utanpotlassport.hu 2019.04.20 16:35 Frissítve: 2019.04.24 13:04

Vívás: Muhari Eszter olvassa ellenfelei szándékát

Valószínűleg nem túlzunk, ha zseniálisnak tituláljuk, amit a 16 esztendős párbajtőröző, Muhari Eszter véghez vitt az idén. A Budapesti Honvéd kiválósága egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett Foggiában (előbbiben először, utóbbiban másodszor védett címet), nem sokkal később, a lengyelországi Torunban életében először világbajnoki címet ünnepelhetett. De ez még nem minden: Eszter az idén kadét, junior és felnőttkorosztályban is megnyerte az országos bajnokságot, s erre – az edzője, László István szerint – eddig soha nem volt példa a szakág hazai történelmében. A szezon ugyanakkor korántsem ért véget a sportoló számára, hiszen a felnőtt Európa- és világbajnokságon egyaránt bizonyíthat.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu – Ha jól sejtem, nem lövünk nagyon mellé, ha azt állítjuk, a lehető legtöbbet hoztad ki 2019-ből.

– Egyáltalán nincs még vége. Nincs itt az ideje az ünneplésnek, hiszen ebben az évben léphetek először pástra a felnőtt Európa-bajnokságon Düsseldorfban és a világbajnokságon, amely ráadásul hazai pályán lesz, Budapesten.

Muhari Eszter immár ötszörös Európa-bajnok és egyszeres világbajnok Fotó: Augusto Bizzi

Muhari Eszter immár ötszörös Európa-bajnok és egyszeres világbajnok  •  Fotó: Augusto Bizzi

– A felnőttek között is mersz nagyot álmodni?

– Próbálok minél kevesebb terhet magamra tenni. Mindenekelőtt csapatban szeretnék jól teljesíteni, ez lesz a legfontosabb. Nem akarok az lenni, aki lehúzza az egységet. Célom az, hogy a legjobb tudásomat nyújtva segítsem az alakulatot. Úgy érzem, ebben nagyon sokat segít, hogy már a felnőttválogatottal készülhetek. Hatalmas erőt ad a munkához, hogy már én is közéjük tartozom.

– Ilyen könnyen azért ne lépjünk át afelett, amit eddig elértél. Immár ötszörös kadét Európa-bajnok vagy, emellett életedben először felállhattál a világbajnoki dobogó legfelső fokára is. Az országos bajnokságokon pedig olyat tettél az idén, amit még soha senki: három korosztályban szereztél aranyérmet…

– A legtöbb ember szerint ezt annak köszönhetem, hogy fejben nagyon erős vagyok, ám ezzel csak részben értek egyet. Sokkal inkább emelném ki azt, hogy imádom a vívást, és ennek megfelelően élem a mindennapjaimat. Minden délután keményen edzek, és nem is vágyom másra.

– A toruni vb-döntőben 8:6-ra, és 14:13-ra is vezetett ellened az olasz Gaia Cofario. Egy tuson múlt, és te kerültél ki győztesen. Mire gondolsz az ehhez hasonló a helyzetekben?

– Semmi mást nem csinálok ilyenkor, csupán egyetlen mondatot ismétlek magamban: „Enyém lesz a következő, enyém lesz a következő”. Ilyenkor megszűnik körülöttem minden; nem hallom a nézőket, edzőmet, semmit. Csak magamra és az ellenfelemre koncentrálok.

– Edződ, László István szerint az idő múlásával egyre motiváltabb vagy, és sokkal jobban átlátod a helyzeteket a versenyeken.

– Szerencsére, ezzel nem tudok vitatkozni. Azt tapasztalom, hogy könnyebben fejtem meg az ellenfeleimet. Olyan, mintha érezném, mit akar csinálni. Az edzőmmel nagyon jó a kapcsolatom, megértjük egymást, hiszen nyolc éve dolgozunk már együtt. A versenyeken, éles helyzetekben is megvan az összhang közöttünk. Mindig elfogadom, amit mond, és én is hozzátehetem a meglátásaimat, amelyeket általában elfogad.

– Milyen célokat tűztél ki magad elé?

– Mindenképpen világbajnok szeretnék lenni a felnőttek között. De persze, nem titkolt szándékom kijutni egy olimpiára is. A sport mellett egyébként fontosnak tartom a tanulást is. Ezen belül leginkább a nyelvek érdekelnek. Egyelőre spanyolul és angolul beszélek stabilan, az orosztudásomat pedig most fejlesztem. Amikor véget ér a karrierem, akkor tolmácsként vagy fordítóként tudom elképzelni magam.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.05.16 21:05:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar junior ritmikusgimnasztika-kéziszercsapat öt karika gyakorlatával a 14. helyet érdemelte ki a bakui junior Európa-bajnokságon.

2019.05.15 19:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A legnagyobb szerencsém az, hogy olyan edzőm van, mint Somlai Béla, aki technikailag olyan dolgokat tanít, amilyeneket talán senki más. Azt mondják, dinamikus, gyors vagyok és a testalkatom is alkalmas a vívásra. Balkezesként pedig van némi előnyöm is, amely nagyon kemény edzéssel párosulva később is meghozhatja a gyümölcsét” − vélekedik sikerének titkáról a 17 éves ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, Rabb Krisztián.

2019.05.15 11:47:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

2019.05.13 17:24:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek az utánpótláskorú birkózók a három szakág felnőtt magyar bajnokságán. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a harminc súlycsoportból tizennégyet 23 év alatti fiatal nyert meg.

2019.05.05 16:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az már eldőlt az angol labdarúgó-bajnokságban, hogy a Fulham kiesik. Szombaton is kikapott a Wolverhamptontól. A londoniaknak mégis volt búcsúzó, nagy dobásuk. A hajrában pályára küldött Harvey Elliott lett minden idők legfiatalabb Premier League-szereplője.