B. Z. utanpotlassport.hu 2019.09.08 18:06 Frissítve: 2019.09.12 15:21

Női vízi junior-vb: válogatottunk kiadós felkészülés után rajtol

Hétfőn megkezdi szereplését a női juniorválogatott a portugáliai Funchal városában rendezendő vízilabda-világbajnokságon. A Faragó Tamás és Petőváry Zsolt által irányított együttes a legnehezebb csoportba került, de bízik a jó szereplésben.

Valyi_Vanda madár dávid mvlsz

Vályi Vanda a csapat egyik erőssége  •  Fotó: Madar Dávid / MVLSZ

Kerülhetett volna könnyebb csoportba is a női vízilabda-válogatott a portugáliai Funchalban hétfőn kezdődő junior-világbajnokságon. Faragó Tamás és Petőváry Zsolt csapata a 16 országot felvonultató torna A jelű négyesében kapott helyett Ausztrália, az Egyesült Államok és Japán leányai mellett. Az ellenfelek kiléte, persze nem a nyitómeccs előtt derült ki, így a válogatott igyekezett minél jobb állapotban érkezni a világbajnokságra, és az igen hosszúnak számító nyolchetes felkészülés során az ugyancsak remek játékerőt képviselő orosz és olasz korosztályos gárdával is együtt gyakorolt.

„A világbajnokság előtt olyan ellenfeleket kerestünk, akik érdemben segítik a felkészülésünket
– mondja Faragó Tamás, a női utánpótlás-válogatott szakvezetője. – Az olaszok és az oroszok mellett a kínai felnőttválogatottal is játszottunk három edzőmérkőzést. Készen állunk a világbajnokságra, de tudjuk, hogy nagyon nehéz mérkőzések várnak ránk, ráadásul fizikailag is kimondottan erősek az ellenfeleink. Ha a csoportmeccseken jól szerepelünk, akkor könnyebb ágra kerülünk, de az még odébb van. Most azzal foglalkozunk, hogy a soron következő feladatot oldjuk meg. Az ausztrál és az amerikai válogatott a világ legjobbjai közé tartozik, a japánok játékosainak fele pedig már a felnőttválogatott tagja és az olimpia csapatban készül.”

A magyar csapat egészen fiatalnak számít az U20-asok világbajnokságán, hiszen két játékos kivételével mindenki az U19-es és U18-as korosztályt képviseli. Ennek ellenére vannak olyan erényei az együttesnek, amelyek kompenzálhatják az évek hiányát.

„Két év korkülönbség ebben a korosztályban nagyon sokat számít. Vannak játékosok, akik még kislánynak számítanak, miközben látunk egy-két csapatban olyan húszévest, akire a kifejlett nő, vagy már-már az asszony kifejezés illik. Mi elsősorban abban bízunk, hogy képesek leszünk a magyaros vízilabdát olyan módon képviselni, ahogyan mindig is jellemző volt csapatainkra. Technikailag képesek vagyunk az ellenfelek fölé nőni, és remélem, kreativitásban és a gondolkodás gyorsaságában is meg tudjuk őket előzni – bizakodik az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szakvezető.

A magyar csapat magyar idő szerint hétfő reggel 8 órakor kezdi meg szereplését Ausztrália fiataljai ellen, kedden az amerikaiakkal, szerdán a japánokkal játszik. A csoport győztese egy pihenőnap után pénteken a negyeddöntőben folytathatja a világbajnokságot, a második és harmadik helyezettek csütörtökön nyolcaddöntőt játszanak.

NŐI JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, FUNCHAL (PORTUGÁLIA)
Csoportbeosztás

A-csoport: Magyarország, Egyesült Államok, Ausztrália, Japán
B-csoport: Brazília, Hollandia, Kazahsztán, Spanyolország
C-csoport: Dél-Afrikai Köztársaság, Portugália, Olaszország, Oroszország
D-csoport: Görögország, Kanada, Új-Zéland, Kína
A magyarok programja
Szeptember 9., hétfő: 8:00 Magyarország–Ausztrália
Szeptember 10., kedd: 17:40 Magyarország–Egyesült Államok
Szeptember 11., szerda: 12:00 Magyarország–Japán
A magyar vb-keret
Kapusok: Magyari Alda, Maczkó Lilla Mezőnyjátékosok: Vályi Vanda, Muzsnay Fanni, Ármai Zita, Faragó Berta, Petőváry Luca, Faragó Kamilla, Rybanska Natasa, Kudella Panna, Petik Panna, Kiss Eszter, Utassy Kata Edző: Petőváry Zsolt Női utánpótlás-válogatott szakvezető: Faragó Tamás

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).