utanpotlassport.hu 2019.04.20 16:35 Frissítve: 2019.04.24 13:04

Vívás: Muhari Eszter olvassa ellenfelei szándékát

Valószínűleg nem túlzunk, ha zseniálisnak tituláljuk, amit a 16 esztendős párbajtőröző, Muhari Eszter véghez vitt az idén. A Budapesti Honvéd kiválósága egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett Foggiában (előbbiben először, utóbbiban másodszor védett címet), nem sokkal később, a lengyelországi Torunban életében először világbajnoki címet ünnepelhetett. De ez még nem minden: Eszter az idén kadét, junior és felnőttkorosztályban is megnyerte az országos bajnokságot, s erre – az edzője, László István szerint – eddig soha nem volt példa a szakág hazai történelmében. A szezon ugyanakkor korántsem ért véget a sportoló számára, hiszen a felnőtt Európa- és világbajnokságon egyaránt bizonyíthat.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu – Ha jól sejtem, nem lövünk nagyon mellé, ha azt állítjuk, a lehető legtöbbet hoztad ki 2019-ből.

– Egyáltalán nincs még vége. Nincs itt az ideje az ünneplésnek, hiszen ebben az évben léphetek először pástra a felnőtt Európa-bajnokságon Düsseldorfban és a világbajnokságon, amely ráadásul hazai pályán lesz, Budapesten.

Muhari Eszter immár ötszörös Európa-bajnok és egyszeres világbajnok Fotó: Augusto Bizzi

Muhari Eszter immár ötszörös Európa-bajnok és egyszeres világbajnok  •  Fotó: Augusto Bizzi

– A felnőttek között is mersz nagyot álmodni?

– Próbálok minél kevesebb terhet magamra tenni. Mindenekelőtt csapatban szeretnék jól teljesíteni, ez lesz a legfontosabb. Nem akarok az lenni, aki lehúzza az egységet. Célom az, hogy a legjobb tudásomat nyújtva segítsem az alakulatot. Úgy érzem, ebben nagyon sokat segít, hogy már a felnőttválogatottal készülhetek. Hatalmas erőt ad a munkához, hogy már én is közéjük tartozom.

– Ilyen könnyen azért ne lépjünk át afelett, amit eddig elértél. Immár ötszörös kadét Európa-bajnok vagy, emellett életedben először felállhattál a világbajnoki dobogó legfelső fokára is. Az országos bajnokságokon pedig olyat tettél az idén, amit még soha senki: három korosztályban szereztél aranyérmet…

– A legtöbb ember szerint ezt annak köszönhetem, hogy fejben nagyon erős vagyok, ám ezzel csak részben értek egyet. Sokkal inkább emelném ki azt, hogy imádom a vívást, és ennek megfelelően élem a mindennapjaimat. Minden délután keményen edzek, és nem is vágyom másra.

– A toruni vb-döntőben 8:6-ra, és 14:13-ra is vezetett ellened az olasz Gaia Cofario. Egy tuson múlt, és te kerültél ki győztesen. Mire gondolsz az ehhez hasonló a helyzetekben?

– Semmi mást nem csinálok ilyenkor, csupán egyetlen mondatot ismétlek magamban: „Enyém lesz a következő, enyém lesz a következő”. Ilyenkor megszűnik körülöttem minden; nem hallom a nézőket, edzőmet, semmit. Csak magamra és az ellenfelemre koncentrálok.

– Edződ, László István szerint az idő múlásával egyre motiváltabb vagy, és sokkal jobban átlátod a helyzeteket a versenyeken.

– Szerencsére, ezzel nem tudok vitatkozni. Azt tapasztalom, hogy könnyebben fejtem meg az ellenfeleimet. Olyan, mintha érezném, mit akar csinálni. Az edzőmmel nagyon jó a kapcsolatom, megértjük egymást, hiszen nyolc éve dolgozunk már együtt. A versenyeken, éles helyzetekben is megvan az összhang közöttünk. Mindig elfogadom, amit mond, és én is hozzátehetem a meglátásaimat, amelyeket általában elfogad.

– Milyen célokat tűztél ki magad elé?

– Mindenképpen világbajnok szeretnék lenni a felnőttek között. De persze, nem titkolt szándékom kijutni egy olimpiára is. A sport mellett egyébként fontosnak tartom a tanulást is. Ezen belül leginkább a nyelvek érdekelnek. Egyelőre spanyolul és angolul beszélek stabilan, az orosztudásomat pedig most fejlesztem. Amikor véget ér a karrierem, akkor tolmácsként vagy fordítóként tudom elképzelni magam.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.