B. Z. utanpotlassport.hu 2019.08.12 21:14 Frissítve: 2019.08.12 21:19

Vízilabda: leiskolázta a szerbeket a magyar válogatott az U17-es Eb-n

A magyar U17-es fiú vízilabda-válogatott két negyed alatt eldöntötte a szerbek elleni csoportrangadót a georgiai korosztályos Európa-bajnokságon, és végül fölényesen, 12–3-ra nyert.

madaras

Újabb fölényes magyar siker az Eb-n  •  Fotó: Madaras Norbert

A Georgia fővárosában, Tbilisziben zajló fiú U17-es vízilabda Európa-bajnokság második játéknapjának legnagyobb rangadója estére maradt: a kontinenstorna C-csoportjában Magyarország és Szerbia fiataljai csaptak össze. Mindkét együttes győzelemmel kezdte az Eb-t, a magyarok könnyed 18–2-es sikerrel léptek túl a szlovákokon, a szerbek viszont megizzadtak a hollandok ellen. Milos Csirics csapata a harmadik negyed közepén még ötgólos hátrányban volt, végül elképesztő hajrával 9–8-ra megnyerte első meccsét. A magyar–szerb összecsapás előtt egy percig sem volt kérdéses, hogy ez a mérkőzés bizony a csoportelsőséget fogja eldönteni, és amelyik gárda a négyes élén végez, egy pihenőnap után a negyeddöntőben folytathatja a tornát. A Székely Bulcsú szövetségi edző és Tóth Kálmán másodedző által irányított magyar csapat az Eb előtt kétszer is találkozott a szerbekkel, és kétszer is megverte őket. Előbb a miskolctapolcai OMV-kupán győzött 7–6-ra, majd az Eb főpróbájának beillő Cagliariban rendezett Mediterrán-kupán 9–7-re nyert a magyar legénység. A szoros eredmények alapján nehéz meccs várt a fiúkra.

Az első gólra majdnem két percet kellett várni, de megérte, hiszen Szeghalmi Zsombor szerezte akcióból, majd Gyapjas Brendon védései után Vigvári Vince és Nyíri Balázs alig több mint fél perc alatt triplázta meg a magyar előnyt. Az első negyed góljainak sorát Pető Attila zárta, ötméteresből talált be (4–0). A második felvonásban is ki kellett várni az első gólt. Először Vigvári volt eredményes két és fél perc után emberelőnyből, majd Szeghalmi hasonló szituációból. Közben Gyapjas szebbnél szebb védéseket mutatott be. Mészáros Mátyás megúszott, remek labdát kapott, így ő lőtte a hetediket. Ekkor már kezdett elmenni a szerbek kedve a játéktól, egy kissé vonakodva álltak fel a középkezdéshez, de Székely Bulcsú tovább űzte tanítványait „Nulla nulla van, figyelj oda!” bekiabálásával. Oda is figyeltek. Kevi Bendegúz hatalmas bombával iratkozott fel az eredményjelzőre, így a magyar–szerb csatáktól picit szokatlan módon 8–0-val fordultak a csapatok. Egy beszédes félidei statisztika a magyar kapusteljesítményről, hogy míg Szeghalmiék 14 kísérletből 8 gólt dobtak, a szerbek 16 próbálkozásból egyet sem.

A térfélcsere után aztán összekapták magukat déli szomszédaink, Mihajlo Vukazics emberelőnyös góljával indult a harmadik negyed. A magyar csapat taktikus játékkal tartotta féken addigra már hitevesztett kihívóját, a szerb gólra Vigvári válaszolt, miután Székely időt kért, és kihangsúlyozta, még mindig nulla nulla a mérkőzés állása, és életbe vágóan fontos, hogy a csapat gólt szerezzen. Vigvári hitt a trénerének, és bevágta az első gólt abba a kapuba, amit két negyeden át Gyapjas hibátlanul őrzött (9–1).

A zárónegyedben Várkonyi Ádám villant elsőként, távoli lökete a kapus hóna alatt zúdult a hálóba. A szerbek Vuk Milojevics révén másodjára is eredményesek voltak, ám jött Szeghalmi, és még éppen a támadóidő lejárta előtti momentumban járt túl Lazar Durutovics kapus eszén. Az ellenfél próbálkozott, igyekezett menteni a menthetetlent, de Gyapjas ma nagyon keveset engedett. Szabó Bence középről tízgólosra növelte a magyar előnyt, és hogy mégse legyen két számjegyű a különbség, Vaszilij Martinovics 12–3-ra formálta az állást, egyben beállított a végeredményt.

Kedden délután magyar idő szerint 15 óra 30 perckor Hollandiával játssza utolsó csoportmeccsét a válogatott. A második fordulóban a hollandok 14–8-ra verték Szlovákia korosztályos csapatát.

FIÚ U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI
Magyarország-Szerbia 12–3 (4–0, 4–0, 1–1, 3–2)
C-csoport, 2. forduló 
Gólszerzők: 
Vigvári 4, Szeghalmi 3, Kevi, Nyíri, Várkonyi, Szabó, Mészáros
Az Eb-csapat:
Kapusok:
Gyapjas Brendon, Hörömpő Botond
Mezőnyjátékosok: Eppel Barnabás, Gábor Lőrinc, Kevi Bendegúz, Lantos István, Mészáros Mátyás, Molnár Erik, Nyíri Balázs, Pető Attila, Szabó Bence, Szeghalmi Zsombor, Várkonyi Ádám, Vigvári Vince, Vismeg Zsombor
Edzők: Székely Bulcsú, Tóth Kálmán. Csapatvezető: Madaras Norbert

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.