Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.03 17:55 Frissítve: 2020.01.08 09:15

Vívás: 40 magyar indul a budapesti kard junior vk-n

A junior kardvívók világkupasorozata a budapesti állomásához érkezett; szombaton negyven magyarnak szurkolhatunk a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A junior fiú kardválogatott mesterével, Navarrete Józseffel beszélgettünk az esélyekről, persze az is szóba került, mekkora presztízse van a budapesti megméretésnek, milyen erős mezőnnyel kell szembenézniük a hazaiaknak.

Szocsi és Sosnowiec után Budapestre érkezik szombaton a junior kardvívók világkupaversenye, amelyet a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeznek.

Szűcs Luca (balra) is pástra lép a budapesti junior kard-világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu

Szűcs Luca (balra) is pástra lép a budapesti junior kard-világkupaversenyen  •  Forrás: hunfencing.hu

„Az egyik, ha nem a legerősebb viadal a magyar. Gyakorlatilag mindenki itt lesz, aki számít; a fiúk között huszonkilenc ország százötvennégy sportolója, a lányok mezőnyében huszonöt ország százötven versenyzője méri össze a tudását. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy szeretnek ide utazni a küldöttségek, hiszen rendre magas színvonalú a viadal” − mondja a junior fiúválogatott vezetőedzője, a csapatban kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Navarrete József.

Oroszországban és Lengyelországban egyaránt a dobogó második fokáig küzdötte magát a BVSC-Zugló fiatalja, a kadétvilágbajnok Szűcs Luca. Teljesítményével elsőévesként, fél szezon alatt a korosztályos világranglista kilencedik helyéig repítette magát. Szocsiban a hazai pást előnyét élvező Alina Kljucsnyikova állította meg őt; az orosz itt lesz a fővárosban, Luca akár vissza is vághat neki.

„A poreci Európa-bajnokságot még két vk-verseny előzi meg, ezeken legalább a negyeddöntőig szeretnék menetelni. Ami pedig a kontinensviadalt illeti: ugyanez a cél egyéniben, csapatban viszont meg sem szeretnénk állni a dobogóig!” − mondta honlapunknak korábban a sportoló.

Annyi bizonyos, hogy a magyar hölgyekkel nagyon komolyan kell számolni Budapesten is, és nem csupán Luca miatt. Az erőpróbán résztvevő húsz lány közül többen is szereztek már érmet korosztályos Európa- és, vagy világbajnokságon. Ilyen például Battai Sugár is, aki a legutóbbi két felnőtt-világkupaversenyen (Orléans-ban és Salt Lake Cityben) a tokiói olimpiai kvótáért küzdő alakulat tagja volt.

A fiúk sem panaszkodhatnak; Szocsiban Nagy Kristóf hatodik, Baaken Mátyás hetedik, Sosnowiecben pedig az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián harmadik lett. Krisztián vezeti egyébként a junior magyar ranglistát, a korosztályos világranglistán pedig a tizenegyedik helyet foglalja el.

„Erős, jó generáció − így Navarrete. − Nem szabad elfelejtenünk, hogy két évvel ezelőtt, a plovdivi kadét Európa-bajnokságon mindenkit maguk mögé utasítottak csapatban. A maximumot lehet várni tőlük Budapesten. Azért merem ezt ilyen bátran kijelenteni, mert vészesen közeleg a kontienstorna, és nagyon közel állnak egymáshoz a ranglistán; hét srác küzd a csapatba kerülésért. Emellett a hazai pálya is motiválja őket, mind a húszan bizonyítani akarnak, a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból.” 

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.