Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.02.27 19:25 Frissítve: 2020.02.28 11:08

Vívás: varázslattal még junior Eb-győztes lehet a leány kardcsapat

A fiú párbajtőrvívók és a leány kardozók sem szereztek érmet a poreci utánpótlás Európa-bajnokság juniorversenyének nyitónapján a Zatika Sportcentrumban. Gulácsi Ferenc szakágvezető szerint a lányoknak varázslatra lesz szükségük ahhoz, hogy megnyerjék a vasárnapi csapatviadalt Horvátországban.

A fiú párbajtőrözők és a leány kardvívók kezdték meg a poreci utánpótlás Európa-bajnokság juniorversenyét. Leginkább a lányok éremszerzésében bízhattunk, hiszen a kadétok között a kedden csapatban aranyérmet szerző, már a felnőttválogatottat is megjárt Battai Sugár, valamint Szűcs Luca is pástra lépett (Szűcs ebben az évadban a junior-világkupaversenyeken egy arany- és két ezüstérmet nyert − a szerk.). Gulácsi Ferenc tanítványai − nem kis meglepetésre − idő előtt búcsúztak. Sugár menetelt a legtovább − a nyolcaddöntőben maradt 15:11-re alul azzal a román Ilinca Pantissal szemben, akit a kadétok egyéni viadalán még 15:7-re legyőzött. Nem csak Battai nem bírt ezzel a román hölggyel: a szintén csapatban Eb-aranyérmes Keszei Kírát is ő állította meg a 64 között (11:15) a Zatika Sportcentrumban.

Szűcs Lucán (jobbról) kifogott a török Nisanur Erbil Forrás: EFC

Szűcs Lucán (jobbról) kifogott a török Nisanur Erbil  •  Forrás: EFC

„Ugyanazt tudom mondani, amit a kadét egyéni erőpróba után: mérhetetlenül csalódott vagyok. Gyakorlatilag megismétlődött az, ami néhány nappal korábban. Sugár elizgulta a meccsét. Habár higgadtnak és magabiztosnak tűnt az asszó előtt, az éles helyzetben leblokkolt. Ilinca ugyanazokat a tusokat vágta egymás után, így állíthatjuk, hogy technikai és taktikai hibákat vétett a sportolónk. Ez ugyanakkor nem csak rá igaz, mind a négy lány mozgása görcsös és szaggatott volt, ráadásul az akciókat is siettették. Ezúttal nem tudom azt mondani nekik, mint a kadétoknak. Varázslatra van szükségünk ahhoz, hogy aranyéremmel kompenzáljuk a csapatversenyen ma történteket. Ebben a mezőnyben jóval keményebb riválisokkal kell szembenéznünk, mint a kisebbek között” − értékelt Gulácsi.

Ami Lucát illeti: a csoportkörben még jól szerepelt, hatból öt asszót húzott be, ám a főtábla első körében búcsúzott, miután 15:8-as vereséget szenvedett a török Nisanur Erbillel szemben.

„Úgy tűnik, hogy ő a mumusa, mivel az egymás elleni mérlegük három-nulla − a török javára. Szűcs már a párharc előtt odajött hozzám, és az mondta, hogy fél, nem érzi jól magát. Azt feleltem, hogy ez esetben inkább fel se menjen. Már az előjelek is rosszak voltak...” − így a mester.

Osman-Touson Maruán (jobbról) a svéd Christopher Kellyn túljutva jutott nyolc közé Porecben Forrás: EFC

Osman-Touson Maruán (jobbról) a svéd Christopher Kellyn túljutva jutott nyolc közé Porecben  •  Forrás: EFC

Állíthatjuk, hogy a párbajtőrözők szerencsétlenül jártak: Osman-Touson Maruán a későbbi bajnok Egor Lomagától kapott ki egy tussal a negyeddöntőben (10:11), míg Ujvári Andrást az ezüstérmes olasz Filippo Armaleo állította meg a 32-es táblán (10:15).

A legjobban Keszthelyi Zsombor kezdte az erőpróbát: a csoportkörben a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző olasz színekben vívó kadét-vb-aranyérmes unokáját, Enrico Piattit is legyőzve jutott főtáblára − a 11. helyre rangsorolva magát. Később, a 32 között azonban kifogott rajta a litván Leonardas Kalininas (11:15). Enricónak sem úgy sikerült az Eb, ahogyan eltervezte, a 32 között esett ki. A negyedik magyar, Hamilton-Meike Jonathán a 64-es táblán maradt alul a brit Benjamin Andrewsszal szemben (8:15).

„Maruán kellemes meglepetést okozott, elsőéves juniorként menetelt a negyeddöntőig. Peches volt, hiszen csupán egy tussal kapott ki a későbbi kontinensbajnoktól. Egyenletesen teljesített mindenki, nem volt kiugróan jó vagy rossz szereplés. Ki kell elemeznünk még a történteket a csapatverseny előtt, van két napunk gondolkozni. Érmet várok tőlük!” − véleményezett a szakág vezetőedzője, Eitner Kinga.

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC, HATODIK VERSENYNAP
A magyarok asszói
JUNIOR FIÚ PÁRBAJTŐR
A 32 közé
Ujvári András−Matej Salzer (cseh) 15:10
Keszthelyi Zsombor−Luka Pejic (horvát) 15:11
Osman-Touson Maruán−Matthew Apers (belga) 15:6
Benjamin Andrews (brit)−Hamilton-Meike Jonathán 15:8
A 16 közé
Osman−Touson Maruán−Jan Schumann (osztrák) 15:9
Filippo Armaleo (olasz)−Ujvári András 15:10
Leonardas Kalininas (litván)−Keszthelyi Zsombor 15:11
Nyolcaddöntő
Osman-Touson Maruán−Christopher Kelly (svéd) 15:13
Negyeddöntő
Egor Lomaga (orosz)−Osman-Touson Maruán 11:10
JUNIOR LEÁNY KARD
A 32 közé
Ilinca Pantis (román)−Keszei Kíra 15:11
A 16 közé
Nisanur Erbil (török)−Szűcs Luca 15:8
Battai Sugár−Natalia Bugaevski (moldovai) 15:6
Nyolcaddöntő
Ilinca Pantis (román)−Battai Sugár 15:11

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK
Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben
Kó Benedek nyolcaddöntős
„Óriási csalódás volt ez a nap”
Hat magyar még versenyben a második napon
Szemes Gergő kadét Európa-bajnok
Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett
A fejes elmaradt, de Ondrik bronzérmes
Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat
Pompás kardvirágok
Érzelmi hullámvasút
Minden jó, ha a vége nem is

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.