Vízilabda: ahány klub, annyiféle vélemény a folytatásról

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.17. 09:03
Címkék
Megnéztük, hogy az utánpótlás-nevelő vízilabdaklubok hogyan fogadták a bajnokságok lezárását és miként tervezik az újraindulást.

Mint ismeretes a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége május 11-én úgy határozott, hogy a koronavírus-járvány miatt befejezettnek nyilvánítja, egyúttal végeredmény kihirdetése nélkül zárja le a 2019/2020-as bajnoki évadot. A határozattal kapcsolatban az utánpótlás-bizottság elnöke, Székely Bulcsú elmondta, hogy a törlés mellett az elnökség az érintettekkel való egyeztetést követően egyhangú szavazattal döntött. A szakember a folytatásról úgy fogalmazott, továbbra is az cél, hogy a fiatalok minél hamarabb játszani tudjanak, ennek érdekében a szövetség nyári kupák szervezését tervezi.Székely Bulcsú elmondta, hogy a törlés mellett az elnökség az érintettekkel való egyeztetést követően egyhangú szavazattal döntött. A szakember a folytatásról úgy fogalmazott, továbbra is az cél, hogy a fiatalok minél hamarabb játszani tudjanak, ennek érdekében a szövetség nyári kupák szervezését tervezi.

A Vasas gyermekcsapata csalódott Forrás: vasassc.hu
A Vasas gyermekcsapata csalódott Forrás: vasassc.hu

A Vasas gyermekcsapata csalódott  •  Forrás: vasassc.hu

Megnéztünk néhány egyesületet, hogyan fogadta a lezárást, és a tájékoztatások alapján hol, milyen körülmények között kezdődött meg az edzésmunka, ha egyáltalán megkezdődött.

A Vasas gyorsan és széleskörűen reagált az „ítéletre”. Méhes Jenőszakosztályvezető szerint a lehető legbölcsebb döntés született. „Nem lett volna sportszerű az újrakezdés, hiszen a csapatoknak eltérő lehetőségeik vannak az edzéseket illetően. Van olyan klub, amelyik jó ideje edz, akadt amelyiknek eddig semmilyen lehetősége nem volt erre. Nekünk például ez a kilencedik hét víz nélkül, márpedig a vízilabdát víz nélkül nem lehet játszani. Nem lehet elvárni, hogy a szárazföldi edzések alapján készüljenek fel a csapatok az éles meccsekre. Az utánpótlás-bajnokságokban még el lehetett volna gondolkodni valamilyen folytatáson, de annyira sok bonyolító tényező lépett volna közbe – elég csak arra gondolni, hogy iskolába nem járnak a gyerekek –, hogy sajnos, itt is ésszerű volt a bajnokság törlése” – mondta. A Vasasnál leginkább az a fiú gyermekcsapat bánhatja a döntést, amelyik hibátlan mérleggel vezette a bajnokságot. Trénerük, Homonnai Dániel a gárda csalódottságáról számolt be.

„Szerettünk volna játszani, hogy a bajnokság a vízben dőljön el. Jogosan érezhetik azt a srácok, hogy egy érmet elvettek tőlük, hiszen minden jel arra mutatott, hogy egy nagyon jó dolog is kisülhetett volna számunkra a szezon végén. Persze lehetett számítani a döntésre, jogosnak is tűnik, nem ért minket teljesen váratlanul, és próbáltam is a srácokat felkészíteni arra, hogy ez is benne van a pakliban. Ugyanakkor amint hivatalossá vált, hogy törlik a szezont, éreztem rajtuk a szomorúságot, őket ez jobban megérintette. Nagyon hiányzik nekik a víz, két hónap telt el a legutóbbi mérkőzésünk óta, és az utóbbi időben már folyamatosan arról érdeklődnek, mikor kezdhetjük már az edzéseket. Próbálom tartani bennük a lelket.”

Nyíri Balázs volt az FTC felnőttcsapatában legtöbbet szerepelt ifista Forrás: fradi.hu
Nyíri Balázs volt az FTC felnőttcsapatában legtöbbet szerepelt ifista Forrás: fradi.hu

Nyíri Balázs volt az FTC felnőttcsapatában legtöbbet szerepelt ifista  •  Forrás: fradi.hu

Az FTC külön nem tért ki az utánpótlásra, közleményt viszont kiadott, melyben az áll, hogy a klub tudomásul vette a döntést. Az egyesület álláspontjáról sokat elárulhatnak az alábbi sorok: „Az FTC vezetése, valamint a klub vízilabda-szakosztályának minden tagja a szezon kezdetétől fogva egészen a szövetség mostani döntéséig azon dolgozott, hogy vízilabdázóink a medencében, sportszerű keretek között, valódi küzdelemben tudják megvédeni sorozatban harmadik bajnoki címüket.”

A KSI egyik felületén sem nyilatkozott a folytatásról, azonban Székely Bulcsú szakosztályvezető véleményét ismerhetjük: „Még mindig nem látjuk, hogy ki, mikor, hol és milyen feltételek mellett tudna kezdeni. Nem tiszta, hogy a különböző régiókban kinek milyen lehetőségei lesznek a felkészülésre. A bizonytalanság a legrosszabb. Ezért is gondolom úgy, hogy a legjobb döntés született. Ebben a helyzetben ez a legátláthatóbb, a szakmát tekintve pedig a legkevesebb sérüléssel járó határozat.”

Külön az UVSE sem kommentálta a hét szövetségi híreit. A lilák honlapján a vezetőségben történt változások élveznek prioritást. Benedek Tibort visszavonulása után Vincze Balázs edzői és szakmai igazgatói posztján váltotta, a női szakág szakmai igazgatója Áts Bertalan lett.

Az Egri Vízilabda Klub hétfőn teljes anyagi csődről számolt be a vlv.hu portálnak. A közleményben az állt, hogy az Egri Vízilabda Kft. a korábbi vezetőség által kötött szerződések és a korábban minden év április 15-ig beérkezett városi támogatás elmaradásának következtében fizetésképtelenné vált. Szerdán Egerben elnökségi ülést tartottak, aztán az egyesület már saját felületén közölte a hírt, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma felajánlotta segítségét a helyzet megoldásának kidolgozására. A több mint 300 gyereket foglalkoztató klub hivatalosan nem kommentálta a bajnokságok lezárását, de bizonytalan helyzetében gyaníthatóan nem bánja az idő előtti lezárást. Korosztályos játékosai kisebb csoportokban, de még szárazföldön edzenek.

A szombathelyi AVUS-nál sem rózsás a helyzet. A felnőttcsapat gazdasági okokra hivatkozva visszalépett az OB I-től, Bánfi Péter klubelnök azonban közölte, az utánpótlásképzést nem befolyásolja a döntés, cél, hogy saját nevelésű játékosokkal jussanak vissza az élvonalba. Az egyesület az edzésekről szombaton tett közzé kilenc pontos közleményt, a hetedik pontja szerint: „Az AVUS vezetősége örömmel tenne eleget egyesületi edzésszervezési tevékenységének, ám ez jelenleg vízfelület hiányában nem lehetséges.”

Szentesen is úgy vélik, jó döntés született. A klub leánycsapatai mindhárom korosztályos bajnokságban esélyesek voltak a dobogóra, a serdülők az aranyéremre is. Persze, a szövetség döntésében a felnőttbajnokság érdeke volt a legmeghatározóbb. Szombat délután aztán a Szentestől is jött a közlemény:

A szentesi Dömsödi Dalma magasan vezette a serdülőbajnokság góllövőlistáját Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi Dömsödi Dalma magasan vezette a serdülőbajnokság góllövőlistáját Fotó: Vidovics Ferenc

A szentesi Dömsödi Dalma magasan vezette a serdülőbajnokság góllövőlistáját  •  Fotó: Vidovics Ferenc

„Közös megegyezéssel szerződést bontottunk azokkal az edzőinkkel, akik másodállásban dolgoztak klubunkban. A főállású edzők és játékosok bérét 50%-kal csökkentettük a veszélyhelyzet idejére, azért, hogy a klub stabilitása továbbra is fennmaradjon. Egyesületünknek továbbra is az a célja, hogy minél hamarabb edzéseket tarthassunk, de a Magyar Vízilabda Szövetség Nemzeti Sportközpontok ajánlása alapján tett állásfoglalása továbbra sem változott, vagyis ahhoz, hogy edzéseket tartsunk, a következőknek kell teljesülni: Akkor lehet elkezdeni az edzéseket, ha két darab három nap különbséggel levett negatív PCR-mintája van az összes játékosnak és szakmai stábtagnak. Ebben az esetben egyszerre nyolcan lehetnének a medencében, de testi kontaktus nélkül. Vagyis ameddig ez a szabály, addig nemhogy meccset játszani, még tréningezni sem lehet.”

A BVSC-Zugló részéről Szűcs Márton a férfi. és Petrovics Mátyás a női együttes vezetőedzője szerint is jó döntés született. A lezárás a bajnokságát vezető leány gyermekcsapatnak lehet a legfájóbb.

Szolnokon is egyetértettek a határozattal. A klub honlapján beszámolnak az UVSE-ből érkező 19 éves Konarik Ákosról, és pénteken már az edzésekről is megjelent a tájékoztatás:

„Május 18-tól megkezdődnek a szárazföldi edzések utánpótlás-sportolóink számára. Az edzések látogatásának feltétele a szülő által kitöltött és aláírt nyilatkozat. Erről mintát az edzők tesznek fel a csoportokba. A nyilatkozatokat az első edzés előtt az edzőknek kell leadni.”

A Dunaújvárosról a női csapat vezetőedzője Mihók Attila a dunaujvaros.com-nak mondta el, hogy a bajnokság folytatása mellett szavaztak. Annak tükrében ez nem meglepő, hogy az egyesület feltételei megvannak a minőségi munkához.

A dunaújvárosi lányok már tudnak medencében edzeni
A dunaújvárosi lányok már tudnak medencében edzeni

A dunaújvárosi lányok már tudnak medencében edzeni

„Szerencsénkre mi már el tudtuk kezdeni a felkészülést velük is, a Fabó Éva Sportuszoda hétfőn megnyitott, vagyis a héten már teljes létszámban zajlanak az edzések. Most az a feladatunk, hogy az előttünk álló időszakban olyan gyakorlatokat végeztessünk az utánpótláskorú játékosokkal is, melyekkel csökkenteni tudjuk a kiesésből adódó problémákat.”

Az OSC honlapjának legutóbbi bejegyzése még a március 13-ai felfüggesztés. Azóta nem adott „életjelet” magáról a klub ezen a platformon. Pedig tudjuk, hogy nem élnek unalmas napokat. Hasonlóan „csendes” a Szeged portálja is. A csongrádi férficsapat vezetőedzője, Szabó Zoltán a delmagyar.hu-nak mondta el pénteken, hogy nem érte váratlanul a döntés az együttest. A folytatásról így szólt: „a sátor szerdán lekerült az uszodáról, ezzel a legfontosabb akadály elhárult, hogy legyen medencénk, ahol edzhetünk.”

Miskolcon is elfogadták a döntést. Ismert, hogy a borsodiak felnőttcsapata a következő szezonra nagyon megfiatalodik. Bachner András sportigazgató szombaton a klub közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Folyamatos nálunk a szárazföldi edzés Kis István vezetőedző vezetésével. Emellett már mindenki nagyon várja az első vizes edzés lehetőséget. Várhatóan május végén, június elején töltik fel a medencéket. Addig is mindent kihasználunk a csapatépítés és az erőnléti edzés lehetőségeként.”

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik