Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.12.04 16:30 Frissítve: 2019.12.07 19:43

Vívás: Pápai Zoé korosztályos Eb-dobogóról álmodozik

Az UTE kardvívója, Pápai Zoé remek heteket tudhat maga mögött: a bukaresti és az eislingeni kadét európai körversenyen is jól szerepelt: előbbit megnyerte, utóbbin pedig a második helyen zárt. A viadalokon történtekről és az új évadbeli céljairól beszélgettünk vele.

Nagyszerű menetelést követően a második helyen zárta a kadét leány kardvívók Eislingenben rendezett európai körversenyének egyéni küzdelmeit Pápai Zoé. Az UTE 15 éves versenyzőjét a fináléban az az amerikai Vivian Lu tudta megállítani 15:8-ra, aki Fenyősi Zita ellen nyert az elődöntőben.

Pápai Zoé nyakába Bukarestben aranyérmet akasztottak  •  Forrás: UTE Vívás/Facebook

Pápai Zoé nyakába Bukarestben aranyérmet akasztottak •  •  Forrás: UTE Vívás/Facebook

„Úgy utaztam ki, hogy nem az eredményre koncentrálok. Nyilván vágytam a dobogóra, de az volt a legfontosabb, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam. Már az első asszónál éreztem, hogy jó formában vagyok, ez az én napom. Az aranycsata után kicsit szomorú voltam, mert későn vettem fel az amerikai ritmusát; hét tusnyi előnyre tett szert az elején, és mire ráéreztem, már késő volt. Visszagondolva, nem mondhatom azt, hogy jobb lett volna nálam. Szerintem, ha most kellene vívnom vele, akkor legyőzném” − emlékezett vissza Zoé.

Érdekesség, hogy másnap a csapat Pápai nélkül vágott neki a megméretésnek, a negyedik helyen zárt.

„A korosztályos magyar ranglista hetedik helyén voltam, mielőtt Németországba utaztunk, tehát nem abban a pozícióban, hogy induljak.”

Noha egy héttel az eislingeni viadal előtt a bukaresti kadét európai körversenyt megnyerte Zoé, valóban csak a hetedik helyen volt.

„A hazai szövetség nem kezelte ranglistaviadalként a romániait. Éppen ezért − az újpestieken kívül − nem is indultak ott magyarok. Az oroszok és az amerikaiak nem vettek részt rajta, mégis erős mezőny gyűlt össze. Nem kellett azon stresszelni, hogyan alakul a ranglista, nem számított az eredmény, emiatt tehermentesen küzdhettem, és jól is ment a vívás. Nagy önbizalmat adott a németországi megméretés előtt.”

A fiatal sportolónő egyébként a kezdetek óta az UTE csapatában készül:

„Kiskoromban táncoltam. Amikor abbahagytam, anya mondta, hogy azért jó lenne találni valamilyen sportot. AÉppen akkoriban hirdették a vívást az iskolában, így hát kipróbáltam, milyen lesz. Emlékszem, eleinte nagyon féltem attól, hogy megvágnak, de persze, ez hamar megváltozott. Azóta a mindennapjaim részévé vált, imádom. A legjobban azt szeretem, amikor én irányíthatom a küzdelmet, amikor az van a páston, amit én akarok. Több, kevesebb sikerrel így is alakul, mondjuk tízből hétszer.”

Zoé gyerek- és újonc korosztályban is ünnepelt már magyar bajnoki címet. Világversenyen még nem szerepelt, de ott rögtön maradandót alkotna:

„Első ízben  az a cél, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra. De természetesen, ha már ott vagyok, akkor nem elégedek meg ennyivel: jó lenne érmet szerezni az Eb-n. Úgy vélem, jó úton haladok, van esélyem. Ha megmaradna a jelenlegi formám, és kicsit fejlődni is tudnék, akkor szerintem dobogóra állhatok.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.