Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.03 17:55 Frissítve: 2020.01.08 09:15

Vívás: 40 magyar indul a budapesti kard junior vk-n

A junior kardvívók világkupasorozata a budapesti állomásához érkezett; szombaton negyven magyarnak szurkolhatunk a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A junior fiú kardválogatott mesterével, Navarrete Józseffel beszélgettünk az esélyekről, persze az is szóba került, mekkora presztízse van a budapesti megméretésnek, milyen erős mezőnnyel kell szembenézniük a hazaiaknak.

Szocsi és Sosnowiec után Budapestre érkezik szombaton a junior kardvívók világkupaversenye, amelyet a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeznek.

Szűcs Luca (balra) is pástra lép a budapesti junior kard-világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu

Szűcs Luca (balra) is pástra lép a budapesti junior kard-világkupaversenyen  •  Forrás: hunfencing.hu

„Az egyik, ha nem a legerősebb viadal a magyar. Gyakorlatilag mindenki itt lesz, aki számít; a fiúk között huszonkilenc ország százötvennégy sportolója, a lányok mezőnyében huszonöt ország százötven versenyzője méri össze a tudását. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy szeretnek ide utazni a küldöttségek, hiszen rendre magas színvonalú a viadal” − mondja a junior fiúválogatott vezetőedzője, a csapatban kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Navarrete József.

Oroszországban és Lengyelországban egyaránt a dobogó második fokáig küzdötte magát a BVSC-Zugló fiatalja, a kadétvilágbajnok Szűcs Luca. Teljesítményével elsőévesként, fél szezon alatt a korosztályos világranglista kilencedik helyéig repítette magát. Szocsiban a hazai pást előnyét élvező Alina Kljucsnyikova állította meg őt; az orosz itt lesz a fővárosban, Luca akár vissza is vághat neki.

„A poreci Európa-bajnokságot még két vk-verseny előzi meg, ezeken legalább a negyeddöntőig szeretnék menetelni. Ami pedig a kontinensviadalt illeti: ugyanez a cél egyéniben, csapatban viszont meg sem szeretnénk állni a dobogóig!” − mondta honlapunknak korábban a sportoló.

Annyi bizonyos, hogy a magyar hölgyekkel nagyon komolyan kell számolni Budapesten is, és nem csupán Luca miatt. Az erőpróbán résztvevő húsz lány közül többen is szereztek már érmet korosztályos Európa- és, vagy világbajnokságon. Ilyen például Battai Sugár is, aki a legutóbbi két felnőtt-világkupaversenyen (Orléans-ban és Salt Lake Cityben) a tokiói olimpiai kvótáért küzdő alakulat tagja volt.

A fiúk sem panaszkodhatnak; Szocsiban Nagy Kristóf hatodik, Baaken Mátyás hetedik, Sosnowiecben pedig az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián harmadik lett. Krisztián vezeti egyébként a junior magyar ranglistát, a korosztályos világranglistán pedig a tizenegyedik helyet foglalja el.

„Erős, jó generáció − így Navarrete. − Nem szabad elfelejtenünk, hogy két évvel ezelőtt, a plovdivi kadét Európa-bajnokságon mindenkit maguk mögé utasítottak csapatban. A maximumot lehet várni tőlük Budapesten. Azért merem ezt ilyen bátran kijelenteni, mert vészesen közeleg a kontienstorna, és nagyon közel állnak egymáshoz a ranglistán; hét srác küzd a csapatba kerülésért. Emellett a hazai pálya is motiválja őket, mind a húszan bizonyítani akarnak, a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból.” 

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.