Vízilabda: kiélezett korosztályos bajnokságok közben érkezett a szünet

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.01. 16:36
Címkék
Néhol a remek csapategység, esetenként a kiváló egyéni teljesítmény repítette a korosztályos vízilabda-bajnokságok együtteseit az eddig lejátszott mérkőzéseken. Megnéztük, hogyan állnak a tabellák a kényszerszünetben.

Állnak a magyar korosztályos vízilabda-bajnokságok is, hiszen a szövetség március 13-án a koronavírus-járvány miatt határozatlan időre elhalasztott minden versenyrendszerébe tartozó sportrendezvényt, a folytatással kapcsolatban legközelebb május 11-ei ülésén hoz döntést. Addig is megnéztük, melyek azok az egyesületek és kik azok a játékosok, akik kiválóan teljesítettek a kényszerszünet előtt.

Vigvári Vince szeptembertől az OB I-ben is játszik Forrás: UVSE/Varga Jennifer
Vigvári Vince szeptembertől az OB I-ben is játszik Forrás: UVSE/Varga Jennifer

Vigvári Vince szeptembertől az OB I-ben is játszik  •  Fotó: UVSE/Varga Jennifer

Nincs már hibátlan csapat a fiú ifjúsági bajnokság középszakaszának felsőházában, a tíz meccset játszó címvédő UVSE február közepén otthon szenvedett egygólos vereséget az FTC-Telekomtól. A Ferencvárosnak egy mérkőzéssel kevesebbje van, de a zöld-fehér együttes sem hibátlan már, korábban éppen az UVSE aratott fölényes győzelmet a Népligetben. Benedek Tibor listavezető csapatának magja az OB I-ben felsőházba jutott felnőttkeretet is adja, de úgy tűnik, a fiataloknak nem okoz gondot a több fronton való helytállás. Az alakulat 154 gólnál jár az évadban, ennek majdnem egyharmadát, az élvonalban is remekül teljesítő Vigvári Vendel lőtte, 51-et. A harmadik helyen a KSI tanyázik.

Az FTC ifibajnokságban való vitézkedése azért sem meglepő, mert Nyéki Balázs és Varga Dániel együttese tavaly megnyerte a serdülők pontvadászatát, azonban idén egyelőre csak negyedik a korosztályban. Az élen hasonló a helyzet, mint az idősebbeknél. Az UVSE és a KSI is idegenben győzte le a másikat, előbbi neve mellett eggyel több találkozó áll, ezért a hárompontos különbség. Az UVSE 128 góljából 79-et vállalt Vigvári Vince, a dobogó legalsó fokát a BVSC-Zugló foglalja el.

Hibátlanul várja a folytatást a Vasas fiú gyermekcsapata Forrás: Vasas SC
Hibátlanul várja a folytatást a Vasas fiú gyermekcsapata Forrás: Vasas SC

Hibátlanul várja a folytatást a Vasas fiú gyermekcsapata  •  Forrás: Vasas SC

A gyermekbajnokságban ihletett formában pólózik a Vasas SC. Homonnai Dániel tanítványai tízből tízszer hagyták el győztesen a medencét.

„A fiúk már 2-3 éve együtt vannak, tavaly negyedik helyen végeztek a Budapest-bajnokságban, most, hogy a Vasas színeiben az országos bajnokságban játszhatnak, érezhetően motiváltabbá tette őket. A srácok nem riadnak vissza semmitől, az ellenfél vezetésénél is végig hisznek a győzelemben és, ha fogalmazhatok úgy, mi minden meccsen torokra megyünk” nyilatkozta a vezetőedző a téli szünetben.– A második helyen két vereséggel álló UVSE-t hat-hat ponttal leszakadva követi a BVSC-Zugló és az FTC.

Tavaly az UVSE leánycsapatai minden korosztályban elhódították a bajnoki trófeát, idén az ifibajnokságban ugyancsak dominál Áts Bertalan serege. A felnőttek között is rendszeresen foglalkoztatott, 62 gólos Peresztegi-Nagy Kinga vezérletével a csapat tizennégy meccsének szinte mindegyikét nagy arányú különbséggel nyerte meg, 318 gólt lőtt és csupán 81-et kapott. A dobogó második fokán a korosztályos válogatott Kudella Panna nevével fémjelzett Szentes, a harmadikon az Eger áll, de a negyedik helyezett BVSC-Zugló adja a góllövőlista és a játékosranglista éllovasát, a 85 gólos Petőváry Luca személyében.

Neszmély Boglárka három korosztályban remekel a kapuban Forrás: fradi.hu
Neszmély Boglárka három korosztályban remekel a kapuban Forrás: fradi.hu

Neszmély Boglárka három korosztályban remekel a kapuban  •  Forrás: fradi.hu

A bajnokságok közül a serdülő lányok között az egyik legkiélezettebb a csata az élmezőnyben. A Szentes, az FTC és az UVSE is egyetlen vereséget szenvedett idáig, az előbbi sorrendet csupán a lejátszott találkozók száma befolyásolja. Az egészen február végéig százszázalékos, a gólkirályi címre törő, 83 találatnál tartó Dömsödi Dalma közreműködésével menetelő Szentes az FTC otthonában kapott ki meglepően simán, kilenc góllal. Ez valamelyest átírhatja az előre sanszosnak vélt forgatókönyvet, miszerint idén megismétlődhet a tavalyi UVSE–Szentes finálé. Az FTC felvirágzásában nagy szerepe van a korosztályos válogatott kapusnak, Neszmély Boglárkának, aki a serdülőben 69, az ifiben 59, a felnőttek második számú hálóőreként pedig 58 százalékos hatékonysággal hárítja a lövéseket.

A gyermekbajnokságban egy veresége van a BVSC-nek és az UVSE-nek is, itt is az eggyel több meccs jelenti a zuglóiak előnyét. Érdekesség, hogy mindkét együttes a harmadik helyet elfoglaló, hazai medencében veretlen Dunaújváros vendégeként hagyott fel győzelmi sorozatával. A legtöbb gólt, 71-et a negyedik pozícióban található KSI-Százhalombatta ígérete, Lendvai Natasa Sára szerezte, a kapusok versengéséből pedig 64 százalékos hatékonyságával kiemelkedik a BVSC-s Torkos Tamara. Többek között őt is méltatta nemrégiben a listavezető gárda trénere, Mészáros Vanda.

A BVSC-Zugló leány gyermekcsapata vezeti a tabellát a szünetben Forrás: BVSC-Zugló
A BVSC-Zugló leány gyermekcsapata vezeti a tabellát a szünetben Forrás: BVSC-Zugló

A BVSC-Zugló leány gyermekcsapata vezeti a tabellát a szünetben  •  Forrás: BVSC-Zugló

A jó védekezés az alap. Arra építjük a támadásokat, a csapat mindent megtesz a saját kapuja előtt, hogy ne kapjon gólt – mondta az edzőnő. – Ehhez persze kell a megfelelő csapatmunka, kiegyensúlyozottság, fegyelem. A kevés kapott gól korosztályos válogatott kapusunknak, Torkos Tamarának is köszönhető. Amíg én a partról irányítom a védekezést, ő a vízből. Nagyon pozitív, hogy vezetjük a bajnokságot, a lányok mindent meg is tesznek a sikerért, edzésről sem hiányoznak. Szeretjük az első helyet, de nem ragaszkodunk hozzá, hosszabb távon gondolkodunk a fiataljainkról. Persze, egyik álmom válna valóra, ha megnyernénk, második és harmadik helyeim már vannak.”

 

A korosztályos bajnokságok tabelláit ITT lehet böngészni.

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik