B. Z. utanpotlassport.hu 2019.09.11 15:21 Frissítve: 2019.09.11 15:44

Vízilabda: győzelemmel zárt vb-csoportjában a női juniorválogatott

Nem kezdte jól utolsó csoportmeccsét a magyar női juniorválogatott a portugáliai világbajnokságon, a japánok ugyanis három góllal vezettek az első negyed után, de Faragó Tamás és Petőváry Zsolt együttese fordított, és 12–10-re nyert, így biztosan továbbjutott. Hogy hányadikként, az a csoport másik mérkőzésétől függ.

Valyi_Vanda madár dávid mvlsz

Vályi három gólig jutott  •  Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A japánok elleni meccs előtt egy győzelemmel és egy vereséggel állt a magyar női juniorválogatott a portugáliai Funchal városában zajló vízilabda-világbajnokság legerősebb, A jelű csoportjában. A Faragó Tamás és Petőváry Zsolt által irányított csapat hétfőn a világtorna nyitómeccsén egygólos győzelmet aratott az ausztrálok felett (10–9), kedden viszont 8-7-re kikapott az amerikaiaktól, így ahhoz, hogy biztosan ne a 13-16. helyért folytassa a tornát, legalább döntetlenre volt szüksége szerdán. A japánok igen képzett, ügyes játékosokból állnak, és nem titkoltan erre a gárdára alapozzák majd a jövő évi tokiói olimpián szereplő felnőttkeretet. Erejüket az is mutatja, hogy az Egyesült Államokkal döntetlent játszottak, az ausztráloktól csupán egy góllal kaptak ki.

Jól kezdett a magyar csapat. Muzsnay Fanninak másfél perc sem kellett, hogy megszerezze első gólját emberelőnyből, a következő akcióból azonban egyből egyenlített Japán. Sőt röviddel ezután nemcsak a vezetést vették az ázsiaiak, hanem el is léptek, és öt perc után már három gól volt a különbség a két csapat között. Rybanska Natasa ötméteresből szépített, ám a japánok újra betaláltak a negyed végén, így a magyar szempontból elég ijesztőnek tűnő 5–2-es japán vezetéssel zárult az első nyolc perc.

A második felvonásban ritmust kellett váltania Faragó Bertáéknak, és ezt meg is tették. Petőváry Luca és Utassy Janka révén előbb közelebb lopódzott a válogatott, majd még a negyed fele előtt Rybanska egyenlített. A hirtelen felzárkózás sokkolta az ellenfelet, támadásaikba hiba csúszott, Magyari Alda figyelt a magyar kapuban, Petőváry pedig megdobta második gólját (6–5).

A szünetet követően Vályi Vanda is beköszönt, a meccsen első, a vb-n hetedik gólját szerezte, majd érkezett az akkor már 11 perce nem látott japán gól. A negyed hátralévő részében felváltva estek a gólok, magyar részről Utassy, Vályi (ötméteresből), Rybanska sorrendben, 4 másodperccel a vége előtt azonban bosszantó ázsiai találat zárta a nyolc percet (10–9).

Úgy tűnt, a negyedik negyedben meghatározó lesz, ki szerzi az első gólt. Vályi vállalta magára a feladatot, és újra kettővel vezetett a magyar válogatott. A japánok rontottak, Kiss Eszterék pedig kettős emberelőnybe kerültek. Faragó Tamás érezte, hogy fontos pillanatához érkezett a találkozó, időt kért. Az ezt követő magyar kísérletet még védte a japán kapus, Kiss nem sokkal későbbi próbálkozásánál viszont már tehetetlennek bizonyult. Négy perc volt hátra, hárommal vezetett Magyarország. Jött a japánok időkérése, aminek meg is lett az eredménye. Emberelőnyből kettőre zárkóztak, de a percek vészesen fogytak, és amikor a magyar kapitány másodszor is időt kért, már csak 50 másodperc volt hátra. Mindkét csapat próbálkozott még egyszer a gólszerzéssel, magyar szempontból pedig egyáltalán nem nagy probléma, hogy egyiknek sem jött össze. 12–10-re nyertek Vályiék. A csoportját jelenleg négy ponttal vezeti Magyarország, a japánok egy ponttal a négyes utolsó helyén zártak. Az Egyesült Államok 3, Ausztrália 2 pontnál jár, és közvetlenül a meccs után ausztrál–amerikai mérkőzést rendeznek, annak az összecsapásnak az eredménye befolyásolja, hogy a magyar válogatott hányadik helyen jut tovább kvartettjéből.  De egy biztos: továbbjutott!

NŐI JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, FUNCHAL (PORTUGÁLIA)
A-csoport, 3. forduló

Magyarország–Japán 12-10 (2–5, 4–0, 4–4, 2–1)
Gólszerzők:
Vályi V., Rybanska 3, Utassy, Petőváry 2, Muzsnay, Kiss
A női juniorválogatott vb-kerete
Kapusok: Maczkó Lilla, Magyari Alda Manon
Mezőnyjátékosok: Ármai Zita, Faragó Berta, Faragó Kamilla, Kiss Eszter Lara, Kudella Panna, Muzsnay Fanni, Petik Panna, Petőváry Luca, Rybanska Natasa, Utassy Kata, Vályi Vanda
Edzők: Faragó Tamás, Petőváry Zsolt

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.

2019.09.14 14:11:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

2019.09.13 13:10:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Fűzy Ákos után a pécsi női kosárlabdázás újabb ikonikus alakjára emlékeznek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A hétvégi 3. Horváth Judit Emléktornán a kadét lányok lépnek pályára.

2019.09.08 15:52:16

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Gáll András a budapesti laser run-világbajnokságon U17-ben egyéniben és vegyes váltóban is ezüstérmet szerzett. A Mol Alapítvány által támogatott 16 éves sportoló elégedett idei teljesítményével, pedig az év utolsó nagy eseménye előtt még úgy gondolta, sikerülhettek volna jobban is világversenyek.