Vízilabda: oroszverés az U15-ös Eb nyolcaddöntőjében

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.24. 15:56
Címkék
„Közepes játékkal nem fognak minket megverni a szerbek” – mondta Vincze Balázs szövetségi kapitány, miután a magyar U15-ös fiú vízilabda-válogatott a bulgáriai Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében hat góllal győzte le Oroszországot és bejutott a kontinensviadal legjobb nyolc csapat közé. Az elődöntőbe jutásért holnap Szerbia lesz az ellenfél.

A magyar U15-ös fiú vízilabda-válogatott Horvátország mögött csoportmásodikként végzett a burgaszi Európa-bajnokság A jelű kvartettjében, így nyolcaddöntőt is kellett játszania, ahol ma Oroszország fiataljaival találkozott. A Vincze Balázs szövetségi kapitány, Derekas Szilárd szövetségi edző és Kiss Csaba másodedző által vezényelt magyar fiataljaira az oroszok vártak, akik a C csoportban Olaszország és Grúzia mögött a harmadik helyen végeztek.Vincze Balázs szövetségi kapitány, Derekas Szilárd szövetségi edző és Kiss Csaba másodedző által vezényelt magyar fiataljaira az oroszok vártak, akik a C csoportban Olaszország és Grúzia mögött a harmadik helyen végeztek.

u 15 w
u 15 w

Az oroszok elleni meccs jó ráhangolódás volt a szerbek ellenire Fotót: Kovács Cs. Tamás

A meccs nyitó gólját az oroszok szerezték, és az első negyed hasonlóan szorosan alakult, mint a tegnapi románok elleni csoportmérkőzésen, de csakúgy, mint akkor, az utolsó percben most is Nagy Ákos gondoskodott a magyar vezetésről, saját maga harmadik találatát szerezve (3–2). A második negyed háromperces gólcsenddel kezdődött, ám utána Nagy Ákos emberelőnyből kétszer is eredményes volt, miközben a csapatkapitány, Gaszt Roland is megrezegtette az ellenfél hálóját (6-2). Az oroszokkal ekkor fordult elő először az Európa-bajnokságon, hogy egy egész negyeden keresztül nem lőttek gólt, de mint utána rögvest kiderült, nem utoljára. A magyar csapat Csite Lóránddal a kapuban a harmadik felvonásban is remekül védekezett, Nagy Ákos pedig már hatodszor köszönt be (ezúttal ötméteresből), majd Barics Bence és Szalai Péter is feliratkozott a góllövőlistára, mindketten emberelőnyből villantak, így a harmadik negyedet is 3–0-val hozta le a magyar együttes (9­–2).

Az utolsó nyolc percre már minden lényegi kérdés eldőlt, arra viszont kiválóan alkalmas lett volna a zárónegyed, hogy azok a magyar játékosok is gólt szerezzenek, akik addig nem. Szépfalvi Gergő és Fekete Paolo be is talált, ám az oroszok hárommal válaszoltak, így maradhatott némi hiányérzet (erejének tartalékolása mellett is) a magyar válogatottban, hisz ezt a nyolc percet elveszítette, a meccset viszont így is fölényesen, 11–5-re nyerte. A győzelem azt is eredményezte, hogy a csapat bejutott az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közé, és holnap Szerbiával mérkőzik meg az elődöntőbe kerülésért. Vincze Balázs szövetségi kapitány szerint a mai mérkőzés jó előkészítője volt a szerbek elleni rangadónak.

„Számítottunk rá, hogy az eleje nem lesz sétagalopp. Az első pillanatban mindenki nyílt sisakkal próbál meg jó eredményt elérni, aztán ahogy a párharcok egyre inkább letisztulnak, úgy alakulnak az erőviszonyok is. Ezt talán még hamarabb sikerült megfelelően kezelnünk, mint tegnap. Nagy Ákos hat góljával most a csapat húzóembere volt. Neki a támadásokban, azok szervezésében és különösen befejezésében van nagy szerepe. Szeretnénk, ha a többiek is átvennének ebből, hiszen lehetett látni a horvátok elleni csoportmérkőzésünkön, hogy nem mindenki ellen lehet egy fecskével nyarat csinálni. Ezen a meccsen minden eddiginél többször kerültünk emberelőnybe. Jó, hogy tudtunk gyakorolni, hiszen eddig ezekkel a szituációkkal álltunk a leginkább hadilábon. Ez a horvátok elleni meccsre is rányomta a bélyegét, ahol tízből egyet sikerült kihasználnunk, sőt ötméterest is hibáztunk. A szerbek ellen koncentrált és száz százalék körüli játékra lesz szükség, hogy nyerni tudjunk, de azt gondolom, ez rájuk is ugyanúgy vonatkozik. Közepes játékkal nem fognak minket megverni. Szerencsére elegendő pihenőidőnk marad. Már most elkezdjük a videózást, ma még tartunk egy átmozgató edzést, és holnap délelőtt is van lehetőségünk uszodában készülni. Aztán megmérkőzünk Szerbiával.”

Csütörtökön az elődöntőbe jutásért magyar idő szerint 18 órától kezdődő meccsen száll vízbe az U15-ös válogatott Szerbia ellen. A szerbek D csoport első helyén végeztek, így egyből a negyeddöntőben találták magukat, ma pihenőnapjuk volt. Csoportjukban Szlovéniát 22–4-re, Montenegrót 14–9-re, Fehéroroszországot 17–4-re győzték le.

FIÚ U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ
Nyolcaddöntő
Magyarország-Oroszország 11-5 (3-2, 3-0, 3-0, 2-3)
Gólszerzők:Nagy Á. 6, Fekete, Országh, Barics, Gaszt, Szalai
Az Eb-csapat
Kapusok:Csite Lóránd, Gyapjas Viktor
Mezőnyjátékosok:Fekete Paolo, Nagy Ákos, Szépfalvi Gergő, Besenyei Áron, Barics Bence, Gaszt Roland, Tamás Kevin, Kis Ferenc Ágoston, Országh Mihály, Tymcyna Máté, Mészáros Bálint, Szalai Péter, Pál-Szabó Norbert
Edzők:Derekas Szilárd, Kiss Csaba, Vincze Balázs

További korosztályos híreinkVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik