utanpotlassport.hu 2019.06.12 13:17 Frissítve: 2019.06.13 20:57

Vívás: utánpótláskorúak az Eb-csapatban

A düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságon résztvevő felnőttválogatottban négy, még utánpótláskorú fiatal kapott helyet. Ennek okán beszélgettünk a parbajtőröző Andrásfi Tiborról, Koch Mátéról, Muhari Eszterről és a kardvívó Pusztai Lizáról a szövetségi kapitánnyal, Udvarhelyi Gáborral.

Hétfőn kezdődik Düsseldorfban a felnőtt vívók Európa-bajnoksága, amelyen négy, még utánpótláskorú fiatal is képviseli a magyar színeket. A legérdekesebb helyzet a férfi párbajtőr-válogatott mezőnyében alakult ki, ahol a juniorkorúak már idén berobbantak a felnőttek élmezőnyébe.

Az Európa-bajnokságon a csapatban kétszeres junior-világbajnok Andrásfi Tibor és Koch Máté léphet pástra, míg a júliusi, budapesti világbajnokságos Andrásfi helyett a vb-aranyérmes junioralakulat másik tagja, Nagy Dávid bizonyíthat.

Andrásfi Tibor a felnőttek között újra bizonyíthat Forrás: www.facebook.com/utanpotlassport/

Andrásfi Tibor a felnőttek között újra bizonyíthat  •  Forrás: www.facebook.com/utanpotlassport/

Nem érdemtelenül kapták meg az indulás jogát a fiatalok; Koch a párizsi felnőtt világkupaversenyen úgy lett harmadik, hogy legyőzte a hazai pálya előnyét – a szó szoros értelmében – élvező Yannick Borelt, míg Andrásfi a budapesti felnőtt Grand Prix-n állt fel a dobogó legalsó fokára.

„Máténak nem ez volt az első remeklése; két évvel ezelőtt, a heidenheimi vk-viadalon már szerzett bronzérmet. Ráadásul mind a két sikerét kiemelkedően erős mezőnyben érte el. Róla azt kell tudni, hogy küzdeni tudása elképesztő, a végsőkig hajt a győzelemért. Ebből kifolyólag kicsit forrófejű, de ez nem feltétlenül baj. Tibor rendkívül lelkiismeretes srác, kiváló egyéniség. Bármelyikük okozhat meglepetést Düsseldorfban, hiszen mind a ketten álltak már rangos felnőttverseny dobogóján” – összegez a vívók szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor.

Vajon meddig juthat Pusztai Liza Düsseldorfban?

Vajon meddig juthat Pusztai Liza Düsseldorfban?

A kardvívó Pusztai Liza már most korát meghazudtoló eredménysorral dicsekedhet. Korábban volt olyan éve, amikor három korcsoport világversenyén is medált szerzett; a kadét-, a junior- és felnőttkorosztályban is az első három hely egyikén végzett. Liza mindent összevetve nyert már kadét, junior Európa- és világbajnokságot, ifjúsági olimpiai bajnok lett, és felnőtt Eb-harmadik volt 2017-ben. A legújabb sikerét pedig a moszkvai Grand Prix-versenyen érte el, ahol a harmadik legjobbnak bizonyult. A BVSC-Zugló versenyzőjének eddigi teljesítményét figyelembe az sem különösebben meglepő, hogy jelenleg a felnőtt-világranglista kilencedik helyezettje.

„Liza nagyon ritka tehetség, és jó formában van. Persze, benne van a pakliban, hogy érmes lesz Németországban, ám erre nincsen semmilyen garancia. Tizennyolc éves lányról beszélünk, tehát a felnőttmezőnyhöz még sokat kell érnie fejben” – vélekedik a kapitány.

A mindössze 16 esztendős párbajtőröző, Muhari Eszter is megméreti magát Düsseldorfban. Valószínűleg nem túlzunk, ha zseniálisnak tituláljuk idei évét. A Budapesti Honvéd kiválósága egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett Foggiában (előbbiben először, utóbbiban másodszor védett címet), nem sokkal később, a lengyelországi Torunban életében először világbajnoki címet ünnepelhetett. De ez még nem minden: Eszter az idén kadét, junior és felnőttkorosztályban egyaránt megnyerte az országos bajnokságot, s erre – Udvarhelyi szerint – eddig soha nem volt példa a szakág hazai történelmében.

„Parádés volt, amit idén eddig csinált – így a mester.  – Egy lépésre van attól,  hogy megugorja az utánpótlás- és a felnőttkorcsoport közötti nagy szintet, és berobbanjon a legjobbak közé. Megítélésem szerint viszont erre a lépésre még egy-két évet türelmesen kell várnunk.”

A düsseldorfi Európa-bajnokságon (június 17-22.) résztvevő magyar válogatott.
Férfi tőr:
 Dósa Dániel (Törekvés), Mészáros Tamás (UTE), Mátyás Bálint (Törekvés), Németh András (Honvéd).
Női tőr: Kreiss Fanni (UTE), Kondricz Kata (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd), Mohamed Aida (UTE, csak egyéni), Pásztor Flóra (Törekvés, csak csapat).
Férfi párbajtőr: Koch Máté (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd), Rédli András (Honvéd), Andrásfi Tibor (BVSC, egyéni), Berta Dániel (Honvéd, csapat). (Ebben a fegyvernemben a vb-n egyéni indulónak Andrásfi Tibor helyett Nagy Dávidot szavazta meg az elnökség.)
Női párbajtőr: Budai Dorina (Honvéd), Kun Anna (Tata), Muhari Eszter (Honvéd), Szabó Réka (BVSC, csak egyéni), Nagy Kinga (Diósgyőr, csak csapat).
Férfi kard: Szilágyi Áron (Vasas), Szatmári András (MTK), Decsi Tamás (Kertváros), Gémesi Csanád (Gödöllő).
Női kard: Márton Anna (MTK), Pusztai Liza (BVSC), Katona Renáta (Vasas), Mikulik Júlia (Honvéd, egyéni), László Luca (UTE, csapat).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.