Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.31 16:45 Frissítve: 2020.02.04 13:58

Vívás: Pusztai Liza nélkül is éremesélyes magyar fiatalok

Annak ellenére is esélyes egyéniben és csapatban is a junior és kadét leány kardvívó-válogatott a poreci korosztályos Európa-bajnokságon, hogy a felnőtt-világranglista tizenkettedik, még mindig csak 18 éves Pusztai Liza nem vesz részt a viadalon. A vezetőedzővel, Gulácsi Ferenccel beszélgettünk a várakozásairól.

Három hét múlva kezdődik Porecben a junior és kadét vívók Európa-bajnoksága, amelyen kiemelkedő erőt képviselhet a leány kardválogatott. A Gulácsi Ferenc irányította egységben olyan kiválóságok is szerepelnek, mint például a már felnőttegyüttest is megjárt, junior-világbajnok Battai Sugár Katinka vagy az idén remeklő kadétvilágbajnok Szűcs Luca. A keret már csak a kisebbek között változhat:

Pusztai Liza nem lesz ott a poreci junior Európa-bajnokságon

Pusztai Liza nem lesz ott a poreci junior Európa-bajnokságon

„Sugár, Keszei Kíra és Pápai Zoé helye szinte biztos, a negyedik Fenyősi Zitát viszont megelőzheti még Kovács Zsanett. Jövő hét végén lesz Budapesten a junior országos bajnokság, mindahányan részt vesznek rajta. Ez lesz az utolsó olyan erőpróba, amelyen pontokat gyűjthetnek. Habár a juniorcsapatba Nagy Valentina − a pontjai alapján − is bekerülhetne, nagyon úgy fest, hogy ő feladta ezt az évet. Korábbi edzőjével, Ravasz Etelével nézeteltérése volt, emiatt véget ért a közös munka. Valentina jelenleg nem talált új mestert, ha jól tudom, nem is edz. Nehéz időszakon megy keresztül, amelyen mihamarabb túl kell lendülnie” − meséli Gulácsi.

A szakember szerint a kadétok akár két medált is nyerhetnek Porecben:

„Nem lehet biztosan azt mondani Sugárra, hogy ő a legjobb kadét leány kardvívó Európában, de azt igen, hogy a top háromban van. Bárkit legyőzhet, akár az aranyig is elmenetelhet, de sokan lesznek, akik meg szeretnék állítani, és rengeteg múlik azon, milyen formában van a verseny napján. Évek óta bizonyít, a nagyokkal jó eséllyel akár a tokiói olimpián is ott lehet, amennyiben kvalifkálja magát az együttes. Neki mindenesetre most a korosztályos megméretésekre kell koncentrálnia, érmet remélek tőle. Ami a csapatot illeit: tisztesen helytállna, ha az elődöntőig jutna, onnan pedig már csak egy lépés a dobogó. Rengeteg múlik a sorsoláson. Az oroszokat jó lenne elkerülni. Róluk tudjuk, hogy erősebbek nálunk, de persze ez nem azt jelenti, hogy legyőzhetetlenek. A francia, az olasz és a lengyel egység is veszélyes lehet, de velük szemben mi vagyunk az esélyesek.”

Szűcs Luca első éves juniorként egy arany- és két ezüstérmet, valamint hatodik helyet szerzett a a korosztályos világkupasorozatban − négy versenyből. A csapat ráadásul a legutóbbi, segoviai erőpróbát megnyerte, tehát ebben a kategóriában is optimisták lehetnek a magyarok.

„Az U23-as Magyar-kupa-fordulón már kicsit fáradtnak láttam Lucát, nem lehetünk biztosak abban, hogy odaér a dobogóra Porecben. Nem kérdés, nagy potenciál rejlik benne, ám első ízben azt mondanám, a negyeddöntőbe jutás az elvárható vele szemben. Sugár és Luca vitte a csapatot a hátán Segoviában, ahol hatalmas hullámvölgyek voltak, rengeteg izgalommal. Azt hiszem, ha ugyanilyen szinten teljesítenek a lányok, úgy könnyen odaérhetnek a négy közé. Nem szabad elfelejteni, hogy a felnőtt-világranglista tizenkettedik Pusztai Liza nem lesz ott az Eb-n. Ez olyan, mintha Lionel Messi nélkül játszana a Barcelona ...”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.