Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.08.23 10:51 Frissítve: 2019.08.23 10:59

Vívás: Muhari Eszter 16 évesen három korosztály bajnoka

„Közel négy éve versenyzem a kadétmezőnyben, alig vártam, hogy végre feljebb lépjek. Úgy vélem, nem lesz nehezebb a dolgom, mint idén, hiszen a juniorok legjobbjai kiöregedtek, tehát nagyjából ugyanazokkal kell vívjak, akikkel eddig” − mondta a düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságot és a budapesti világbajnokságot is megjárt kadét Európa- és világbajnok párbajtőrvívó, a 16 esztendős Muhari Eszter.

Bármit le lehet szólni, de ahogyan idén a 16 esztendős párbajtőrvívó, Muhari Eszter kiharcolta a felnőtt-válogatottságot, azt aligha. A Budapesti Honvéd kiválósága ugyanis egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett Foggiában (előbbiben először, utóbbiban másodszor védett címet), nem sokkal később, a lengyelországi Torunban életében először világbajnoki címet ünnepelhetett. De nem volt megállás: 2019-ben a kadét, junior és felnőttkorosztályban egyaránt megnyerte az országos bajnokságot, s erre – a felnőtt vívók szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor szerint – eddig soha nem volt példa a szakág hazai történelmében.

A düsseldorfi kontinensbajnokságon bizonyíthatott először a felnőttek között, s méltán volt befejező embere a negyeddöntőig jutó csapatnak. Egyéniben sem vallott szégyent: főtáblára jutott, s a a 32 közé jutásért a jóval tapasztaltabb spanyol Sara Fernández Calleja állította meg.

Muhari Eszter egyéniben a legjobb 32-ig jutott Budapesten Forrás: Origo

Muhari Eszter egyéniben a legjobb 32-ig jutott Budapesten  •  Forrás: Origo

„Teljesen más volt itt pástra lépni, mint a saját korcsoportomban. Úgy mentem Németországba, hogy bármi megtörténhet. Hatalmas nyomást éreztem a felhajtás miatt, furcsa volt. Éppen ezért nem is sikerült úgy, ahogyan elterveztem. Teljesítményem és az eredmény is hagy némi kivánnivalót maga után” − emlékezett vissza az ifjú bajnok.

Mint kiderült, nem az Eb volt a legnehezebb megméretése a felnőttmezőnyben: pástra lépett a budapesti felnőtt-világbajnokságon, és egyéniben meg sem állt a 32-es tábláig. Persze, ehhez előbb brillíroznia kellett a csoportkörben: mind a hat ellenfelét, köztük a 2012-ben olimpiai bajnok ukrán Jana Semjakinát is legyőzte. Megálljt végül az észt Katrina Lehis parancsolt neki.

„Elképesztő élmény volt. Sokat segített, hogy a vb előtt már gőzerővel tudtam készülni, hiszen az iskola akkor már véget ért, így napi két edzésen vehettem részt. Ha döntenem kellene, azt mondanám, a világbajnokság szebb emlék marad, mint az, hogy megvédtem az Európa-bajnoki címem. Nagyon jólesett, hogy olyan emberek is kijöttek buzdítani, akikre egyáltalán nem számítottam, hihetetlen volt, mennyien szurkoltak. Már tisztán látom, milyen sok munka kell ahhoz, hogy odaérjek a legjobbak közé. Nem is kérdés, sokkal motiváltabb lettem!”

Eszter a következő szezonban „kinövi” a kadétkorosztályt, és a juniorok között próbál szerencsét:

„Közel négy éve versenyzem a kadétmezőnyben, alig vártam, hogy végre feljebb lépjek. Úgy vélem, nem lesz nehezebb a dolgom, mint az idén, hiszen a juniorok legjobbjai kiöregedtek, tehát nagyjából ugyanazokkal a sportolókkal kell vívjak, akikkel eddig. Ebből kifolyólag, hasonló sikereket szeretnék elérni, mint korábban. A felkészülésem annyiban változik, hogy többet edzhetek a felnőtt-válogatottal, és ez nagy segítség, hiszen több impulzus ér és nagyobb terhelés alatt dolgozhatok” − zárja le a beszélgetést Muhari Eszter.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.

2019.09.14 14:11:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

2019.09.13 13:10:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Fűzy Ákos után a pécsi női kosárlabdázás újabb ikonikus alakjára emlékeznek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A hétvégi 3. Horváth Judit Emléktornán a kadét lányok lépnek pályára.

2019.09.08 15:52:16

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Gáll András a budapesti laser run-világbajnokságon U17-ben egyéniben és vegyes váltóban is ezüstérmet szerzett. A Mol Alapítvány által támogatott 16 éves sportoló elégedett idei teljesítményével, pedig az év utolsó nagy eseménye előtt még úgy gondolta, sikerülhettek volna jobban is világversenyek.