Vívás: Muhari Eszter szerint a sportsiker sohasem egyéni

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.02. 11:08
Címkék
„A sportsiker sohasem egyéni. Csapatmunkáról szól az egész, sok ember munkája van a címeimben, akik nélkül én sem lennék sehol. Nyilván az edzőmnek, László Istvánnak és a szüleimnek köszönhetek a legtöbbet” − véli az ötszörös utánpótlás Európa-bajnok, vb-aranyérmes, még mindig csak 17 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter.

Muhari Eszter a kadétvilágbajnoki címe ünneplése közben Forrás: Bizzi Team
Muhari Eszter a kadétvilágbajnoki címe ünneplése közben Forrás: Bizzi Team

Muhari Eszter a kadétvilágbajnoki címe ünneplése közben • Forrás: Bizzi Team

Muhari Eszter a kadétvilágbajnoki címe ünneplése közben Forrás: Bizzi Team
Muhari Eszter a kadétvilágbajnoki címe ünneplése közben Forrás: Bizzi Team

Muhari Eszter a kadétvilágbajnoki címe ünneplése közben  •  Forrás: Bizzi Team

 

A 2018/19-es szezonban is brillírozott a 17 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter: egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett Foggiában (előbbiben először, utóbbiban másodszor védett címet), nem sokkal később, a lengyelországi Torunban életében először világbajnoki címet ünnepelhetett. Ráadásként kadét-, junior- és felnőttkorosztályban is megnyerte az országos bajnokságot, s erre korábban soha nem volt még példa a szakág hazai történetében. Mindeközben kiharcolta a felnőttválogatottságot, jól szerepelt a düsseldorfi Európa- és a budapesti világbajnokságon is. Az új évad is sikerrel indult: immár juniorként a korosztályos és a felnőtt országos bajnoki címét egyaránt megvédte.

Mindezt figyelembe véve adódik a kérdés: eredménykényszerben kell pástra lépnie a viadalokon?

„Mindig csak magammal szemben vannak elvárásaim, a többivel egyelőre nem foglalkozom, és ez remélem az idő haladtával sem változik. Gyakran mondják, hogy még könnyű vívnom a felnőttekkel, mert gyakorlatilag teher nélkül küzdhetek, ez igaz is. Nem tudom, milyen lesz, amikor ez megváltozik. Az biztos, hogy a juniorok között szeretnék most bizonyítani. Bosszant, hogy nem sikerült még négy közé kerülnöm egyetlen junior-világkupaversenyen sem, ezt a határt szeretném áttörni.”

Eszter azt mondta, amikor nagy győzelmet arat, abban a pillanatban az első gondolata mindig az, hogy ezt milyen sok embernek kell megköszönnie:

„A sportsiker sohasem egyéni. Csapatmunkáról szól az egész, sok ember munkája van a címeimben, akik nélkül én sem lennék sehol. Nyilván az edzőmnek, László Istvánnak és a szüleimnek köszönhetek a legtöbbet.”

Muhari Eszter szerint nincs egyéni sportsiker Forrás: Origo
Muhari Eszter szerint nincs egyéni sportsiker Forrás: Origo

Muhari Eszter szerint nincs egyéni sportsiker  •  Forrás: Origo

A Budapesti Honvéd SE versenyzője a kezdetek óta László Istvánnal készül:

„Kilenc évvel ezelőtt, 2011-ben találkoztunk először. Pontosan emlékszem arra, milyen volt először belépni a terembe. Az MTK Budapest csarnokába mentem le, és mondták, hogy hamarosan jön hozzánk egy edző, ő volt István. Azóta is együtt dolgozunk. Nagyon jó a kapcsolatunk, egyre jobban megértjük egymást, több dolgot tudunk megbeszélni egymással. Megértő, mégis következetes. Jobban megy a vívás, ha tudom, ott ül a pást végén. Ha mond valamit, akkor azt előbb mérlegre teszem, egyetértek-e vele. Kivéve, ha nagyon katasztrofális a helyzetem, ebben az esetben mindig megfogadom, amit javasol.”

A sport mellett a tanulást is fontosnak tartja:

„Leginkább a nyelvek érdekelnek. Egyelőre spanyolul és angolul beszélek stabilan, az orosz is jól megy már. Ebben az évben szeretnék portugálul megtanulni. Azt hiszem, ezt sajátíthatnám el a legkönnyebben, közel áll a spanyolhoz. Amikor véget ér a karrierem, akkor tolmácsként vagy fordítóként tudom elképzelni magam.”

Nem érzi úgy, hogy az eredményei miatt bárki irigykedne rá:

„A vívók között soha nem szembesültem ilyesmivel. Az iskolában sem, ott inkább amiatt tapasztalok némi neheztelést a társaimtól, hogy sokat hiányozhatok. Ők úgy érzik, ez előny, pedig szerintem nagy hátrány, sokkal nehezebb jól felkészülnöm a dolgozatokra, és velük is kevesebb időt tölthetek. Kiváló sportpszichológussal dolgozom együtt, akinek sokat köszönhetek; ha valami bánt, vele beszélem meg.”

Eszter azt mondja, hogy ötven-ötven százalékban viszi előre a sikerorientáltság és a sportág szeretete:

„Fontosak az érmek, nincs annál szebb, amikor a dobogó tetején neked szól a himnusz. Mindazonáltal, ha valaki nem imádja a sportágát, akkor ez motivációként önmagában kevés lenne. Biztos vagyok abban, ha nem lennék sikeres, akkor is vívnék, de jóval visszafogottabb tempóban, hobbiszinten. Nemcsak a győzelmekből, a vereségekből is lehet erőt meríteni. Amikor veszítek, elvonulok, pityergek kicsit, ilyenkor jobb egyedül lenni. Kiskorom óta ilyen vagyok. Miután megnyugodtam, mindig válaszokat keresek a miértekre, ezekből is tanulok.”

A női párbajtőr-válogatott nem áll túl jól a tokiói olimpiai pontvadászatban, Muhari azonban nem tett le róla, ott szeretne lenni a 2020-as játékokon. Célként tűzte ki azt is, hogy dobogóra álljon a junior Európa- és világbajnokságon, emellett megszerezze a hőn áhított érmet a korosztályos világkupa-sorozatban.

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik