Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.08.23 10:51 Frissítve: 2019.08.23 10:59

Vívás: Muhari Eszter 16 évesen három korosztály bajnoka

„Közel négy éve versenyzem a kadétmezőnyben, alig vártam, hogy végre feljebb lépjek. Úgy vélem, nem lesz nehezebb a dolgom, mint idén, hiszen a juniorok legjobbjai kiöregedtek, tehát nagyjából ugyanazokkal kell vívjak, akikkel eddig” − mondta a düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságot és a budapesti világbajnokságot is megjárt kadét Európa- és világbajnok párbajtőrvívó, a 16 esztendős Muhari Eszter.

Bármit le lehet szólni, de ahogyan idén a 16 esztendős párbajtőrvívó, Muhari Eszter kiharcolta a felnőtt-válogatottságot, azt aligha. A Budapesti Honvéd kiválósága ugyanis egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett Foggiában (előbbiben először, utóbbiban másodszor védett címet), nem sokkal később, a lengyelországi Torunban életében először világbajnoki címet ünnepelhetett. De nem volt megállás: 2019-ben a kadét, junior és felnőttkorosztályban egyaránt megnyerte az országos bajnokságot, s erre – a felnőtt vívók szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor szerint – eddig soha nem volt példa a szakág hazai történelmében.

A düsseldorfi kontinensbajnokságon bizonyíthatott először a felnőttek között, s méltán volt befejező embere a negyeddöntőig jutó csapatnak. Egyéniben sem vallott szégyent: főtáblára jutott, s a a 32 közé jutásért a jóval tapasztaltabb spanyol Sara Fernández Calleja állította meg.

Muhari Eszter egyéniben a legjobb 32-ig jutott Budapesten Forrás: Origo

Muhari Eszter egyéniben a legjobb 32-ig jutott Budapesten  •  Forrás: Origo

„Teljesen más volt itt pástra lépni, mint a saját korcsoportomban. Úgy mentem Németországba, hogy bármi megtörténhet. Hatalmas nyomást éreztem a felhajtás miatt, furcsa volt. Éppen ezért nem is sikerült úgy, ahogyan elterveztem. Teljesítményem és az eredmény is hagy némi kivánnivalót maga után” − emlékezett vissza az ifjú bajnok.

Mint kiderült, nem az Eb volt a legnehezebb megméretése a felnőttmezőnyben: pástra lépett a budapesti felnőtt-világbajnokságon, és egyéniben meg sem állt a 32-es tábláig. Persze, ehhez előbb brillíroznia kellett a csoportkörben: mind a hat ellenfelét, köztük a 2012-ben olimpiai bajnok ukrán Jana Semjakinát is legyőzte. Megálljt végül az észt Katrina Lehis parancsolt neki.

„Elképesztő élmény volt. Sokat segített, hogy a vb előtt már gőzerővel tudtam készülni, hiszen az iskola akkor már véget ért, így napi két edzésen vehettem részt. Ha döntenem kellene, azt mondanám, a világbajnokság szebb emlék marad, mint az, hogy megvédtem az Európa-bajnoki címem. Nagyon jólesett, hogy olyan emberek is kijöttek buzdítani, akikre egyáltalán nem számítottam, hihetetlen volt, mennyien szurkoltak. Már tisztán látom, milyen sok munka kell ahhoz, hogy odaérjek a legjobbak közé. Nem is kérdés, sokkal motiváltabb lettem!”

Eszter a következő szezonban „kinövi” a kadétkorosztályt, és a juniorok között próbál szerencsét:

„Közel négy éve versenyzem a kadétmezőnyben, alig vártam, hogy végre feljebb lépjek. Úgy vélem, nem lesz nehezebb a dolgom, mint az idén, hiszen a juniorok legjobbjai kiöregedtek, tehát nagyjából ugyanazokkal a sportolókkal kell vívjak, akikkel eddig. Ebből kifolyólag, hasonló sikereket szeretnék elérni, mint korábban. A felkészülésem annyiban változik, hogy többet edzhetek a felnőtt-válogatottal, és ez nagy segítség, hiszen több impulzus ér és nagyobb terhelés alatt dolgozhatok” − zárja le a beszélgetést Muhari Eszter.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).