülést háromnapos nemzetközi torna zárja, amelyen mindkét csapat ott lesz. Nagyon komoly erőpróba vár a srácokra és az edzői stábra egyaránt, már mindannyian nagyon várjuk.”

IV. K&H-kupa, nemzetközi fiú U14-es vízilabdatorna, Szeged
A program
2019. június 21., péntek
Magyarország „B”–Horvátország, 9:30
Magyarország „A”–Szlovákia, 10:45
Szerbia–Szlovákia, 17:30
Magyarország „B”–Magyarország „A”, 18:45
2019. június 22., szombat
Szerbia–Horvátország, 9:30
Szlovákia–Magyarország „B”, 10:45
Magyarország „B”–Szerbia, 17:30
Horvátország–Magyarország „A”, 18:45
2019. június 23., vasárnap
Horvátország–Szlovákia, 9:30
Magyarország „A”–Szerbia, 10:45
Záróünnepség, 12:00

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.21 23:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„A játékosaink nem tanultak meg védekezni a klubokban, így nem tudunk nemzetközi szinten eredményes kézilabdát játszani" – értékelt csalódottan a Sport TV-nek Gyurka János vezetőedző a tanítványok produkciója láttán. A magyar juniorválogatott 36–28-ra kikapott a portugáloktól, a két csapat közti különbség félelmetes volt.

2019.07.21 19:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A birkózók szerezték a magyar küldöttség első érmét az azeri fővárosban zajló EYOF-on. A szabadfogás 55 kg-os súlycsoportjában a szegedi Kiss Benedek lengyel, finn és – a bronzmérkőzésen – ukrán ellenfelet győzött le. A kötöttfogású Vitek Amadeusz kilencedik lett.

2019.07.21 09:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak jártunk utána, miért jó a műugrás?

2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.