Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.12.09 20:36 Frissítve: 2019.12.09 20:45

Vívás: Szűcs Luca juniorként is remekel, mégsem elégedett

A BVSC-Zugló 17 éves kardvívója, Szűcs Luca remekel első éves juniorként a világkupaversenyeken: mind a két, ez évadbeli viadalon a dobogó második fokára állt, így rögvest a korosztályos világranglista kilencedik helyére repítette magát. A megméretéseken történtekről beszélgettünk vele.

Világbajnokként búcsúzott a kadétmezőnytől a BVSC-Zugló 17 esztendős kardvívója, Szűcs Luca. Azóta mondhatni, valósággal berobbant a juniorok közé, hiszen az eddigi két világkupaversenyen kétszer állt a dobogó második fokára. A szezonnyitó viadalon, Szocsiban még olyan érzése volt, mintha valamiféle házi bajnokságon lenne:

Szűcs Luca a dobogó második fokán Sosnowiecben Forrás: hunfencing.hu

Szűcs Luca a dobogó második fokán Sosnowiecben  •  Forrás: hunfencing.hu

„Meglehetősen kevesen, összesen negyvenen indultunk, ebből húszan oroszok voltak. Teljesen más volt, mint azt korábban megszoktam; felszabadultam. Egyáltalán nem stresszeltem, elengedtem a nyomást, emiatt jól ment a vívás, elkaptam a fonalat” − emlékezett vissza Luca, aki csak junior-világranglista 11. helyezettjétől, az orosz Alina Kljucsnyikovától szenvedett 15:8-as vereséget.

„Az asszó elején még vezettem, aztán ritmust váltott, ezzel már nem tudtam tartani a lépést. Nehéz eldönteni, melyikünk a jobb. Az biztos, amikor legközelebb találkozunk, már jóval szorosabb lesz a csatánk!”

Nem sokkal később, életében először vett részt felnőtt-világkupaversenyen; Orléans-ba utazott a válogatottal. Ez a megméretés aztán nagyon nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte, hiszen − öt vereség után − nem jutott a főtáblára.

„Borzalmas volt, soha nem estem még ki a csoportból. Az erőpróbák ezen szakaszát mindig elizgulom. Ez történt most is, csak épp extra teher is volt rajtam, hiszen edzőim azt mondták, hogy elvárják tőlem, hogy a harminckettő közé jussak. Ezt rosszul kezeltem, és az első három asszómat kapásból elszúrtam, holott azokat kellett volna megnyernem. Azt hiszem, ez örök élmény marad, ezt is meg kellett tapasztalnom. Már tudom, milyen rossz is ez. A lányok egyébként fantasztikusak voltak, nagyon aranyosak. Másnap már jobban voltam, és tiszta szívből szurkoltam nekik.”

Hamar ki kellett hevernie a franciaországi csalódást, öt nappal később ugyanis Sosnowiecben volt jelenése, a juniorok vk-viadalán:

„Bennem volt még azért kicsit a csalódás, de hát ilyen a sport, át kellett lendülnöm rajta. Tiszta lappal indultam egy olyan versenyen, amely jóval erősebb volt, mint az oroszországi. Ennek ellenére nem éreztem rá a ritmusomra, valahogy nem ment...”

Habár ez így maradt meg Lucában, nagyon is szép eredményt ért el: újabb ezüstérem került a kollekciójába. Ez arra volt elég, hogy a junior-világranglista legjobb tíz sportolója közé verekedje be magát: a kilencedik helyen tanyázik.

„A második helynek ugyan örülök, mégis maradt bennem némi hiányérzet a finálé miatt. Pontosabban nem is amiatt, hanem az utolsó tus miatt. Az amerikai Honor Johnson 14:9-re vezetett, innen egyenlítettem, csak hajszálon múlt a döntő szúrás. Bosszantó, de ez van, újabb tanulságot könyvelhettem el. Még két világkupaverseny van az Európa-bajnokság előtt, ezeken is legalább a negyeddöntőig szeretnék menetelni. Ami pedig a kontinensviadalt illeti: ugyanez a cél egyéniben, csapatban viszont meg sem szeretnénk állni a dobogóig!”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

2020.01.11 21:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Több honlap is arról számolt be, hogy – a folyamatos érdeklődés ellenére – nem vált klubot a Red Bull Salzburg mindössze 19 éves magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek a kivásárlási árát immár 15 millió euróra taksálja a legnagyobb játékospiaci értékekkel fogalkozó portál, a transfermarkt.com.

2020.01.11 14:05:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2020-as szezont is a túraautó-világkupában teljesíti Tassi Attila. A fiatal magyar versenyző azt is nyilvánosságra hozta, hogy továbbra is a Honda színeiben folytatja a versenyzést, és reméli, a tanuló éve után immár jobban kijön neki a lépés.