Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.12.09 20:36 Frissítve: 2019.12.09 20:45

Vívás: Szűcs Luca juniorként is remekel, mégsem elégedett

A BVSC-Zugló 17 éves kardvívója, Szűcs Luca remekel első éves juniorként a világkupaversenyeken: mind a két, ez évadbeli viadalon a dobogó második fokára állt, így rögvest a korosztályos világranglista kilencedik helyére repítette magát. A megméretéseken történtekről beszélgettünk vele.

Világbajnokként búcsúzott a kadétmezőnytől a BVSC-Zugló 17 esztendős kardvívója, Szűcs Luca. Azóta mondhatni, valósággal berobbant a juniorok közé, hiszen az eddigi két világkupaversenyen kétszer állt a dobogó második fokára. A szezonnyitó viadalon, Szocsiban még olyan érzése volt, mintha valamiféle házi bajnokságon lenne:

Szűcs Luca a dobogó második fokán Sosnowiecben Forrás: hunfencing.hu

Szűcs Luca a dobogó második fokán Sosnowiecben  •  Forrás: hunfencing.hu

„Meglehetősen kevesen, összesen negyvenen indultunk, ebből húszan oroszok voltak. Teljesen más volt, mint azt korábban megszoktam; felszabadultam. Egyáltalán nem stresszeltem, elengedtem a nyomást, emiatt jól ment a vívás, elkaptam a fonalat” − emlékezett vissza Luca, aki csak junior-világranglista 11. helyezettjétől, az orosz Alina Kljucsnyikovától szenvedett 15:8-as vereséget.

„Az asszó elején még vezettem, aztán ritmust váltott, ezzel már nem tudtam tartani a lépést. Nehéz eldönteni, melyikünk a jobb. Az biztos, amikor legközelebb találkozunk, már jóval szorosabb lesz a csatánk!”

Nem sokkal később, életében először vett részt felnőtt-világkupaversenyen; Orléans-ba utazott a válogatottal. Ez a megméretés aztán nagyon nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte, hiszen − öt vereség után − nem jutott a főtáblára.

„Borzalmas volt, soha nem estem még ki a csoportból. Az erőpróbák ezen szakaszát mindig elizgulom. Ez történt most is, csak épp extra teher is volt rajtam, hiszen edzőim azt mondták, hogy elvárják tőlem, hogy a harminckettő közé jussak. Ezt rosszul kezeltem, és az első három asszómat kapásból elszúrtam, holott azokat kellett volna megnyernem. Azt hiszem, ez örök élmény marad, ezt is meg kellett tapasztalnom. Már tudom, milyen rossz is ez. A lányok egyébként fantasztikusak voltak, nagyon aranyosak. Másnap már jobban voltam, és tiszta szívből szurkoltam nekik.”

Hamar ki kellett hevernie a franciaországi csalódást, öt nappal később ugyanis Sosnowiecben volt jelenése, a juniorok vk-viadalán:

„Bennem volt még azért kicsit a csalódás, de hát ilyen a sport, át kellett lendülnöm rajta. Tiszta lappal indultam egy olyan versenyen, amely jóval erősebb volt, mint az oroszországi. Ennek ellenére nem éreztem rá a ritmusomra, valahogy nem ment...”

Habár ez így maradt meg Lucában, nagyon is szép eredményt ért el: újabb ezüstérem került a kollekciójába. Ez arra volt elég, hogy a junior-világranglista legjobb tíz sportolója közé verekedje be magát: a kilencedik helyen tanyázik.

„A második helynek ugyan örülök, mégis maradt bennem némi hiányérzet a finálé miatt. Pontosabban nem is amiatt, hanem az utolsó tus miatt. Az amerikai Honor Johnson 14:9-re vezetett, innen egyenlítettem, csak hajszálon múlt a döntő szúrás. Bosszantó, de ez van, újabb tanulságot könyvelhettem el. Még két világkupaverseny van az Európa-bajnokság előtt, ezeken is legalább a negyeddöntőig szeretnék menetelni. Ami pedig a kontinensviadalt illeti: ugyanez a cél egyéniben, csapatban viszont meg sem szeretnénk állni a dobogóig!”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.